A pénzügyi siker magányhoz és mentális gondokhoz vezethet

A pénzügyi siker magányhoz és mentális gondokhoz vezethet

Címlap / Életmód / Lélek / A pénzügyi siker magányhoz és mentális gondokhoz vezethet

Pénzen nem lehet boldogságot venni, de a pénz boldogtalanná tehet, ha nem vigyázol. Ez a konklúziója annak a friss kutatásnak, amit a Buffalói Egyetem és a Harvard Üzleti Iskola kutatói készítettek. Bár a fenti kijelentés nagy közhely, úgy tűnik, van benne igazság, de leginkább csak akkor, ha a pénzszerzés, a meggazdagodás jelenti számodra az önmegvalósítást. Ilyenkor ugyanis, hiába vagy sikeres, az kihat a szociális kapcsolataidra is.

„Amikor valaki a pénzszerzésbe fekteti az önértékelését, akkor nagy nyomást és az önállóság elvesztését érzékelheti. Ezek negatív szociális eredményekkel járnak.”

– írta egy sajtóközleményben Lora Park, a kutatásban résztvevő szakértő.

Magyarra fordítva ez nagyjából annyit jelent, hogy ha folyton abban méred magad, mennyi pénzed van, és ez áll az életed középpontjában, akkor olyan stresszt helyezel magadra, amit a baráti és családi kapcsolataid is megsínylenek. „Az, ha ekkora nyomást helyezünk magunkra, elveszi a minőségi időt a szeretteinktől. Ebből következik, hogy egy idő után magányosnak és elszigeteltnek is érezzük magunkat” – tette hozzá a kutató.

A kutatási eredmények jól mutatják, mennyire fontosak a szociális kapcsolatok a mentális jólét fenntartásában. Bármilyen célokért küzd is az ember, ennek mindig szem előtt kell maradnia. Fontos tudni, hogy a depresszió és a szorongás szorosan összefügg a magánnyal és az izolációval, és egyébként is problémás megtartani a szoros szociális kapcsolatainkat most, hogy a koronavírus megnehezíti a mindennapokat. „Emberként szükségünk van ezekre a kapcsolatainkra ahhoz, hogy boldognak és kiegyensúlyozottnak érezzük magunkat. A pénzügyi siker elérése azonban gyakran annak kárára zajlik, hogy fenn tudjuk tartani ezeket a kapcsolatokat a barátainkkal és a családtagjainkkal.”

Mikor lehet probléma?

A kutatók kijelentették, hogy a pénzszerzés igénye, és az, hogy ambiciózus vagy, jól akarsz keresni, nem probléma – akkor van gond, ha az önértékelésed is ehhez köthető, és ez a legfontosabb aspektusa az életednek. Erre egy külön pszichológiai kifejezés is van, bár nem túl kreatív: az önértékelés pénzügyi esete. Amikor valakinek az önképe ilyen szorosan kapcsolódik a pénzhez, akkor a pénzt is a saját személyiségük egy darabjának tekinti. Ezzel az a probléma, hogy ha pénzügyileg instabil az illető, akkor az önértékelése is romlik.

A kutatás elég széleskörű volt, öt tanulmányt nézett át úgy, hogy összesen 2500 ember adatait kapta meg így. Mindegyikben látták az összefüggést a pénz értékelése és a szociális következmények között. Ez további bizonyítékot ad arra, hogy ha az emberek a pénzszerzést életük egyik fő céljának tekintik, az negatívan hat mind a mentális egészségükre, mind a szociális kapcsolataikra, mind pedig a saját önértékelésükre, ha éppen nem megy jól a szekér.

A szakértők szerint a témában sokkal több kutatást kellene végezni azért, hogy az emberek megértsék: tényleg nem a pénz a minden, és veszélyes úgy élni, mintha az lenne.

Forrás

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást