Otthonos megoldások, amik évszaktól függetlenül hangulatossá teszik a lakásunkat

Otthonos megoldások, amik évszaktól függetlenül hangulatossá teszik a lakásunkat

Címlap / Otthon / Dekor / Otthonos megoldások, amik évszaktól függetlenül hangulatossá teszik a lakásunkat

Az utóbbi években felértékelődött az otthon szerepe: sokkal több időt töltünk otthon, mint korábban, ezért még inkább fontossá vált, hogy valóban otthonos és hangulatos legyen a lakás, amiben élünk, ne csak bútorok és kiegészítők halmaza között lézengjünk. Előfordul, hogy a legszebb holmikat gyűjtjük össze a négy fal közé, ahol élünk, mégis hiányzik valami – sokszor egy apróság, máskor pedig valami nagyobb dolog. De amíg nem tudjuk meghatározni, hogy mi tenné igazán otthonossá a lakásunkat, addig nem tudjuk ezt beszerezni, és csak az üresség érzése marad.

Cikkünkben hoztunk néhány támpontot, hátha ezek között lesz, amit keresel!

A színek, a formák, a textúrák, mind-mind hatással vannak ránk, akkor is, ha ezt nem akarjuk bevallani magunknak. A közvetlen környezetünk észrevétlenül formálja a mindennapjainkat. S az otthonunk éppen az a hely, ahol tudunk azért tenni, hogy jobban működjön az életünk.

Nem véletlen, hogy minden reggel rendet rakunk, vagy ha vendéget várunk még nagyobb hangsúlyt fektetünk a rendezettségre. Ha pedig úgy érezzük, hogy feje tetejére állt az életünk, akkor is hajlamosak vagyunk nekiesni az otthonunknak, és a szokásosnál alaposabban rendet tenni, selejtezni. Fontos, hogy a lakóhelyünkön valóban otthon érezzük magunkat, ehhez pedig meg kell találni azt a miliőt, ami ezt biztosítja is.

Hogyan tehető otthonosabbá a lakás?

Ahhoz, hogy otthonos legyen a lakásunk, sokszor alig kell valamin változtatnunk, és máris minden rendben lesz. De vajon mi lehet a megoldás? Hoztunk néhány tippet, ami segíthet megtalálni a hiányzó „elemet”.

Funkcionalitás

Sosem késő újragondolni a dolgokat! Ha új lakásba költözünk, akkor viszonylag egyszerű a helyzet, hiszen még berendezés előtt állunk. De ha már egyszer eldöntöttük, hogy minek hol a helye, akkor sincs minden veszve. Vegyünk egy nagy levegőt, és gondoljuk végig, hogy hogyan lehetne praktikusabban átvariálni a lakást! Lehet, hogy a dolgozóasztalnak mégsem kell feltétlenül az ablak alatt lennie? Igazából bármi lehet, így fontos, hogy ne a megszokás szerint rendezzük be az otthonunkat, hanem úgy, ahogy nekünk hangulatos.

Színek, minták

A különböző árnyalatok és a minták elképesztő hatással vannak a hangulatunkra. Lehet, hogy a fekete-fehér berendezés elegáns, de ha folyton rossz kedvünk van tőle, akkor inkább engedjük el, és csempésszünk be színeket! Emellett pedig teremtsünk harmóniát – ez mindenkinek mást jelent, így még az egyik embernek a millió virág ad megoldást az ürességre, addig a másiknak a letisztult színek és egyenes vonalak segítenek a mindennapok kellemessebbé tételében.

Dekoráció

Az első és legfontosabb szabály, hogy minden esetben magunknak dekoráljuk. Ha imádjuk a texturált vázákat, akkor használjuk azokat, ha nem akarunk egy darab családi fotót se kirakni, akkor ne tegyünk ki. De ha szívesen nézzük a családunk és a barátaink mosolyát minden egyes nap, akkor akár az egész lakást telepakolhatjuk fotókkal. Ne azért dekoráljunk, hogy a vendégeknek tetszetős legyen az otthonunk, találjuk meg a kiegészítőkben saját magunkat!

Textilek

A textilek mindenhol jelen vannak, és hatalmas szerepük van az életünkben, nemcsak a színek, de a tapintásuk miatt is. Ráadásul ezek éppen azok a kiegészítők, amiket akár évszakonként is variálhatunk. Nyáron áthúzhatjuk a mindenféle színekben pompázó párnahuzatokat, míg télen plüssbe boríthatjuk a fél kanapét. Ezek mellett pedig ne feledkezzünk el a talpunk alatt lévő kiegészítőkről sem, hiszem főleg télen nagyon kellemes, ha egy finom shaggy szőnyeg csiklandozza a talpunkat, miközben átsétálunk a nappalin.

Bútorok

Kisebb lakások esetén érdemes többfunkciós bútorokat beszerezni, hogy ne legyen túlzsúfolt a lakás. Ha úgy tartja kedvünk, akkor legyen kanapé az ágyból és fordítva. Illetve sokszor nagyobb otthonok esetén is jól jöhet, ha összecsukható az asztal, hiszen nem mindig használja az egész család. Az otthonosság kedvéért a bútorok tekintetében is érdemes az egységre törekedni, legalább helyiségenként ugyanolyan árnyalatú fa bútorokat választani. Emellett okos döntés, ha a praktikusságra is gondolunk, hiszen, ha éjjel-nappal port kell törölnünk a magasfényű bútorzatról, csak bosszúságot fog okozni az adott bútordarab ahelyett, hogy a kedvünkre tenne.

Összességében viszont bátran mondhatjuk, hogy a leghangulatosabb tőled és miattad lesz az otthonod. Merd kifejezni önmagadat az otthonodon keresztül is. Ha többen éltek együtt, akkor pedig mindenkinek jó, ha megvan a szabadsága arra, hogy kialakítsa a saját kuckóját, legyen ennek a fő mozgatórugója egy shaggy szőnyeg, vagy egy bohém virágmintás függöny.

VIDEO A sminkes titkos karácsonyi sminkje

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!