Otthoni fogfehérítési praktikák

Otthoni fogfehérítési praktikák

Címlap / Stílus / Arc / Otthoni fogfehérítési praktikák

Ha nem szeretnél nagyobb összegeket otthagyni a fogorvosnál a fogfehérítés miatt, elárulunk pár otthoni praktikát, melyek segítségével gyönyörű fehér mosolyra tehetsz szert. Igaz, legtöbbjük nem hoz azonnali, látványos eredményt, de pár alkalom után csodákat művelhetnek!

Szódabikarbóna

Szinte nincs is olyan otthoni praktika, melyre ne lenne jó a szódabikarbóna. Igazán nem kerül sokba, a legtöbb háziasszony konyhájában megtalálható, így általában mindig kéznél van.
Fogfehérítéshez először nyomd a fogkefédre a szokásos fogkrémedet, majd arra szórd rá a szódabikarbónát! Így nemcsak fehérít, de a kezdődő fogkövet is eltávolítja – vagy megelőzi-, valamint a leheletedet is felfrissíti!

A só ugyanolyan mechanizmussal távolítja el a kávé, illetve a dohányzás okozta elszíneződéseket, mint a szódabikarbóna. Használata is megegyezik az előbbiével, sőt, össze is keverheted a kettőt!
Vigyázz, kizárólag finom, apró szemcséjűt válassz, nehogy tönkretegye a fogzománcot – bár így is csupán egy héten egyszer, maximum kétszer érdemes alkalmazni! A só a fehérítésen kívül még azért is jó, mert fertőtlenítő hatással is rendelkezik, tehát ez esetben a szájvizeket is mellőzhetjük!

Citrom

Igencsak megoszlanak a vélemények a citrommal kapcsolatban, és valljuk be, az ellenzők véleménye közel sem alaptalan. A benne található citromsav ugyanis könnyen károsíthatja a fogzománcot, bár az is igaz, hogy gyors, látványos eredményt produkál, ha a héja belsejével átdörzsöljük a fogainkat. Hogy mégis mit tegyünk?
Azoknak, akiknek egészségesek a fogai, nagyon ritkán alkalmazhatják ezt a módszert, de akkor se túl hosszú ideig, mert ha sokáig érintkezik vele, a kálciumot is kivonhatja belőle. Kevésbé drasztikus módszer, ha kevés vízbe teszel egy kis citromlevet és azzal öblögetsz!

Almaecet

Almasav tartalmának köszönhetően kitűnően hat az elszíneződések és a lepedékek ellen. Való igaz, ez is egyfajta gyümölcssav, de közel sem annyira káros, mint a korábban említett citromsav.
Használhatod otthoni szájvízként kevés vízbe feloldva, illetve tehetsz belőle egy vattára és átdörzsölheted vele a fogaidat, de a fogkrémedhez is nyugodtan hozzákeverheted. Amennyiben hígítva alkalmazod (1tk. almasav+ 1,5 dl víz), akkor akár minden nap öblögethetsz vele, mivel így nem roncsolja a fogakat, viszont eredményesen tisztít és fehérít.

Faszénpor

Fogfehérítő masszát kapunk, ha faszénport (bizony, jól olvastad) összekeverünk egy kis vízzel. Hatékonyságának oka, hogy a keményfában lévő kálium-hidroxid leoldja az elszíneződéseket, viszont csak óvatosan dörzsöld vele a fogaid, nehogy kárt tegyél bennük!
Amennyiben borsmentát, illetve eukaliptuszt raksz hozzá, leheleted is frissé válik! Ügyelj arra, hogy ne puhafából készültet válassz, mert az más arányban tartalmaz kálium-hidroxidot!

Házi fogfehérítő fogkrém

Természetesen nemcsak a boltban kapható krémeket használhatod, hanem otthon, Te magad is elkészítheted őket! Kell hozzá 2 ek. szódabikarbóna, fél ek. só, egy evőkanál kaolin, valamint pár csepp borsmenta illóolaj.
Ha kell, a sót daráld le, utána keverd össze a hozzávalókat, és már kenheted is fel a benedvesített fogkefédre! Jó oldala, hogy nem habzik és kiválóan tisztít és fehérít!

Legfontosabb: a megelőzés

Végül az örök szabály az, hogy fordítsunk gondot a megelőzésre is! Kerüljük a tea és a kávé gyakori fogyasztását – vagy legalább hígítsuk tejjel- és egy nap minimum kétszer mossunk fogat, valamint az étkezések után használjunk szájvizet és öblögessünk vele!
Ezáltal nemcsak a fogaink fehérségét, de az egészségét is megóvhatjuk!

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!