A turbolya
A francia konyha által használt „fines herbes”, azaz finom fűszernövények egyike. Csipkés levelei vannak, ellenállhatatlan, könnyű ánizs illata van.
Termesztése: Vesd el a magokat tavasszal, félig árnyákos komposzttal dúsított földbe. Nyáron a sok naptól gyorsan kimagzik.
Betakarítás: Csipkedd le a friss zöld leveleket.
Főzés: Zöldség- és csontleves, baromfiételek, mártások ízesítője. Kiváló még sült húsok, főleg báránysültek, tojásételek fűszerezésére is. Mindenféle gomba, gombás ételek és gombás mártások elengedhetetlen fűszere.
Termesztése: Vesd el a magokat tavasszal, félig árnyákos komposzttal dúsított földbe. Nyáron a sok naptól gyorsan kimagzik.
Betakarítás: Csipkedd le a friss zöld leveleket.
Főzés: Zöldség- és csontleves, baromfiételek, mártások ízesítője. Kiváló még sült húsok, főleg báránysültek, tojásételek fűszerezésére is. Mindenféle gomba, gombás ételek és gombás mártások elengedhetetlen fűszere.
1 hozzászólás
Veress Éva
2020.12.15., 17:12Hiányzik a saláták, levesek és a Maggi tasak levesek fűszerek jellegzetes fűszere a lestyán, kitűnő fűszer növény. Örmény nagyanyán a múlt század elején Nagyenyeden 52 féle fűszer növényt használt a konyhában és ebből 33 saját kertjében termesztett.