Alig kerül pénzbe és aranyat ér: 14 fűszernövény otthoni termesztése

Alig kerül pénzbe és aranyat ér: 14 fűszernövény otthoni termesztése

Címlap / Otthon / Kert és terasz / Alig kerül pénzbe és aranyat ér: 14 fűszernövény otthoni termesztése

A koriander

Íze jellegzetes csípős citrusíz, különleges aromája és fás illata van.

Termesztése: Vetőmaggal gazdag, nedves talajban, naptól védett területen.

Betakarítás: egész nyáron használhatjuk zöld leveleit

Főzés: kapor és koriander pácot vagy szószt készíthetünk húsokhoz, káposztás ételekhez, kolbászokhoz.

Koriander fűszernövény
Koriander

A bazsalikom

A bazsalikom a konyha egyik kötelező növénye. A fahéj-ánizs-menta aromája minden féle konyhát meghódított a világon. Fényes zöld leveleit használják.

Termesztése: Vesd el a magot tavasszal nedves, gazdag talajban. Szereti a napot és nedvességet. Ha virágzik, elveszti ízét, ezért szakítsd le megjelenésük kezdetekor a virágokat. Nyár közepén műtrágyázd a földet.

Betakarítás: A még fiatal fényes levelű szárakat szakítsd le.

Főzés: Peszto, saláták, paradicsommártás és levesek elkészítéséhez használják. A lakásban tartott bazsalikom távol tartja a legyeket.

A kapor

Esernyő alakú, éves, magvas növény, nagyon népszerű.

Termesztése: könnyen megterem magból. Vesd el tavasszal, napos nedves talajba.

Betakarítás: A leveleit frissen vagy szárítva használd.

Főzés: Levesek, főzelékek, saláták, egyes gombaételek, körözöttek, mártások ízesítésére, illetve savanyúságok eltevésére használják.

Kapor
istockphoto

A turbolya

A francia konyha által használt „fines herbes”, azaz finom fűszernövények egyike. Csipkés levelei vannak, ellenállhatatlan, könnyű ánizs illata van.

Termesztése: Vesd el a magokat tavasszal, félig árnyákos komposzttal dúsított földbe. Nyáron a sok naptól gyorsan kimagzik.

Betakarítás: Csipkedd le a friss zöld leveleket.

Főzés: Zöldség- és csontleves, baromfiételek, mártások ízesítője. Kiváló még sült húsok, főleg báránysültek, tojásételek fűszerezésére is. Mindenféle gomba, gombás ételek és gombás mártások elengedhetetlen fűszere.

Metélőhagyma

A család hasznos fűszernövénye, a fokhagymához hasonlóan. Szárazságtűrő, ritkán támadják kártevők.

Termesztése: Ültesd vetőmagból tavasszal, jó minőségű (hamuval vagy mészkővel kezelt) talajba.

Betakarítás: Leveleit és virágait a legjobb nyersen felhasználni.

Főzés: Főzni nem szabad, közvetlenül tálalás előtt adjuk az ételhez. Főleg a krumplit, babot, borsót, a húsleveseket, salátákat, sülteket, tojásételeket, szendvicseket, a túrót és a lágy sajtokat, valamint halételeket és mártásokat ízesítenek vele.

Oldalak: 1 2 3

1 hozzászólás

  • Veress Éva
    2020.12.15., 17:12

    Hiányzik a saláták, levesek és a Maggi tasak levesek fűszerek jellegzetes fűszere a lestyán, kitűnő fűszer növény. Örmény nagyanyán a múlt század elején Nagyenyeden 52 féle fűszer növényt használt a konyhában és ebből 33 saját kertjében termesztett.

    Válasz

Írj egy hozzászólást