Életmód / Receptek

A legjobb őszi sütemények, amiket minden évben elkészítek

Bogyós gyümölcsös pite

Hála a gyümölcsbokrainknak és a közeli erdőknek, minden évben bőségesen akad bogyós gyümölcs a fagyasztónkban. Ám az ősz első hónapjaiban nem kell feltétlenül a mélyhűtött termékekhez nyúlni, hiszen most igazán kedvező áron beszerezhető sokak kedvence, a szeder és az áfonya is, ráadásul ezek az apróságok egyéb gyümölcsökkel is keverhetők, mint a barack, alma vagy körte.

Hozzávalók: 300 g liszt, 100 g nádcukor, 200 g növényi tej, 125 g margarin, fél csomag sütőport, fél citrom leve, egy nagy marék bogyós gyümölcs (ízlés szerint vanília aroma, reszelt citromhéj, gyömbér)

Elkészítése: A margarint olvaszd meg, keverd össze a langyos növényi tejjel és oldd fel benne a nádcukrot, valamint facsard bele a citrom levét. A liszthez szórd hozzá a sütőport, add az egészet a folyékony összevalókhoz, majd robotgép segítségével keverd krémesre a tésztát. A lágy masszába szórd bele a bogyós gyümölcsöket és főzőkanállal óvatosan forgasd őket össze, hogy ne nagyon törjenek meg, csak kicsit megszínezzék a tésztát. Kisebb méretű tortaformában, vagy szilikonos kenyérformában süsd készre, 180°C fokon kb. 50-60 perc kell neki.

Tipp: Muffin formában is bátran sütheted!


Édesburgonyás brownie

Annak ellenére, hogy növényi étrendet követek, messze nem szeretek minden zöldséget, vagy éppen gyümölcsöt. Sokak kedvence, az édesburgonya is nagyon távol áll tőlem, legalábbis, ha sós fogásokról beszélünk. Süteménybe viszont mindig örömmel teszem!

Olvastad már?  Így készíts tökéletes sajttálat 6 lépésben

Hozzávalók: 500 g édesburgonya, 350 g banán, 150 g lágy zabpehely, 50 g kakaópor, kevés rumaroma, vagy rum

Elkészítése: Az édesburgonyát tisztítsd meg, kockázd fel, majd főzd puhára. Miután leszűrted, tedd a banánnal egy edénybe és turmixold krémesre. Ha nem sikerült kellően lágy zabpelyhet vásárolnod, aprítógépben futtasd meg egy kicsit – nem kell, hogy teljesen por állagú legyen, de ha szeretnéd, akár zabliszttel is kiválthatod. Add a kakaóport és a zabpelyhet az édesburgonyás-banános masszához, és ne hagyd ki a rumot sem. Amikor az egészet krémesre pürésítetted, kb. 20-30 fokon süsd 180°C fokon, attól függően, mennyire szeretnél krémes, vagy éppen szárazabb süteményt, hiszen ez a finomság akár nyersen is ehető. Tálalás előtt érdemes csokiöntettel, vagy akár friss, fanyar szederlekvárral nyakon önteni.

Tipp: Sütés előtt érdemes kóstolni, mert ha nem elég érettek a banánok, lehet, hogy egy kis extra édesítésre szükséged lesz.


Szilvás kosárka

Mindig előnyben részesítem a nyers süteményeket, több okból kifolyólag is. Ezek a finomságok a legegészségesebb desszertek közé tartoznak, és a tápanyagtartalmuk is maximális – az csak hab a tortán, hogy villámgyorsan elkészülnek!

Hozzávalók: 130 kesudió (vagy bármilyen más mag, akár vegyesen is lehet), 6 nagyméretű (lehetőleg medjool) datolya, 4-5 db szilva, késhegynyi citruspektin, fahéj, szórásnyi nádcukor, pár csepp citromlé

Olvastad már?  Segíti a fogyást, jó a szívnek, és nagyon finom – 5 mennyei recept

Elkészítése: A kesudiót áztasd be néhány órára, vagy akár éjszakára. Szűrd le, hagyd megszáradni és aprítógépben daráld meg. Add hozzá a kimagozott datolyákat is, majd ismét apríts rajta, hogy homogén masszát kapj. Az így kapott alapot oszd kisebb részekre, majd nyomkodd őket szilikonos muffinformába úgy, hogy (nem túl vékony) kosárkákat kapj. Tedd őket 1-2 órára a mélyhűtőbe, amíg annyira meg nem dermednek, hogy ki tudod őket nyomni a formából. Addig készítsd el a tölteléket! A kimagozott szilvát vágd kisebb kockákra, futtasd meg őket egy fazékban, szórásnyi nádcukor és fahéj társaságában. Pár csepp citromlevet facsarj rá (ettől kevésbé barnul meg a szilva, illetve könnyebben dolgozik a citruspektin), majd késhegynyi citruspektinnel szórd meg. Alaposan keverd át, majd pár perc után húzd le a tűzről és hagyd kihűlni. Már csak annyi a dolgod, hogy a kihűlt, szilvás dzsemet bele kanalazd a szobahőmérsékletű kosárkákba és tálalhatod is.

Tipp: A kosárkákat természetesen bármilyen krémmel, vagy más gyümölccsel, illetve vegyesen is megtöltheted. Nagyon jól passzol hozzá a mogyorókrém és persze a csokiöntet is!

Fotók: istockphoto