Összeegyeztethető a munka a tanulással?

Összeegyeztethető a munka a tanulással?

Címlap / Életmód / Család / Összeegyeztethető a munka a tanulással?

Sok diák munkával tölti a nyarat, a szerencsésebbek nem csupán dolgoznak, hanem élményeket is szereznek, hiszen feladataikhoz mérten, a különféle rendezvényekre akár ingyen bejuthatnak. De mi a helyzet akkor, amikor megkezdődik a tanév? Muszáj ekkor csak a tanulásra koncentrálni, vagy továbbra is érdemes folytatni a munkát?

Első a tanulás

Mindenképpen sok előnye van annak, ha a gyermeket munkavállalásra buzdítjuk, hiszen minél korábban tanulja meg becsülni a pénzt, minél előbb rájön, hogy a mindennapos munka nagy feladat, annál jobb. 

Ugyanakkor ne várjunk el irreális teljesítményt a csemeténktől, és főleg ne erőltessük rá mindenáron, hogy minden hétvégén, vagy adott esetben hétköznap is dolgozni járjon.
Egyes szakok, évfolyamok kifejezetten nehezek, magas követelménnyel járnak, és hosszútávon többet jelentenek a jó eredmények, mint az a pár ezer forint, amit diákmunkával lehet összekuporgatni.

Összeegyeztethető, csak akarni kell

Ha a gyermek szeretne élni a lehetőséggel, és úgy gondolja, hogy a szabadidejét nem lustaságra, vagy szakköre szánja, akkor ne álljunk az útjába, hagyjuk, hogy munkát vállaljon
Elegendő csak akkor közbelépni, ha a jegyei romlanak, vagy úgy tűnik, nagyon fáradt, ekkor kínáljunk neki más alternatívákat (pl. bízzuk rá a házimunkákat némi ellenérték fejében). 
Ez a felállás főleg középiskolában alkalmazható, egyetemen, főiskolán már egészen más a helyzet, hiszen ott gyakorlatilag már felnőttek a gyerekek, s többségüknek az időbeosztása is jóval rugalmasabb.

Dolgozni a nagybetűs élet kezdetén

A felsőoktatásban tanuló gyermeket legkésőbb ilyenkor kell bátorítani a munkavállalásra.
Talán ekkor is kicsit késő, ha idáig semmit sem csinált a csemete, mert előfordulhat, hogy éppen a szakmájába vágó feladathoz jut, és rájön, hogy a legkevésbé sem köti le a teendőlista. 
Persze nem mindig ennyire rossz a helyzet, de nem szabad elfelejteni, hogy sokan csak diákhitellel képesek gondoskodni a felsőoktatásukról, márpedig ezt a lehetőséget amennyire csak lehet, érdemes kikerülni. 
Szerencsére több opció is van arra, hogy a felsőoktatást hitel felvétele nélkül megússzuk.

Lehetőségek egyetem és főiskola alatt

Amennyiben a gyermek nappali tagozaton jár egyetemre, joga van igénybe venni a diákmunka-szövetkezetek által kínált lehetőségeket. Ez abszolút hivatalos, változatos és aránylag rendszeres munkákat takar, így kézenfekvő megoldás lehet.

A rugalmas órafeltétel mellett sok diáknak arra is van módja, hogy heti húsz, vagy harminc órát dolgozzon, ami már bejelentett munkát jelenthet. 
Nyilván szerencse kell ahhoz, hogy megfelelő munkát és még inkább jó fej főnököt találjon az illető, de gyakran a nyáron betöltött szerepkörre ősszel is lehetőséget kínálnak a munkaadók.

Levelező tagozat

Nem csupán a már dolgozó, előrelépésre vágyó felnőttek esetében jöhet szóba lehetőségként a levelező tagozaton történő továbbtanulás. 
A mai anyagi helyzet mellett sok fiatal választja eleve ezt az irányt, és úgy jelentkezik levelező tagozatra, hogy közben párhuzamosan munkát is keres
Nem könnyű, főleg a vizsgaidőszakban, de anyagilag kétségtelenül ez éri meg a legjobban, és már a húszas évek elején rávilágít arra, hogy olykor erőn felül kell teljesíteni. 

Előnyök kontra hátrányok

A legnagyobb előny az iskola melletti munkavállalást illetően a pénzkereseti lehetőség, a legtöbben kizárólag ezért vágnak bele. 
Ugyanakkor messze nem utolsó szempont, hogy rengetegen keresnek munkát, és mindig előnybe kerülnek azok, akik megfelelő tapasztalattal rendelkeznek, s pályakezdőként csakis az önkéntes és a diákmunka az, ahol erre lehetőség nyílik.
Nagyon komoly hátrány, és olykor ellehetetleníti a munkavállalást az idő- és a kapacitáshiány, ugyanis a legkevésbé sem szerencsés, ha a tanulás rovására megy az extra feladat.
Mindenképpen érdemes mérlegelni a lehetőségeket illetően, hiszen a legtöbb esetben összeegyeztethető a munka és a tanulás
Ha nem is azonos időben, párhuzamosan, akkor külön-külön, elvégre a halasztás is egy lehetőség, egy-két év munkával eltöltött idő alatt sokat félre lehet tenni a továbbtanulásra.
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást