Felvettek! – 7 gondolat, ami minden főiskolásnak és egyetemistának eszébe jut

Felvettek! – 7 gondolat, ami minden főiskolásnak és egyetemistának eszébe jut

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Felvettek! – 7 gondolat, ami minden főiskolásnak és egyetemistának eszébe jut

Hurrá! Felvettek! De most hogyan tovább? Ha most kezded az egyetemi vagy főiskolai tanulmányaidat, a következő gondolatok szinte biztosan eszedbe jutnak majd az első hetekben. Ne ijedj meg tőlük: normálisak, ártatlanok, nem harapnak, és hamar el is szállnak majd. Inkább élvezd a kalandot, ami most kezdődik, és persze tanulj sokat – ne csak a könyvekből.

Mit keresek én itt?

A kezdeti önbizalom és lelkesedés egy pillanat alatt foszlik semmivé, és a jövőképed úgy száll el, mint a krétapor, amikor kiderül, hogy valaki már 4-szer olvasta az Iliászt, vagy álmában szokott deriválni

Valószínűleg nincs olyan gólya, akinek eszébe ne jutna az első hetekben, hogy eltévesztette a házszámot, és inkább Kukutyinba kellett volna mennie zabot hegyezni, mert ezzel a mezőnnyel ő nem tud versenyre kelni
Megnyugtatásul mondjuk: időnként a mezőny összes többi tagja is így érzi. Ne nyomd meg a pánikgombot, csak vegyél néhány nagy levegőt, és a félelem elmúlik.

Hogy működik az online rendszer?

Legyen Neptun, vagy bármi más, a bölcsészetet hallgató gólya végképp elismeri, jó döntés volt, hogy nem informatikára ment, mert még az órarendjét sem tudja ebben a rendszerben összerakni, de lehet, hogy az informatikus hallgató is hangos zokogásban tör ki, és érzi úgy, előbb hekkeli meg a NASA oldalát, mint hogy megtalálja, milyen tanegységet kell felvennie.

Csak nyugalom, körülbelül a harmadik félévre már jobban fog menni. Lehet, hogy akkor sem találsz majd semmit, de legalább méltósággal kezeled a dolgot.

Hol a mosdó??!

A dolgok akkor sem lesznek jobbak, amikor a kiber-tér helyett a három dimenziós valóságban kell tájékozódnod: főleg azok, akik nagyobb egyetemekre járnak, úgy érezhetik, az első szemesztert azzal töltik, hogy a mosdót keresik a labirintusszerű folyosókon

Ilyenkor felerősödhet az egyes pontban említett félelem is, kiegészülve azzal, hogy „Hogyan érhettem el annyi pontot, ha most egy ajtót sem találok meg”. A térkép azonban idővel kirajzolódik a fejedben, csak légy addig türelemmel.

Hogy is hívják ezt a fiút/lányt?

És egyáltalán ő az, akivel tegnap egymás mellett ültünk a nagyelőadóban, vagy csak annak is ilyen csíkos pulcsija volt? Köszönjek? Vagy ne? Köszönök, abból nem lehet baj… 

De mi van, ha beszélgetni kezd? Mutatkozzak be, mert most találkozunk először, vagy tegnap már bemutatkoztam? 

Azoknak, akiknek rossz az arcmemóriája, az első néhány hét neutron-vihart jelenthet az agyuknak. Ne feledd, a Facebook a barátod, és a mobilodról bármikor csalhatsz egy kicsit.

Melegszendvicsen fogok élni?

Hol vannak már azok az idők, amikor anyu ebédet csomagolt? Az egyetemi büfé kínálatát, és a környező éttermek árait elnézve valószínű, hogy a következő években melegszendvicsen fogsz élni – gondolhatod először, de nem is tévedhetnél nagyobbat. 

Az egyetemi évek új szintre emelik majd a főzőtudományodat, olyan mesterfogásokat sajátíthatsz el, mint a vasalón pirított kenyérszelet, a konvektoron melegített zacskós leves, vagy a teafőzőben készített makaróni. Ki az a Bear Grylls?

Ezek mikor alszanak?!

Míg csoporttársaid látszólag szürkülettől pirkadatig buliznak, napközben sziporkáznak az iskolában, tehát minden bizonnyal tanulni is volt idejük

De mikor? Ezek soha nem alszanak? Vagy elképzelhető – ó, minő iszonyat! – hogy nem is bulizik itt mindenki annyit, mint amennyit elmond?
Oké, a srác a sarokban, aki napszemüveggel az orrán alszik szeminárium közben, ő talán igen. De valószínű, hogy ő a következő félévben már nem lesz itt…

Vajon komolyan gondolta?

Vajon amikor a tanár az első órán kiadta az olvasmánylistát, akkor komolyan gondolta, hogy ezt mindent el is kell olvasnod? Jobb lenne, ha vennél egy sátrat, és felállítanád a könyvtárban?

Lehet, hogy a vizsgaidőszakban hetekig nem látod majd a napot? Rossz hírünk van: nagyon is komolyan gondolta. 
De itt egy tipp: ne hagyj mindent az utolsó pillanatra, és akkor a vizsgák előtt is könnyebb dolgod lesz.
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást