Egészség / Életmód / Lélek

Őseink hatással lehetnek ránk – A Hellinger-féle családterápia

Őseink hatással lehetnek ránk – A Hellinger-féle családterápia

Bert Hellinger úgy véli, hogy bajaink alakulását nem csak saját életünk eseményei befolyásolják. Erre építette fel azt a terápiás módszert, ami – a fene sem tudja miért – de működik.

Tudja-e valaki, hogy mit jelent az a szó, hogy hetedíziglen? Ez a szó, a Bibliából adoptálódott a köztudatba. Azt jelenti, hogy hét generáción át bűnhődünk bűneinkért – gondolom, a jósággal is ugyanígy van. Van aki karmának, van aki végzetnek nevezi. 

Mi a családfelállítás lényege? Abból a szemszögből próbálja láttatni életünket, hogy sorsunk elválaszthatatlanul összefonódik családunk tagjainak sorsával, azaz létezik a közös családi lélek, mely egy energiamező – ez attól függetlenül működik, hogy mi tudunk-e létezéséről, vagy nem. Egy rendszer, melynek saját működési mechanizmusa van.

Minden benne lévő ember hat és visszahat erre az energiamezőre, és ez a többi ember életét is irányítja, úgy, hogy az illető arról nem is tud. A terápia lényege, hogy ebben a rendszerben meg lehet keresni a ,hibát’, ami az egyénekre negatívan hat – ezt kell kijavítani. Misztikusan hangzik, ám megdöbbentő, hogy milyen hatékonysággal működik.
  A Hellinger-féle családfelállítás története

A módszer eredeti neve: szisztematikus-fenomenologikus családterápia. A kilencvenes években Németországban, 2000 után a világban söpört végig a családfelállítás módszere. Sikerei annak köszönhetők, hogy látványos, akár azonnali eredményeket lehet vele elérni, pedig a hagyományos nyugati pszichológia keretein kívül mozog. Új megvilágításba helyezi a betegségeket, kudarcokat melyek megnehezítik, vagy lehetetlenné teszik életünket.

Ennek a mezőnek a létét egy angol biológus és filozófus, Rupert Sheldrake, az összes szigorú kritériumnak megfelelően bizonyította. A mezőt morfogenetikus mezőnek nevezik, és az összetartozó élőlények közötti láthatatlan hálót jelenti – tudom, kicsit Avatáros. Ebben a mezőben szigorú törvények uralkodnak, melyek ,megsértése’ esetén, generációkon keresztül negatívan hatnak a család tagjaira.
A morfogenetikus mező természete

Odatartozás joga: a kiterjesztett család minden tagjának joga van ahhoz, hogy a család többi tagja a családhoz tartozónak ismerje el. Akkor sérül, ha valakit kitagadnak, vagy letagadnak – például egy korán meghalt kisgyermek emlékét úgy kezelik, mintha sosem született volna meg. A mezőben minden megfogant életnek ott van a genetikai nyoma, csak a valós személy nincs, illetve csak a hiánya van.
Hely törvénye: minden családtagnak meghatározott helye, pozíciója, ideje van. Csak ott élhet jó életet. Mivel a gyerek a szülőjétől kapja a létet, a szülő a Nagy, gyermeke a Kicsi. Ha ez az egyensúly megbomlik, a gyerek a szülő fölé kerül élményszinten, így ez lehetetlenné teszi számára, hogy saját életútját járja be.
Rangsor: az azonos létrafokon állóknak sorrendje van, aszerint, hogy ki hanyadikként érkezett a rendszerbe. Ha valakitől elveszik az őt megillető helyet, azt a rendszer jóváteszi.
  Kiegyenlítődés törvénye: a rendszerben működik egy tudattalan csoport-lelkiismeret. Ha valakivel valami nagyon rossz történik, akkor másvalaki, rendszerint egy későbbi generációs ,lélek’ cipeli majd tovább ezt a terhet. Azaz, ugyanúgy él, ugyanazt érzi, úgy viselkedik, mint az előd. Egészen addig, míg ez a ,hiba’ nem korrigálódik a rendszerben. 
  Bert Hellingerről

Pszichológiával foglalkozó misszionárius. Filozófiát, teológiát és pedagógiát tanult. Dél-Afrikában dolgozott a zuluknál, itt figyelte meg, hogy a természethez közel álló népeknél nagy jelentősége és gyógyító ereje van az ősök tiszteletének. Ezután pszichoanalitikus lett, sokféle terápiával dolgozott, majd ezek alapján megalkotta a családfelállítás módszerét.

Ezt a módszert ma már számos helyen sikerrel alkalmazzák, ilyen a pszichoterápia, pszichoszomatikus orvoslás, életvezetési tanácsadás. Könyvet írt módszerének lényegéről, A szeretet rendjei címmel. Kilépett a papi rendből, de a pszichológia mellett sem tette le visszavonhatatlanul a voksát, hiszen nincs diplomája – ám módszere nagy hatékonysággal működik.
  Úgy vélem, a világot, annak működését, magát az embert, rendszernek kell tekinteni. Ez a világlátás csak az elmúlt évtizedekben lett népszerű, mivel mostanában jutottunk el a tudásnak arra a fokára, hogy belelássunk a működésébe. Minden mindennel összefügg, és amint ezt megismerjük, mi emberiség, elérkezünk arra pontra, amikor már csak teremteni fogunk, és nem rombolni, fájdalmat okozni.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást