Őseink hatással lehetnek ránk – A Hellinger-féle családterápia

Őseink hatással lehetnek ránk – A Hellinger-féle családterápia

Címlap / Életmód / Egészség / Őseink hatással lehetnek ránk – A Hellinger-féle családterápia

Bert Hellinger úgy véli, hogy bajaink alakulását nem csak saját életünk eseményei befolyásolják. Erre építette fel azt a terápiás módszert, ami – a fene sem tudja miért – de működik.

Tudja-e valaki, hogy mit jelent az a szó, hogy hetedíziglen? Ez a szó, a Bibliából adoptálódott a köztudatba. Azt jelenti, hogy hét generáción át bűnhődünk bűneinkért – gondolom, a jósággal is ugyanígy van. Van aki karmának, van aki végzetnek nevezi. 

Mi a családfelállítás lényege? Abból a szemszögből próbálja láttatni életünket, hogy sorsunk elválaszthatatlanul összefonódik családunk tagjainak sorsával, azaz létezik a közös családi lélek, mely egy energiamező – ez attól függetlenül működik, hogy mi tudunk-e létezéséről, vagy nem. Egy rendszer, melynek saját működési mechanizmusa van.

Minden benne lévő ember hat és visszahat erre az energiamezőre, és ez a többi ember életét is irányítja, úgy, hogy az illető arról nem is tud. A terápia lényege, hogy ebben a rendszerben meg lehet keresni a ,hibát’, ami az egyénekre negatívan hat – ezt kell kijavítani. Misztikusan hangzik, ám megdöbbentő, hogy milyen hatékonysággal működik.
  A Hellinger-féle családfelállítás története

A módszer eredeti neve: szisztematikus-fenomenologikus családterápia. A kilencvenes években Németországban, 2000 után a világban söpört végig a családfelállítás módszere. Sikerei annak köszönhetők, hogy látványos, akár azonnali eredményeket lehet vele elérni, pedig a hagyományos nyugati pszichológia keretein kívül mozog. Új megvilágításba helyezi a betegségeket, kudarcokat melyek megnehezítik, vagy lehetetlenné teszik életünket.

Ennek a mezőnek a létét egy angol biológus és filozófus, Rupert Sheldrake, az összes szigorú kritériumnak megfelelően bizonyította. A mezőt morfogenetikus mezőnek nevezik, és az összetartozó élőlények közötti láthatatlan hálót jelenti – tudom, kicsit Avatáros. Ebben a mezőben szigorú törvények uralkodnak, melyek ,megsértése’ esetén, generációkon keresztül negatívan hatnak a család tagjaira.
A morfogenetikus mező természete

Odatartozás joga: a kiterjesztett család minden tagjának joga van ahhoz, hogy a család többi tagja a családhoz tartozónak ismerje el. Akkor sérül, ha valakit kitagadnak, vagy letagadnak – például egy korán meghalt kisgyermek emlékét úgy kezelik, mintha sosem született volna meg. A mezőben minden megfogant életnek ott van a genetikai nyoma, csak a valós személy nincs, illetve csak a hiánya van.
Hely törvénye: minden családtagnak meghatározott helye, pozíciója, ideje van. Csak ott élhet jó életet. Mivel a gyerek a szülőjétől kapja a létet, a szülő a Nagy, gyermeke a Kicsi. Ha ez az egyensúly megbomlik, a gyerek a szülő fölé kerül élményszinten, így ez lehetetlenné teszi számára, hogy saját életútját járja be.
Rangsor: az azonos létrafokon állóknak sorrendje van, aszerint, hogy ki hanyadikként érkezett a rendszerbe. Ha valakitől elveszik az őt megillető helyet, azt a rendszer jóváteszi.
  Kiegyenlítődés törvénye: a rendszerben működik egy tudattalan csoport-lelkiismeret. Ha valakivel valami nagyon rossz történik, akkor másvalaki, rendszerint egy későbbi generációs ,lélek’ cipeli majd tovább ezt a terhet. Azaz, ugyanúgy él, ugyanazt érzi, úgy viselkedik, mint az előd. Egészen addig, míg ez a ,hiba’ nem korrigálódik a rendszerben. 
  Bert Hellingerről

Pszichológiával foglalkozó misszionárius. Filozófiát, teológiát és pedagógiát tanult. Dél-Afrikában dolgozott a zuluknál, itt figyelte meg, hogy a természethez közel álló népeknél nagy jelentősége és gyógyító ereje van az ősök tiszteletének. Ezután pszichoanalitikus lett, sokféle terápiával dolgozott, majd ezek alapján megalkotta a családfelállítás módszerét.

Ezt a módszert ma már számos helyen sikerrel alkalmazzák, ilyen a pszichoterápia, pszichoszomatikus orvoslás, életvezetési tanácsadás. Könyvet írt módszerének lényegéről, A szeretet rendjei címmel. Kilépett a papi rendből, de a pszichológia mellett sem tette le visszavonhatatlanul a voksát, hiszen nincs diplomája – ám módszere nagy hatékonysággal működik.
  Úgy vélem, a világot, annak működését, magát az embert, rendszernek kell tekinteni. Ez a világlátás csak az elmúlt évtizedekben lett népszerű, mivel mostanában jutottunk el a tudásnak arra a fokára, hogy belelássunk a működésébe. Minden mindennel összefügg, és amint ezt megismerjük, mi emberiség, elérkezünk arra pontra, amikor már csak teremteni fogunk, és nem rombolni, fájdalmat okozni.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást