5 örökérvényű bútordarab, ami egész életedben elkísér – ezekre érdemes beruháznod!

5 örökérvényű bútordarab, ami egész életedben elkísér – ezekre érdemes beruháznod!

Címlap / Otthon / 5 örökérvényű bútordarab, ami egész életedben elkísér – ezekre érdemes beruháznod!

Szerencsére több olyan bútordarab is akad, ami egész életedben elkísérhet, és ehhez nem feltétlenül kell őrült mélyen a pénztárcádba nyúlnod.

Átalakítható bútorok

Ha hosszútávon gondolkozol, akkor nélkülözhetetlennek bizonyulnak azok a bútorok, amik több részelemből tevődnek össze, aminek köszönhetően könnyen variálhatóak, átalakíthatóak. Akár egy komplett nappali bútor szettről van szó, akár egy kanapéról, az évek múlásával rengeteget számít, hogy az elemek mozgathatóak-e.

Gyakorlatilag teljesen megújulhat egy-egy helyiség annak hatására, ha kicsit átrendezitek a benne levő bútorokat, de költözés során sem kell kidobni a kanapét akkor, ha az több, kisebb részből tevődik össze. Ugyan nagyon kényelmesek a hatalmas, U- vagy éppen L-alakú kanapék, ezek általában csak forgathatóak, ami problémát okoz akkor, ha teljesen más elrendezésre van szükségetek az új lakásban. Ha választanod kell, és örökérvényű bútorokat vásárolnál, akkor mindenképpen olyan darabokat vegyél, amik kisebbek, átalakíthatóak, túlnyomórészt szabadon álló elemekből tevődnek össze.

Bel- és kültéren is használható székek

Mi kényelmes és puha, textillel bevont székeket vettünk az étkezőbe, ugyanis sok időt töltünk itt napközben. Ráadásul, ha felgyülemlik a házimunka, akkor még dolgozni is ebben a helyiségben szoktam, hiszen közben főzni, teregetni, mosni is tudok. Azonban, ha ti csak kevés időt töltötök az étkezőben, nem sokat ücsörögtök a székeken, akkor érdemes elgondolkodnotok olyan univerzális darabok beszerzésén, amik bel- és kültéren egyaránt használhatóak.

Számos olyan klasszikus akad, amik annak ellenére kényelmesek és formásak, hogy nem pihe-puhák, ennek köszönhetően viszont nagyon sokoldalúan felhasználhatóvá válnak. Az ilyen székek helyet kaphatnak az étkezőben, a teraszon, de a társalgóban is ott a helyük – különösen most, amikor egyenesen az a trendi, ha szinte minden szék másmilyen az asztalnál. Egy-egy széket bevethetsz a hálószobában is éjjeliszekrény helyett, alkalmi használatba kerülhet az íróasztalnál, vagy éppen a vendégszobában… Minden csak attól függ, hogyan illik bele a választott darab az enteriőrbe.

Masszív étkezőasztal

Az egyik első bútordarab, amit be kell szerezni egy otthonba az étkezőasztal, és meg is éri pénzt áldozni rá. A frissen összeköltöző párok általában nem arra készülnek, hogy hat-nyolc főre való ülőhellyel tudják kínálni a vendégeiket, de erre többnyire nincs is szükség. Bőven elég a kettő, vagy négy főre elegendő ülőhelyet biztosító étkezőasztal. De akkor miért tesznek ezek a darabok hosszútávon is jó szolgálatot?

A masszív asztalok kibírják a költözéseket, az utaztatást, és a következő otthonban (vagy akkor, amikor bővül a család), új feladatot kaphatnak. Használhatjátok a kisebb méretű asztalt íróasztalként, vagy akár az előszobában egyfajta mozgatható tárolóként, esetleg átkerülhet majd a balkonra.

Sokoldalú tálaló

Egy klasszikus tálaló nem csak annyi tárhelyet tud biztosítani, hogy az aktuálisan fontos funkcióját ellássa – tehát nem csak a konyhában és az étkezőben találhatsz neki helyet. Az elmúlt években háttérbe szorultak azok az üveges tálalók, amik sok helyet elfoglaltak. Jóval népszerűbbek lettek az alacsonyabb bútorok, amik sok-sok polccal és fiókkal tesznek eleget a követelményeknek.

Ezek a bútorok első ránézésre nem tűnnek kifejezetten tálalónak és éppen ebben rejlik a kihasználhatóságuk. Nem kell, hogy kizárólag tányérokat és evőeszközöket tarts bennük. Ha sikerül egy univerzális külsejű, klasszikusnak számító darabot beszerezned, akkor azt a későbbiek során is garantáltan felhasználhatod majd, és így extra helyet biztosíthatsz a rendszerezéshez, tároláshoz.

Multifunkcionális ülőalkalmatosság

Sokan úgy gondolják, elegendő a nappaliban egy kanapé és néhány fotel, esetleg egy dohányzóasztal, de nagyobb rugalmasságot biztosít számodra, ha több, és inkább kisebb ülőalkalmatosságot vásárolsz. A puffok, az eltérő formájú és méretű ottománok, de még a kisebb padok is ideálisak arra, hogy akár egész életeden át elkísérjenek. Szemben a terjedelmes bútorokkal, ezek a sokoldalú, ám kicsi kiegészítők szellősnek, nagyobbnak mutatják a teret és rendkívül sokrétűen használhatóak.

Jó példa erre az elmúlt években nagyon felkapottá vált ottomán, ami nem csak ülőhelyként, hanem asztalkaként is funkcionálhat. Egy méretes tálca segítségével teheted a vendégeitek elé a harapnivalókat és az italokat. Az ottomán helyet kaphat mindezek mellett az előszobában, a franciaágy végében, de még a fürdőben és a balkonon is – bármilyen lakásod lesz a jövőben, biztos, hogy találsz neki funkciót!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást