Család / Életmód

Okosabbak az elsőszülött gyerekek, mint a testvéreik?

Okosabbak az elsőszülött gyerekek, mint a testvéreik?

Jellemző, hogy az elsőszülött gyerekek úgy gondolják, hogy okosabbak a kisebbeknél – végtére mindig egy kicsit előttük járnak. Mindig ők azok, akik előbb tanulnak meg mindent, és hamarabb jutnak el az életük fordulópontjaihoz. Most egy friss kutatás kimutatta, hogy ez nemcsak az életkor miatt van így. Az elsőszülött gyerekek jellemzően tényleg okosabbak és sikeresebbek, mint a kisebbek.

Milyen okai lehetnek az eltérésnek?

Az Edinburgh-i Egyetem és a Sydney-i Egyetem kutatói azt találták, hogy a legidősebb gyerekeknek általában magasabb az intelligenciahányadosuk, mint a fiatalabbaknak, jobban teljesítenek az iskolában, és többet keresnek az életük későbbi szakaszában. Ennek az oka a kutatók szerint leginkább abban keresendő, hogy általában az elsőszülötteket a szülők jobban ösztönzik a kreatív gondolkodásra. A kisebbek viszont nem kapnak hasonló motivációt – nem azért, mert a legidősebbek több érzelmi támogatást kapnak a szülőktől.

Ha jobban belegondolunk, ez nem is olyan meglepő. Az első gyereknél a szülőknek még több idejük van az olyan mentálisan stimuláló tevékenységekre, mint az olvasás, a mesélés, a különböző hangszereken való játék.

Sőt, a szakértők azt is találták, hogy az anyák a későbbi terhességek során nagyobb eséllyel dohányoznak és / vagy isznak alkoholt, ami megint kicsit visszafoghatja a gyerekek értelmi fejlődését. Az anyák az első gyereknél általában még túl is biztosítják magukat, aggódnak, és mindenre odafigyelnek. A többinél pedig kicsit lazábban fogják fel a terhességet, hiszen már csináltak ilyet.

1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást