Okosabbak az elsőszülött gyerekek, mint a testvéreik?

Okosabbak az elsőszülött gyerekek, mint a testvéreik?

Címlap / Életmód / Család / Okosabbak az elsőszülött gyerekek, mint a testvéreik?

Jellemző, hogy az elsőszülött gyerekek úgy gondolják, hogy okosabbak a kisebbeknél – végtére mindig egy kicsit előttük járnak. Mindig ők azok, akik előbb tanulnak meg mindent, és hamarabb jutnak el az életük fordulópontjaihoz. Most egy friss kutatás kimutatta, hogy ez nemcsak az életkor miatt van így. Az elsőszülött gyerekek jellemzően tényleg okosabbak és sikeresebbek, mint a kisebbek.

Milyen okai lehetnek az eltérésnek?

Az Edinburgh-i Egyetem és a Sydney-i Egyetem kutatói azt találták, hogy a legidősebb gyerekeknek általában magasabb az intelligenciahányadosuk, mint a fiatalabbaknak, jobban teljesítenek az iskolában, és többet keresnek az életük későbbi szakaszában. Ennek az oka a kutatók szerint leginkább abban keresendő, hogy általában az elsőszülötteket a szülők jobban ösztönzik a kreatív gondolkodásra. A kisebbek viszont nem kapnak hasonló motivációt – nem azért, mert a legidősebbek több érzelmi támogatást kapnak a szülőktől.

Ha jobban belegondolunk, ez nem is olyan meglepő. Az első gyereknél a szülőknek még több idejük van az olyan mentálisan stimuláló tevékenységekre, mint az olvasás, a mesélés, a különböző hangszereken való játék.

Sőt, a szakértők azt is találták, hogy az anyák a későbbi terhességek során nagyobb eséllyel dohányoznak és / vagy isznak alkoholt, ami megint kicsit visszafoghatja a gyerekek értelmi fejlődését. Az anyák az első gyereknél általában még túl is biztosítják magukat, aggódnak, és mindenre odafigyelnek. A többinél pedig kicsit lazábban fogják fel a terhességet, hiszen már csináltak ilyet.

A különbségek megmaradnak

A szakértők szerint a különbségek a gyerekek között korán kezdődnek, és soha nem szűnnek meg. Az első év végére az elsőszülött gyerekek már elszakadnak a többitől ugyanerre az életkorra, és mire elkezdik az általános iskolát, ez a különbség meg is marad. Ebből a különbségből adódik az, hogy az iskolában is jobban teljesítenek, később jobb munkahelyet találnak, és jobban is keresnek. 

Persze a szakértők kijelentették, hogy az egész kutatás statisztikai alapokra épül, és nem magyarázza az egyes családokban a különbségeket. Egy folyamatos tendenciát mutat, ami a vizsgált családok nagyon nagy részénél jelen van. A korábbi kutatások is őket igazolták.

Egy 2010-es kísérlet például New York-i testvérpárokat vizsgált meg, és ez is azt találta, hogy az idősebbnek magasabb az IQ-ja.

A fiatalabbaknak is van azonban reményük a változásra: egy régebbi kutatás azt is kimutatta, hogy a fiatalabb gyerekek szorgalmasabbak és keményebben dolgoznak az iskolában. Ez pedig növelheti az esélyeiket arra, hogy később jó karriert fussanak be, és utolérjék az idősebb testvérüket. A friss kutatás ugyanezt nem vizsgálta.

Forrás

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

2 hozzászólás

 • kismik
  2022.03.21., 14:04

  az én bátyám hülye mint a segg..és pszihopata is ugye Pali?:)

  Válasz
 • kismik
  2022.03.21., 14:05

  ez egy idióta pár emberen elvégzett kis felmérés..szerintem eleve nem lehet döntő..ki ilyen..ki olyan..de semmiképpen nem okosabb ezt így kategorikusan nem lehet kijelenteni..szerintem

  Válasz

Írj egy hozzászólást