„Győzködött, hogy próbáljuk ki…” – Párok mesélnek a nyitott házasságról

„Győzködött, hogy próbáljuk ki…” – Párok mesélnek a nyitott házasságról

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / „Győzködött, hogy próbáljuk ki…” – Párok mesélnek a nyitott házasságról

Egy házasságban igen fontos és sarkalatos pont a hűség. Még akkor is lényegesnek tartjuk, ha lazábban gondolkodunk és a féltékenység nem igazán része az életünknek. Elvárjuk, hogy a partnerünk hűséges legyen, és a megcsalás a legtöbbünknek nem fér bele egy házasságba. Sokan azonban tovább mennek és nyitott házasságban élnek. Megkérdeztem öt olyan párt, akik kívülről másokat is beengednek a kapcsolatukba, hogy mégis hogy működik ez az egész.

Az biztos, hogy ha szerelmes vagy, ezer százalék, hogy nem úgy indítasz egy kapcsolatot, hogy egyszer majd nyitott lesz, és mások is betekintést nyerhetnek ebbe. A nyitott házasságot sokan lehetőségként élik meg, így biztosítva a testi, szexuális pluszt, ami esetleg nincs meg a felek közt már. Ha egymással nem tudják megélni a szexuális vágyaikat, kétesélyes a dolog: vagy tönkremegy a házasság, és zátonyra fut a kapcsolat, vagy elfogadják, hogy szeretik egymást, csak valami másra vágynak. Ekkor felmerül a nyitott házasság lehetősége, ami végső soron egy döntés mindkét fél részéről.

Anna és Viktor

Ezer éve együtt vagyunk, és már 12 éve házasságban élünk. Az első időszak nagyon jó volt, egy hullámhosszon voltunk”– meséli Anna. „Aztán jött egy mélypont, és éreztük mindketten, hogy így nem maradhat az, ami kettőnk közt van. Viktor ötlete volt, hogy próbálkozzunk másokkal is. Eleinte kétkedve fogadtam a dolgot, furcsa volt, hiszen szeretjük egymást. Nem értettem, hogy mi haszna lehet a kapcsolatunknak abból, ha másokkal fekszünk le. Szabályokat állítottunk fel: senki nem hozza haza a partnerét, mindig elmondjuk egymásnak, mi volt, soha nem vetjük egymás szemére a történteket, ha érzelmileg belebonyolódunk, akkor azonnal elmondjuk a másiknak, hogy lépni tudjunk. Ez most működik, egymással is sokkal jobb a szex és maga a kapcsolat profitált ebből.

Anna és Viktor csak nyert a nyitott házasság lehetőségéből, hiszen mindketten elfogadták és jónak tartották ezt a felállást. Másoknál azonban nem ilyen egyszerű a helyzet.

Romain Dancre/unsplash.com

Viki és Boldizsár

Nyitott házasság? Na, ne! Így gondolkodtam erről, amikor Viki felhozta ezt a lehetőséget” – kezdi Boldizsár. „Én akkor tagadásban éltem. Úgy véltem, a házasságunk problémái csak átmenetiek, és majd megoldódnak. De nem így lett. Először nagyon idegennek éreztem az egészet, de Viki győzködött, hogy próbáljuk ki. Én szerettem őt, nem akartam másokkal lefeküdni, és bevallom, elrettentett, hogy ő másképp van ezzel. Belementem végül, de csak egy nővel voltam együtt, és nagyon rosszul éreztem magam közben. Viki azonban úgy érezte, neki nem lesz jó a házasságunkban a továbbiakban, mert már nem érez úgy, ahogy eddig. Most épp válunk. Én akartam. Így láttam jónak.”

Az biztos, hogy a nyitott házasságnak vannak feltételei. Csak akkor lehet megoldás két ember között, ha mindketten akarják, mindketten lehetőséget látnak benne, és el tudják fogadni. Természetesen vannak szabályok, amelyeket mindkét félnek egyformán be kell tartania.

Veronika és Tamás

A mi házasságunk kicsit talán rendhagyó” – mondja Tamás. „Mindketten elváltunk egyszer, mielőtt összejöttünk, és egyikünk sem akart igazán lehorgonyozni senki mellett. De jött a nagy szerelem, és minden sokkal nehezebb lett. Már az elején megbeszéltük, hogy ahogy mindketten akartuk, nem kötünk ki egymás mellett, hanem kicsit szabadabban kezeljük a kapcsolatunkat és nyitott házasságban fogunk élni. Mindkettőnknek könnyen ment, hamar belerázódtunk ebbe az életformába. Persze lelkileg csak egymáséi vagyunk, nincs más a kapcsolatunkban. Nem tudom, meddig megy ez így, de egyelőre jó.

Előfordul azonban, hogy a nyitott házasságot ugyan mindkét fél elfogadja, képes így élni, ám egyikük önmagát okolja azért, hogy a partnerének más igényei vannak a kapcsolatban.

Erika és Kristóf

Elfogadtam Kristóf felvetését a nyitott házassággal kapcsolatban” – meséli Erika. „De ez piszkosul nehezemre esett. Nem akartam más nőkkel elképzelni a szerelmemet, a férjemet. Úgy éreztem, hogy az, hogy ő másnál keresné a kielégülést, az én hibám. Azt hittem, tőlem nem kap meg mindent, ezért gondolt arra, hogy másokkal is meg kéne próbálnunk. Ez az egész még most is nagyon nehéz, de igyekszem beletörődni. Úgy érzem, egyikünknek sincs más, akivel boldog lehetne, és szerintem Kristóf előbb-utóbb majd belátja ezt. A lehetőség számomra is fennáll persze, de egyelőre nem vitt rá a lélek, hogy mással legyek akár csak egy éjszakára is. Majd meglátjuk, mi lesz ebből, de én így nem igazán érzem magam boldognak. A baj az, hogy Kristóf beszélni sem nagyon akar erről az egészről.

Előfordul, hogy egy házasság érzelmileg nem működik tovább. Ebben az esetben a nyitott házasság nem megoldás, hanem menekülés, ami szétzilálja és még inkább élhetetlenné teszi azt az egységet, amit a pár alkot vagy alkotott.

Marie-Michele Bouchard/unsplash.com

Gerda és Zsolt

A házasságunk kész káosz volt. Semmiben sem értettünk egyet” – mondja Zsolt. „Gerda és köztem már nem volt semmi olyan érzelem, ami akár egy kicsit is hasonlít a szeretetre. Utáltuk egymást, ezt ki kell mondani. Mivel közös vállalkozásunk van, nem akartunk elválni, de ez az egész nem volt így folytatható. Bedobtam a nyitott házasság gondolatát, amit Gerda azonnal elfogadott. Sajnos azonban az egész teljesen rosszul sült el, mert egyikünk sem azt kapta ettől, amit reméltünk. Gerda elég hamar beleszeretett egy férfiba, én pedig egyik nőtől a másikig sodródtam. Sehogy sem volt jó, mert otthon csak bántottuk egymást. Rájöttünk, hogy nem működik, és a házasságunkat sem tudjuk ebben a mederben tovább kormányozni. A válás mellett döntöttünk, vagyonmegosztással, közös megegyezéssel. Gerda együtt van a szerelmével, én pedig még keresem a boldogságot.

Egy házasságban sokszor a válás az egyetlen megoldás, ám mindig meg kell adni az esélyt arra, hogy rendbe hozzuk a dolgokat, ha még van rá esély. Erre nincs más mód, csak az, ha beszélünk a problémákról. Ez igaz a „normál” és a nyitott házasságokra is.

VIDEO Jobb ember vagy, mint hinnéd, ha ez az 5 dolog jellemző rád

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!