A legjobb megoldások öregedő nyakra – 5 tanács bőrgyógyászoktól

A legjobb megoldások öregedő nyakra – 5 tanács bőrgyógyászoktól

Címlap / Stílus / A legjobb megoldások öregedő nyakra – 5 tanács bőrgyógyászoktól

Te is észrevetted már, hogy egy középkorú sztár kivasalt arca olykor mennyire nincs szinkronban a nyakával? Miért látszik meg hamarabb a kor a nyakon, mint az arcunkon?

Az orvosok szerint ennek a jelenségnek több oka is van. Először is, a nyak bőre nagyon vékony, ami érzékennyé teszi a napfény okozta károsodásra, másrészt ez a testrész – ahogy a térd és a könyék – állandó mozgásban van. Ez a dinamika pedig azt eredményezi, hogy idővel ráncok, redők alakulnak ki. 

A kollagén és elasztin termelés idővel csökken, majd abbamarad, ennek jele pedig megereszkedett, ráncos bőr. Ez a folyamat már a húszas éveink közepétől elindul, amit az UV sugárzás, a dohányzás és egyéb faktorok szintén elősegítenek.

Még az okostelefon is hozzájárul a nyak ráncosodásához, hiszen naponta több órán keresztül bámuljuk a képernyőt lehajtott fejjel. A bőrgyógyászok szerint a megelőzés könnyebb, mint a már ráncos, lógó nyakat kezelni, erre pedig az alábbi öt tanácsuk van: 

1/5. Napfény elleni védekezés

Minden megkérdezett szakember válaszában az első helyen szerepelt az UV sugárzás elleni védelem. Az alapos arcápolás nem az állnál, de még nem is a nyaknál, hanem a mellbimbónál végződik, hiszen a nyak és a dekoltázs is az arccal együtt öregszik, így ápolása ugyanolyan fontos.

Az arcot valóban jobban érik a nap sugarai, de ettől még a nyakra ugyanúgy kell fényvédő krémet használnunk. Ne vékonyan kend, hanem bőségesen és legalább 30 faktoros legyen a krém. Az olajmentes verziók nem olyan nehezek és zsírosak, illetve ma már spray formájában is kapható akár 50 faktoros termék.

istockphoto

2/5. Szérumok és hidratálás

A nyak bőre vékony, így még fontosabb, hogy megfelelően tápláljuk, hiszen a napfényvédelem mellett a hidratálás a második leghatásosabb öregedésgátlás. Szérumként az antioxidánsok a leghasznosabbak, mint a C- és E-vitaminos készítmények, melyek környezeti hatások ellen is védik a bőrt, a C-vitamintól ráadásul egyenletesebb és ragyogóbb is lesz az arc. 

3/5. Retinol

A Retinol igazi csodaszer, ami gyengéden és fokozatosan hámlasztja a bőrt, ezáltal folyamatos megújulásra késztetve, ami fiatalos megjelenést eredményez. Kezdd egészen enyhe formulával, amit először hetente egyszer használsz, majd ahogy hozzászokik a bőr, használhatsz egyre erősebbet, egyre gyakrabban. Inkább este kend be vele a nyakat, mert a Retinoltól a bőr fokozottan érzékeny lesz a napra.

4/5. Megfelelő étrend

Bizony az is befolyásolja bőrünk állapotát, hogy hogyan étkezünk, ami kiváltképpen igaz a nyak vékony bőrére. Az antioxidánsokban gazdag, de cukorban és sóban szegény diéta a legjobb, a só ugyanis dehidrálja szervezetünket. A súly ingadozása szintén meglátszik a nyaki bőrön, így a jojó effektus szintén nem tesz jót neki.

Nyaki bőr ápolása
Lavi Perchik/unsplash.com

5/5. Mi a teendő, ha már kialakultak a ráncok és a megereszkedés?

Nem kell egyből a plasztikai sebész kése alá feküdni, bizonyos keretek között nem-drasztikus megoldásokat is kínál a gyógyászat. A fejlett kozmetikai és kevésbé invazív orvos esztétikai kezelések eredményesen kezelhetik a nyaki bőrt, amin már láthatóak az öregedés jelei.

A frakcionális (fraxel) lézer, a HIFU, azaz magas intenzitású fókuszált ultrahang és a mikrotűs vivace kezelés hatásos lehet. A botox a platyzma izomba fecskendezve kölcsönöz fiatalosabb megjelenést, és hyaluronsavas töltés pedig segít simább bőrt biztosítani a nyaknak. 

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!