Ezzel foglalkozik valójában egy színtanácsadó – interjú Varga-Győrik Georginával

Ezzel foglalkozik valójában egy színtanácsadó – interjú Varga-Győrik Georginával

Címlap / Stílus / Divat / Ezzel foglalkozik valójában egy színtanácsadó – interjú Varga-Győrik Georginával

Ezt a szakmát választotta Varga-Győrik Georgina hivatása is a hivatásául, mára pedig az egyik legnépszerűbb és legmegbízhatóbb szakember idehaza.

Mit jelent pontosan az, hogy színtanácsadóként dolgozol?

Színtanácsadóként segítek megtalálni a vendégeim természetes színeihez leginkább illő árnyalatokat, ruha- smink és kiegészítő színeket, amelyeket viselve a legelőnyösebb formájukban tündökölhetnek.

Hogyan és mikor sajátítottad el a szakma alapjait?

Öt évvel ezelőtt kezdtem el tanulni a szakmát az egyik legjobb hazai szakembertől, de a színtani alapokat már általános iskolában elsajátítottam, hiszen rajz szakos iskolába jártam. Egészen korán elkezdtem komolyabban foglalkozni a festéssel, így a színkeverést, a színelméletet már ismertem. A színtanácsadás technikáját, a színkendőkkel való munkát pedig egy komplex, elméleti és gyakorlati képzésen sajátítottam el a tanárnőmtől.

Mit jelentenek számodra a színek?

Önkifejezést. A színek körülvesznek minket, hatással vannak ránk, nemcsak fizikailag, de pszichésen is. A színekkel kommunikálunk, olyan üzeneteket közvetíthetünk a környezetünk és a külvilág felé tudattalanul is, amire nem is gondolnánk. A különböző színek tudatos használata ellazíthat, megnyugtathat, de akár energiát is adhat, magunkra vonhatjuk a figyelmet, de akár el is bújhatunk általuk. Rendkívül sokrétű és összetett a színek és a színekkel való önkifejezés és kommunikáció művészete. 

Fotó: Kolonics Patrícia

Miért lehet nagy jelentősége annak, ha a hozzánk leginkább illő árnyalatokat viseljük?

Mindannyian szeretnénk a lehető legjobban kinézni. De mindannyian egyediek vagyunk, más a bőrtónusunk, a természetes hajszínünk, a szemünk színe, az arcunkon található természetes kontrasztok – és ezeket más-más árnyalatok emelik ki és üdítik.

A megfelelő színű ruhákat, sminkeket és kiegészítőket viselve az arcunk üdébbnek, kedvesebbnek, fiatalabbnak hat, az egész megjelenésünk ragyogóbb.

A természetes színeinkkel nem harmonizáló árnyalatok ezzel szemben fáradttá, tompává tehetik az arcunkat, kiemelhetik az esetleges bőrhibáinkat. Ezért fontos tudnunk, hogy mely árnyalatok illenek hozzánk. 

Hogyan zajlik nálad egy színtanácsadás?

Egy kötetlen beszélgetéssel indítunk, hogy egy kicsit jobban megismerjem a vendégemet, majd egy szín- és színtípus elméleti bevezető után következik maga a tanácsadás. A színtípus elemzést több, mint 120 különböző árnyalatú színkendővel végzem, természetes nappali fényben, a vendégem haját és ruháját letakarva.

Színcsoportonként haladva megnézzük, mely színek emelik ki a leginkább a természetes adottságokat, mely pirosak, zöldek, kékek… stb. harmonizálnak a legszebben a vendégem saját színeivel.

Ezután következik a rúzspróba, amelynek során közel 60 különböző árnyalatú rúzs közül választjuk ki a hölgyek számára legmegfelelőbb árnyalatokat. Pirosító árnyalatokat is javaslok, illetve beszélünk a hajszínekről, valamint a kiegészítőkről is. Ugyanakkor természetesen nem csak a hölgyeket várom színtanácsadásra, hiszen a férfiak esetében is hasonlóan fontos lehet a színtípus ismerete. 

Fotó: Kolonics Patrícia

Honnan merítesz ihletet a munkádhoz? A legújabb divathíreket is követed?

Igyekszem naprakész lenni és folyamatosan fejleszteni magam, és mivel gyakran járok vásárolni is az ügyfeleimmel, természetesen a divattal is tisztában vagyok. De fontosnak tartom, hogy én nem stylist vagyok, hanem stílustanácsadó: nem az aktuális trendnek megfelelő darabokat ajánlom az ügyfeleimnek, hanem azokat, amelyek az ő személyes és egyedi adottságaikhoz, színtípusukhoz, testalkatukhoz leginkább megfelelőek. Időtálló, önazonos stílus kialakítására törekszünk, nem arra, hogy vakon kövessük a trendeket.

Kortól függetlenül bárkinek ajánlod a színtanácsadást?

Természetesen, hiszen a színeink ismerete egy önismereti folyamat része. A vendégeim között megtalálhatóak a kora tizenéves korosztálytól kezdve az érett, 60-as, sőt 70-es korosztály képviselői is. 

Mit értünk színtípusok alatt?

Leginkább a négy évszakkal lehetne megfelelően leírni a főbb színtípusokat. Négy jól elkülöníthető, egymástól eltérő színmélységű, színhőmérsékletű és telítettségű színtípust különböztetünk meg, amelyek megfeleltethetőek a saját arcunkon lévő színeknek. A bőrtónusunk, a természetes hajszínünk, szemszínünk és ezek egymáshoz viszonyított kontraszt értéke alapján vagyunk besorolhatóak a négy fő színtípus, és azokon belül a tizenkét altípus valamelyikébe.

Fotó: Kolonics Patrícia

Mi magunk hogyan tehetünk kísérletet arra, hogy megtudjuk, melyik színtípusba tartozunk?

Elég nehéz saját magunkat objektíven megítélni, hiszen megszoktuk a saját arcunkat, amit a tükörben látunk. De érdemes figyelni, hogy mely színekben érezzük igazán jól magunkat, melyek azok, amikben sokan megdicsérnek minket, vagy épp ellenkezőleg: melyek azok, amelyekben, teszem azt, megkérdezik tőlünk, hogy nem vagyunk-e fáradtak… De pontos választ csak egy színkendőkkel végzett, személyes színtípus tanácsadás adhat.  

Mely eddig a munkád során kapott visszajelzésekre vagy a legbüszkébb?

Minden visszajelzésre büszke vagyok, amivel megtisztelnek a vendégeim. Nagyon szeretem látni, ahogy kinyílnak a színeikben, ahogy bátran és magabiztosan viselik a hozzájuk illő árnyalatokat, és mindig szívet melengető olvasni, hogy milyen pozitívan fogadta a változást a kedvesük, a családjuk, a környezetük és ők maguk is mennyivel magabiztosabbak lettek.

Milyen távlati céljaid vannak a szakmádban?

Szeretném, ha továbbra is minél több hölgynek és úrnak segíthetnék az önazonos és stílusos öltözködésben, ugyanakkor fontosnak tartom, hogy a külsőnk mellett a belső tudatosságunkat és egyensúlyunkat is megtaláljuk. Azt vallom, hogy mindig lehet fejlődni, fejleszteni önmagunkat és minden nappal egyre jobbnak és jobbnak lenni a szakmánkban. Erre törekszem én is.

Nyitókép: Kolonics Patrícia

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást