6 növény, ami mágnesként vonzza a kertedbe a rovarokat

6 növény, ami mágnesként vonzza a kertedbe a rovarokat

Címlap / Otthon / Kert és terasz / 6 növény, ami mágnesként vonzza a kertedbe a rovarokat

Szeretsz kertészkedni, a házi karantén idejét pedig arra használnád, hogy végre megszépítsd a kerted? Ha most új növényeket terveztél ültetni, érdemes tudnod, hogy akad néhány, ami ugyan szebbé varázsolja az udvart, de mágnesként vonzza magához a bogarakat és rovarokat. Van, amelyik a hatékony kis élőlényeket invitálja meg a kertedbe, és van, amelyik a károsabbakat!

Gyümölcsfák és bokrok

Sajnos azok a fák és bokrok, amelyek előbb-utóbb gyümölcsöt hoznak, rengeteg káros rovar kedvenc helyévé válnak.

Levéltetvek, cseresznye-legyek, levélmolyok és egyéb kártevők könnyedén megrohamozzák a lombokat, ha nem vagy otthon a gyümölcsfák kezelésében, és sajnos ez nem csak a termést teszi tönkre, hanem az egész fa környezetét.

Arról nem is beszélve, hogy a fákat előszeretettel másszák meg a hangyák hatalmas létszámban, ami szintén nem túl ideális egy udvar esetében.

 

Rózsa

A rózsa az egyik legnépszerűbb növény a kertekben, gyönyörű virágot hajt, felfuttathatod, és szuper illattal rendelkezik. És sajnos a rovarok is imádják.

Az egyik legnagyobb problémát a levéltetvek okozzák, hiszen ezek hamar megtalálják a hajtásokat, tönkreteszik őket, te pedig csak annyit észlelsz, hogy az új levelek elsárgulnak és lehullanak.

Ráadásul az még egy plusz gond, hogy a levéltetvek hatására a hangyák is megjelennek nagy tömegekben a rózsák hajtásain, környezetében.

Ha még a levéltetveket nem észleled, de egyre több hangyát látsz a virágon, az arra utal, hogy már megjelentek, és lassan elkezdik megenni a friss hajtásokat.

 

Édesek és vizesek

A szúnyogok is szeretik azokat a virágokat, amelyek nektárt termelnek, hiszen édes illatuk nagyon csalogató számukra.

A másik dolog, amit imádnak, az a sok víz, ezért ha olyan növényeid vannak, amelyek rengeteg öntözést igényelnek, a szúnyogokat szinte meginvitáltad a kertedbe.

Tehát amennyiben van egy kis kerti tavad, a vízililiom, vízijácint, és úszó kagylótutaj egyaránt megadják a tökéletes környezetet a vérszívóknak, ezért ne lepődj meg, ha még nagyobb számban költöznek be hozzád.

Ha pedig nincs kerti tavad, a papiruszsás és a taró növények elültetésével legyél óvatos, hiszen ezek illata szintén bevonzhatja a szúnyogokat.

 

Japán kecskerágó

Az ázsiai vidékeken előszeretettel ültetik el ezt a növényt, hiszen egyedi hangulatot biztosít a kerteknek, akár nyírott sövény formájában is.

Nem csoda, hogy itthon is egyre népszerűbb!

Apró virágai nyáron nyílnak ki, azonban sajnos túl sokat nem lehet benne gyönyörködni.

A rengeteg légy, ami imádja ennek illatát ugyanis tönkreteszi az összképet azzal, hogy szinte ellepi a leveleket.

A gond, hogy ha megpróbálod levágni a virágokat, azzal elveszed a lehetőséget a méhektől is, akik viszont nagyon szeretik ezt a növényt, és egyébként biztosan nagy számban megjelennének a kertedben.

 

Sivatagi fűz

A sivatagi fűz szimpatikus lehet azoknak, akik olyan fát szeretnének a kertjükbe, ami nem hasonlít a megszokottakhoz.

Gyönyörű színpompában virágzik, és feldobja a legunalmasabb kerteket is.

Azonban nem csak nekünk olyan szimpatikus: édes nektárját és illatos virágait a különböző hangyák is nagyon szeretik, ezért hamar képesek ellepni az ágakat és virágokat.

Érdemes kétszer is átgondolnod, hogy hova ülteteted!

 

Levendula

A levendula egyszerre működik mágnesként és taszító erőként is a rovarok és bogarak körében.

Mégis érdemes ebből a növényből ültetned a kertedbe, hiszen segít, hogy távol tartsd az udvarodtól a házi legyeket, szúnyogokat, bizonyos típusú bolhákat is, ráadásul szuper illattal rendelkezik.

Mindemellett pedig vonzza magához a pillangókat és méhecskéket; utóbbiak száma erősen lecsökkent, azonban az emberiség életében hatalmas problémát okozna a teljes eltűnésük, így az nagy pozitívum, ha a te kerted ideális környezet számukra.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást