A nőnap története

A nőnap története

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / A nőnap története

A nőnapon nem csak a mai nők, de azok előtt is tisztelgünk, akik annyi évet és energiát áldoztak arra, hogy egyenlő jogokkal és lehetőségekkel rendelkezhessünk a társadalomban.

A nőnap manapság a virágajándékozásról és az egymásnak szóló kedveskedésről szól. Az ünnep történelme mögött azonban sokszor komoly csaták, akár tragédiák is álltak. 

1857: Női sztrájk

1857. március 8-án közel 15 000 textilgyárban dolgozó nő kezdett sztrájkolni New Yorkban, hogy jobb bérezést és kicsit jobb munkakörülményeket érjenek el. A későbbi nemzetközi ünnep dátuma is erre az eseményre utal.

1910: A második női konferencia

Ebben az évben, Koppenhágában tartották a második női konferenciát, ahol elhatározták, hogy szervezetten fognak küzdeni a nők egyenjogúságáért és választójogáért. Ugyanitt határoztak a nőnap megtartásáról is. 17 országból több mint 100 nő döntött úgy, hogy március 8 legyen a Nemzetközi Nőnap.

1911: New York

1911-ben 146 nő vesztette életét egy munkahelyi tűzben, mivel a gyárban a biztonsági feltételek nem voltak megfelelőek. Ennek hatására mintegy 20 000 munkásnő vonult az utcára, biztonságosabb munkakörülményeket követelve.

1911: Első nemzetközi nőnap

A konferencia hatására Németországban, Svájcban, Ausztriában és Dániában március 19-én megtartották az első nemzetközi nőnapot, ahol megemlékeztek az egyenjogúságukért kitartóan küzdő nőkről.

1913: Magyarországi ünneplés

1913-ban Magyarország is csatlakozott a koppenhágai konferencia felhívásához és ebben az évben ünnepelték meg először a nőnapot. Röplapokat osztogattak, és megemlékezéseken hívták fel a figyelmet az egyenlőtlenségre.

1917: Orosz tüntetés

1917.március 8-án (a Julianus naptár szerint számolva) nők tömegei vonultak utcára, hogy ételt és békét követeljenek maguknak. Néhány nappal később (nem kifejezetten a női sztrájk hatására) polgári kormány alakult, amely szavazójogot biztosított a nőknek.

1965: Szovjetunió

Az orosz rezsim ebben az évben nyilvánította hivatalos állami ünneppé március 8-át. Oroszországban ez a dátum azóta is munkaszüneti nap. Máig hagyomány, hogy ilyenkor férfiak és nők egyaránt köszöntik a nőket, akár ismeretlenül is, az utcán.

Portugália, Románia

Portugáliában és Romániában is sok helyen az a szokás ilyenkor, hogy a nők vacsorát adnak a nőnap tiszteletére. Az ünnepségen hagyományosan csak nők vesznek részt, ahol egymásnak gratulálnak, zenével és tánccal ünneplik meg a nők életével járó nehézségeket és szépségeket egyaránt.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást