Nincs légkondi? Sebaj! Hűtési tippek légkondi nélkül

Nincs légkondi? Sebaj! Hűtési tippek légkondi nélkül

Címlap / Otthon / Háztartás / Nincs légkondi? Sebaj! Hűtési tippek légkondi nélkül

A kánikulát elviselni egy idő után nagyon nehéz. A hűtési módszerek közül szinte mindig a víz a legnagyobb segítség, így ne ijedjünk meg a használatától, hiszen bármit áztassunk is el (ruhát, függönyt, magunkat), biztosak lehetünk benne, hogy perceken belül újra száraz lesz.

Csukló

A sportolók által viselt csuklópántok nem csak arra alkalmasak, hogy feligyák a felesleges izzadságot.

Ha egy kicsit bevizezzük, és a fagyasztóba tesszük, a hűtés gyanánt is ideálisak lesznek.

Ráadásul ugyanúgy törölgethetjük vele a homlokunkat is, ezzel is csak plusz hideget közlünk a testünkkel.

Boka

Az előbb említett csuklópántokat tehetjük a bokára is, a hatásukat itt is remekül ki tudják fejteni.

Ezen a két területen ugyanis elég közel futnak a nagyobb erek a bőrhöz, hogy közvetlenül hűteni tudjuk a keringő vért.

Ezzel a módszerrel komolyan befolyásolni tudjuk a hőérzetünket, és ráadásul nem csak a lakásban van alkalmunk használni ezt a praktikát.

Takaró

Amikor eljön az este, és szeretnénk egy kellemeset pihenni, akkor is szembesülnünk kell azzal, hogy az éjjeli órákban sem húzódik a hőmérő higanyszála 28°C alá.

Ebben a hőségben pedig igencsak nehéz pihenni, hát még aludni.

Ilyenkor segíthetünk a helyzeten azzal, ha egy lepedőt enyhén bevizezünk, és azt használjuk paplan gyanánt. A kellően nedves textil legalább addig hűt minket, ameddig álomba szenderülünk.

Vizes függöny

Napközben is tehetünk néhány dolgot azért, hogy hűvösebb legyen a lakás. Ezek között az egyik, hogy bevizezzük a függönyt.

Ezzel a lehetőséggel, ha csak egy kicsi szellő is besurran a nyitott ablakon, az a nedvességnek köszönhetően kellően lehűl.

Ha egy kis illóolajat is csepegtetünk a vízbe, mellyel a függönyt nedvesítjük, akkor nem csak hűteni tudjuk a szobát, hanem kellemes illatot is tudunk varázsolni benne.

Hideg étel

A kánikulában az emberek többsége nem igazán kívánja a főtt ételt. Éppen ezért meg is spórolhatjuk.

A forróságban a gondolat is gyötrő, hogy a tűzhely mellett kell töltenünk akár a fél napot, és izzadva elkészíteni egy olyan fogást, mely szintén forró, ezáltal mindenki csak mértékkel eszik belőle.

Ilyenkor inkább készítsünk egy kiadós salátát, hideg gyümölcslevest, turmixokat, vagy csak egyszerűen falatozzunk erősen hűtött gyümölcsöket vagy fagylaltot.

Bő, mindent takaró ruha

Ha megnézzük azoknak az embereknek a viseletét, akik a sivatagi körülményekhez alkalmazkodtak, akkor meglepő dologra leszünk figyelmesek. Arra számítanánk, hogy falatnyi, szinte semmit sem takaró darabokba fogják bújtatni a tagjaikat, ezzel szemben hatalmas lepleket terítenek magukra.

Ennek oka, hogy így a teljes testük árnyékban van, és nem hevül fel olyan mértékben. Ehhez persze az is kell, hogy a lepelként választott anyag kellően légáteresztő, és lehetőleg világos színű legyen.

Ha egy kicsit szétnézünk a ruhaüzletekben, akkor biztosan találunk megfelelő, és divatos darabokat.
Csak kint, a tűző napon használjuk, a lakásban csak még nagyobb melegünk lesz benne. Az is jó megoldás, ha egy szellős kendővel takarjuk le kezünket és dekoltázsunkat, és hosszú ruhát öltünk.

Jégkocka

Azt természetesen mindannyian tudjuk, hogy a jégkocka kiválóan hűsít. Éppen ezért tesszük az italainkba, így kényeztetve magunkat vele. A hatást fokozhatjuk, ha a jeget nem rakjuk a pohárba, hanem szopogatni kezdjük.

Így a kocka kifejti jótékony hatását a szánkban és a kortyok, melyek közben leolvadnak róla, szintén folyamatosan hűsítenek minket.

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!