Otthon / Utazás

Neuschwanstein, a mesék kastélya

Neuschwanstein, a mesék kastélya

A neuschwansteini kastély Németország déli részén, Bajorországban épült a tizenkilencedik században. Az egyik legközkedveltebb kastélyának számít Európa szívében, amit nem csak meseszerűen látványos küllemének, hanem izgalmas történetének is köszönhet.

A kastély rövid története

Sokan nem tudják, de a kastély eredeti helyén már állt egy vár, amit II. Lajos, apja inspirációjára akart felújítani. A szándék nem meglepő, a kastély környéke egyenesen utánozhatatlan. Az egymást szelő sziklabércek, völgyek, a felduzzadt hegyi tavak és a fenyvesek nem csupán II. Lajost, hanem a megbízott tervezőket és építészeket is megihlették.

A kastély történetének keserűsége, hogy II. Lajos csupán néhány hónapig élvezhette az elképesztő körülményeket, ugyanis a kastélyba érkező állami küldöttség elmeháborodottnak nyilvánította. Letartóztatása után három nappal holtan találták, a pontos okokat máig nem tisztázták. Sajnálatos tény, hogy a korai halál végett a 360 szobából mindössze 14 készült el teljesen, ám a feljegyzések szerint ezek díszítésére is hosszú éveket szántak a mesteremberek.

Különleges stílusjegyek

II. Lajos irányvonalként eredetileg a német lovagok autentikus stílusát célozta meg, mindazonáltal szembeötlő, hogy a tervekből alaposan kivette a részét egy színházi díszlettervező.

Többek között ennek köszönhető, hogy egy épületen belül olyan díszítési stílusok keverednek, mint a román, a gótikus, a bizánci, vagy éppen a barokk.

Az igazán különleges hangulatot mégsem annyira a beltérben keveredő stílusok és Wagner operáinak inspirációi adják meg, hanem az egész kastélyt átszövő óriási ellentét.

A tervezők arra kaptak utasítást, hogy a középkori küllemtől ne térjenek el, azonban a fejlett technológiát a lakótérben mindenképpen alkalmazzák. Tény, hogy a kastély építtetése alaposan kiürítette az államkasszát, ám napjainkban az özönlő turistaáradat mégis sokat ad az országnak. S hogy mi került ilyen elképzelhetetlenül sokba?

Elképesztő újítások, látványos terek

Az újításokat bátran képviselheti a Grotto elnevezésű szoba, ami egy komplett cseppkövekkel, tóval megbolondított barlangot takar – természetesen a magasban. A korban nagy újdonságnak számított az a titkos illemhelyiség, amit a király gond nélkül leöblíthetett, ugyanis vízvezeték hálózat működtette.

Mindemellett a kastélyban találhatunk gőzmotorokat, kiépített szellőzőrendszert, de a fűtés és az elektromosság is helyet kapott. Ma is bárki elfogadná azt a télikertet, amit ha részben, de legalább a turisták is megtekinthetnek, ugyanis az üveggel körbevett helyiség láttatni engedi a kastély előtt elterülő lankákat. Hasonlóan feledhetetlen látványt kínál a gótikus stílusban készült királyi háló, továbbá a fellegvárban található trónterem.

Megközelítés és jegyvásárlás

Aki felkészületlenül érkezik a környékre, az számolhat vele, hogy iszonyúan sokat kell sorba állnia, a kastély valóban hihetetlen mennyiségű turistát vonz. Jegyeket jóval a bejárat előtt tudunk vásárolni, ám ahhoz, hogy felsétáljunk a domboldalra és kívülről megtekintsük az építményt, nem kell fizetnünk.

Ha szeretnénk a turisták számára elérhető termeket, szobákat szemügyre venni, akkor erősen ajánlott online jegyet foglalnunk. Bár teljesen ezzel sem küszöbölhetjük ki a sorban állást, alaposan lerövidíthetjük a várakozást. A kastélyhoz erősen emelkedő, de rövid sétát követően feljuthatunk, a romantikusabb hangulatra vágyók a fákkal szegélyezett úton igénybe vehetik a taxiként üzemelő, néhány euróért haladó lovaskocsikat.

A klasszikus kilátásért 

Amit a legtöbb fotón, fényképen látunk a kastélyról, az nem a bejárattól, hanem a közeli Mária-hídról tárul elénk. A tériszonyosok minden bizonnyal szívesen kihagynák ezt a látványt, ugyanis a 45 méter magas hídról nem csupán a kastélyt lehet páratlan környezetben megtekinteni. A híd alatt alázúgó vízesés még inkább meseszerűnek mutatja az építményt, nincs is mit csodálkozni azon, hogy Walt Disney-t is megihlette a látvány.

Azzal mindenesetre kalkulálni kell, hogy a hídig el is kell jutni, aki ezt az utat ugyancsak tervbe vette, feltétlenül vigyen magával túrabakancsot. A látogatás előtt egyébként célszerű érdeklődni, különösképpen télen, ugyanis a hóval, jéggel borított tájon csak akkor engedik a túrát, ha az útvonalat kellőképpen biztonságosnak ítélik.

Néhány negatívum

Szerencsés pozitívum, hogy a körbevezetés során nincs szükségünk extra nyelvtudásra, ugyanis az idegenvezető mellé mindenki kap egy hordozható lejátszót, amin magyarul is meghallgathatja a tájékoztatót. Ezzel szemben negatívum, hogy valóban menetrendszerűen történik az áthaladás, sajnos minimális mennyiségű extra idő sem jut arra, hogy egyénileg körbejárjuk a helyiségeket.

A látogatók temérdek érdekes információval gazdagodhatnak, de a védelem érdekében a legtöbb dísztárgy csak messziről tekinthető meg, és sok szobába, terembe egyáltalán nem engedélyezett a belépés. A tömeggel sajnos a kastély lábánál is számolni kell, akárcsak a hatalmas reptereken, itt is elkerített részekkel lassítják az előrenyomulást. Sokaknak hátrányt jelent azt is, hogy a kastélyon belül nem lehet fotózni, így a látványt rövid idő alatt, mélyen kell elraktározni.

Romantikus magyar kastélyok, amelyeket neked is látnod kell – ha csak egy hétvégére utaznátok el
Galéria / Romantikus magyar kastélyok, amelyeket neked is látnod kell – ha csak egy hétvégére utaznátok el

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást