5 bevett taktika, ahogyan a nárcisztikus emberek támadnak

5 bevett taktika, ahogyan a nárcisztikus emberek támadnak

Címlap / Életmód / Lélek / 5 bevett taktika, ahogyan a nárcisztikus emberek támadnak

1. Másokra hárítják, ha hibáztak

A nárcisztikus ember lelkiismeretfurdalást okoz és bocsánatkérést követel. Az úgynevezett „gázláng módszert” előszeretettel használja. A kifejezés a Gázláng című thrillerre utal, melyben Ingrid Bergmannal akarta elhitetni a férje, hogy őrült és ehhez a gázlángot használta fel, melyet titokban manipulált, majd úgy tett, mintha az asszony képzelődne.

A Gázláng módszer tulajdonképpen egy mentális abúzus, melyben a manipulátor az áldozatot arra kényszeríti, hogy kételkedjen saját épelméjűségében, felfogásában és emlékeiben. 

2. Játsszák az áldozat szerepét

Ez is bevett nárcisztikus szokás. Provokálnak, védekezés helyett támadnak, majd a probléma megbeszélése helyett a partnert állítják be agresszornak, magukat pedig áldozatnak. A nárcisztikus férfiaknál bevett szokás, hogy miután megütik a nőt, bocsánatkérés helyett kifejtik, hogy a nő viselkedése vezetett az agresszióhoz és nem volt más választásuk, miattuk történt az egész.

Tipikus viselkedésformájuk, hogy cselekedeteiket azzal magyarázzák, azért reagáltak így, mert valójában őket bántották. Nekik sosem az igazság számít, hanem a „közönség” reakciója.

3. Háromszögelés

Másnéven trianguláció általában akkor fordul elő, mikor a családban van egy nárcisztikus személy, aki egymás ellen hangol két másik főt. Ezt legtöbbször azzal érik el, hogy manipulatív módon kommunikálnak a családtagokkal, például nem mondanak el nekik mindent, amit kellene vagy, bizonyos dolgokat direkt elhallgatnak, így keltve feszültséget a felek között.

A nárcisztikus ember célja ezzel rendszerint az, hogy maga helyett találjon egy bűnbakot. Erre egy könnyen manipulálható személyt keresnek, akit egyszerűen dominálhatnak és irányíthatnak. 

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást