5 bevett taktika, ahogyan a nárcisztikus emberek támadnak

5 bevett taktika, ahogyan a nárcisztikus emberek támadnak

Címlap / Életmód / Lélek / 5 bevett taktika, ahogyan a nárcisztikus emberek támadnak

1. Másokra hárítják, ha hibáztak

A nárcisztikus ember lelkiismeretfurdalást okoz és bocsánatkérést követel. Az úgynevezett „gázláng módszert” előszeretettel használja. A kifejezés a Gázláng című thrillerre utal, melyben Ingrid Bergmannal akarta elhitetni a férje, hogy őrült és ehhez a gázlángot használta fel, melyet titokban manipulált, majd úgy tett, mintha az asszony képzelődne.

A Gázláng módszer tulajdonképpen egy mentális abúzus, melyben a manipulátor az áldozatot arra kényszeríti, hogy kételkedjen saját épelméjűségében, felfogásában és emlékeiben. 

2. Játsszák az áldozat szerepét

Ez is bevett nárcisztikus szokás. Provokálnak, védekezés helyett támadnak, majd a probléma megbeszélése helyett a partnert állítják be agresszornak, magukat pedig áldozatnak. A nárcisztikus férfiaknál bevett szokás, hogy miután megütik a nőt, bocsánatkérés helyett kifejtik, hogy a nő viselkedése vezetett az agresszióhoz és nem volt más választásuk, miattuk történt az egész.

Tipikus viselkedésformájuk, hogy cselekedeteiket azzal magyarázzák, azért reagáltak így, mert valójában őket bántották. Nekik sosem az igazság számít, hanem a „közönség” reakciója.

3. Háromszögelés

Másnéven trianguláció általában akkor fordul elő, mikor a családban van egy nárcisztikus személy, aki egymás ellen hangol két másik főt.

Ezt legtöbbször azzal érik el, hogy manipulatív módon kommunikálnak a családtagokkal, például nem mondanak el nekik mindent, amit kellene vagy, bizonyos dolgokat direkt elhallgatnak, így keltve feszültséget a felek között.

A nárcisztikus ember célja ezzel rendszerint az, hogy maga helyett találjon egy bűnbakot. Erre egy könnyen manipulálható személyt keresnek, akit egyszerűen dominálhatnak és irányíthatnak. 

4. Hazug jelzőkkel illetnek

A legjobb példa talán az erre, mikor a nárcisztikus személy – ártatlan – partnerét hűtlenséggel vádolja, miközben éppen ő maga csalja meg a háta mögött. Ugyan ők azok, akik rendszeresen megszegik ígéretüket, megbízhatatlanul viselkednek és csak a saját érdekeit tartják szem előtt, mégis állandóan ilyen mondatok hangzanak el a szájukból, mint például: „Csak magadra gondolsz, önző vagy és nem teszed meg, amit kérek.

Az ő látásmódjuk szerint nekik joguk van a másik minden tulajdonához, energiájához és idejéhez és ha nem kapják meg, akkor az a partner önzőségét jelzi. Ilyenkor válogatott jelzőkkel illetik a személyt és elmondják mindenféle rosszindulatú, gonosz, fukar, akarnok embernek, holott ők maguk azok. 

5. Irreális elvárásaik vannak mindenki felé

Maszkja alatt az összes nárcisztikus ember több rétegnyi álcát visel, melyeket az évek során halmoztak egymásra.

Állandó túlkompenzálásuk, követeléseik és elvárásaik következtében egy olyan világot építenek fel magukban, ahol ők a túlkoros hercegek vagy hercegnők, akiknek mindenki maximális odaadással tartozik.

Mivel ebben a fantáziában élnek, képtelenek elfogadni a valóságot, soha senki és semmi nem elég jó nekik. Mindent megtesznek, hogy a valós létet elhessegessék maguk elől, nem értékelik az élet apró örömeit, csakis a saját álomviláguk képtelen illúzióit hajszolják. A tökéletes családra, társra, szőke hercegre és megmentőre vágynak, aki sosem jön el, mert egy nárcisztikus embernek úgysem lesz elég az soha, amit másoktól kap.

Képek forrása: Depositphotos.com

VIDEO 6 dolog amit soha ne érints meg más házában

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást