Életmód / Lélek

5 bűbájos taktika, amivel a nárcisztikus emberek magukhoz édesgetnek

5 bűbájos taktika, amivel a nárcisztikus emberek magukhoz édesgetnek

Ők azok az emberek, akik első ránézésre kedvesnek, barátságosnak és érdeklődőnek tűnnek. Valóban hallani akarják, mi történt veled, jól érzed magad a társaságukban, és megnyílsz előttük. Azonban amikor véget ér ez a csodás “nászutas időszak”, kiderül, hogy milyen emberrel állsz igazából szemben. Állandóan követeli magának a figyelmedet, mindig téged hibáztat mindenért, és ha mégis kiderül, hogy nem így van, ő csak az áldozat szerepét hajlandó magára venni. Nehéz felismerni őket, pláne, hogy megnyerő technikákat alkalmaznak, hogy elnyerjék az érdeklődésedet. Most bemutatjuk, megyek ezek!

Bókok mindenek felett

A nárcisztikus emberek elsőszámú trükkje, hogy elhalmoznak téged dicséretekkel. Imádja, ahogy kinézel, és minden, amit mesélsz magadról, számára szó szerint lenyűgöző. Úgy tűnik, nem tudsz rosszat mondani, mert még a negatív tulajdonságaidban is megtalálja a szépséget. A bókok hatására aztán egyre jobban érzed magad mellette, hiszen ki ne akarna olyan társaságban lenni, ahol ennyire felnéznek rá? Ezzel már eléri, hogy érdeklődj iránta, és te is keresni kezdd őt!

A figyelem középpontjában

A nárcisztikus személyiségek egyik jellemzője, hogy minden figyelmüket neked szentelik. Onnantól kezdve, hogy találkoztatok, biztosan nem telik el úgy nap, hogy ne keresne, ne akarna találkozni, vagy ne küldene el egy vicces képet, csak mert eszébe jutottál róla. Emlékszik, hogy hány órakor és kivel találkozol, és biztos lehetsz benne, hogy rákérdez este. Ez is nagyon csábító lehet, hiszen azt érzed, hogy fontos vagy neki. Azonban ezzel is csak az a célja, hogy szép lassan körülötte forogjon a világod, és átvegye feletted az irányítást. Sokat elárul róla az, hogy ha te esetleg nem keresnéd, vagy nem érdeklődnél egy-egy programja iránt, megsértődik, és eléri, hogy bűntudatod legyen miatta.

Homályos múlt

Az ilyen természetű emberek szeretik egy kicsit elködösíteni a saját múltjukat, hogy jobb színben tüntessék fel magukat. Elvégre valódi személyiségük előbb-utóbb megmutatkozik, így szinte biztos, hogy voltak rossz kapcsolataik, és még rosszabb szakításaik. Ezeket persze nem akarja megosztani veled, ezért hazudik, és minden történetet úgy ad elő, hogy ő legyen benne az áldozat. Mindegy, hogy mi történt, ő semmit sem hibázott, csakis a másik fél cselekedett rosszul. Amikor esetleg belekérdezel a sztoriba, láthatod, hogy zavarba jön, mert kizökkented a mesemondó szerepéből!

BartekSzewczyk/istockphoto.com

Tárgyi ajándékok

A nárcisztikus emberek szeretik szó szerint megvásárolni mások szeretetét és barátságát, ezért a tárgyi ajándékok hamar képbe jönnek. Talán még furcsának is tűnhet, hogy a második randira már vett neked valamit, vagy hogy az új kolléganőd rögtön hozott neked egy kis meglepetést, de mivel kedvességnek tudod be, így nem tűnik gyanúsnak. Amiből kiderülhet, hogy nárcisztikus emberrel állsz szembe, az az, hogy olyan ajándékot vesz neked, ami igazából neki ajándék.

Például mondtad, hogy sosem kósoltad még a szusit, de nem is szeretnéd, erre ő meglepetésből azt rendel neked. Vagy szerinte jól állna rajtad egy arany nyaklánc, így kapsz egyet, noha nem szereted az ékszereket. Már itt is a saját akaratát próbálja érvényesíteni, kedves köntösbe bújtatva!

Egy új másolat

Ezek az emberek hajlamosak teljesen megváltozni, ha valakibe beleszeretnek. Na nem a személyiségük terén, hanem a viselkedésükben és megjelenésükben. Ők ugyanis rögtön utánozni kezdik a partnerüket, lemásolják az érdeklődési körüket, hogy mit szeretnek és mit nem, sőt, még az öltözködési stílusukat is. Ezt is azért csinálják, mert az emberek tudat alatt sokkal szimpatikusabbnak találják azokat, akikkel sok közös vonásuk van. Így azt érezheted, hogy még többet szeretnél vele lenni, hiszen ugyanolyanok vagytok, már-már lelkitársak, nem igaz? De sajnos ez is csak a látszat!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást