1 napos lakásfelújítás – lépésről lépésre

1 napos lakásfelújítás – lépésről lépésre

Címlap / Otthon / Dekor / 1 napos lakásfelújítás – lépésről lépésre

Íme egy tipikus útvonal, ahogy a felújítás történni szokott, vagyis mire lehet számítani valójában az 1 napra tervezett saját kezű felújításoknál.

Átfestesz egy falat

Otthon megtervezed, elmész a boltba, ott kiválasztod a festéket, kihúzod a bútorokat vagy letakarod őket, bekapcsolod a zenét és már kezded is. Szinte biztos hogy élénk színt fogsz használni, hiszen egyrészt ez most a divat, másrészt pedig tényleg látványos eleme lehet a lakásnak.
  Árnyalod a színeket
Mivel korán nem biztos, hogy tökéletesen sikerül a festés, ezért tovább gondolkodsz, hogy mit lehetne csinálni az egyenetlenségekkel. Újabb színt nem akarsz, ezért utánaolvasol, hogy mi a megoldás, ekkor megtalálod az árnyalás technikáját. Elmész a boltba, veszel további két árnyalatot ugyanabból a színből, és veszel hozzá vízszintmérőt is, hogy az árnyalatok elválasztása ne legyen ferde és ugyanígy veszel ragasztószalagot is, hogy ugyanez a vonal kanyargós se lehessen. Otthon nekiállsz, felragasztod a szalagot, kiméred vízmértékkel, és festesz.
  Falmatrica
Rájössz, hogy nem tökéletes, mert sajnos a ragasztószalag miatt kisebb foltok, esetleg csíkok vannak a falon. Ekkor rájössz, hogy ezeket el lehet tüntetni, ha jópofa matricákat ragasztasz rá. Így újra elmész a boltba, kiválasztod a matricákat, hazaviszed, és hosszas mérlegelés után felragasztod őket a legjobbnak ítélt helyre. 
Párnák
A fal tetszik, de kicsit sok így a szín és a minta, kicsit rendezetlen benyomást kelt a különféle mintás párnáiddal és függönyeiddel. Ekkor elmész a boltba, és veszel néhány párnát, amik illenének a matrica és/vagy a fal színéhez. Hazaviszed őket, kicseréled a régieket, amiket kicsit sajnálsz, ezért nem dobsz ki, tehát elteszed őket megőrzésre. 
Kiegészítők
Már a boltban, ahol már szinte ismerősként üdvözölnek, kinéztél néhány szép vázát és egy gyönyörű függönyt. Ezeket is megveszed, hiszen remekül feldobják a megújult lakásodat. A régi vázákat átteszed máshova, hiszen nincs szíved kidobni őket, helyükre kerülnek az újak, és néhány nap elteltével felteszed a függönyt is. 
Hangulatvilágítás
A falmatricával nem vagy kibékülve, és egyébként is rájössz, hogy az egyik kisebb bútort tudod úgy tenni, hogy elfedje őket. Viszont egyik lakberendező oldalon láttad, hogy az árnyalt technikával készült falszín még szebb, ha az árnyalatokat kiemeli egy hangulatlámpa. Ekkor hagyod a bútortologatást és elmész a lámpáshoz, ahol kiválasztod a megfelelő világítási megoldást, és intézkedsz, hogy haza kerüljön.
Szerelő
A hangulatvilágításhoz szerelőt kell hívni, mivel ezt a bolt nem biztosítja. Ezért felhívsz néhány számot, és megbeszéled a munkát azzal, aki legkorábban tud jönni. Persze semmiképpen sem a napokban, az biztos.
KÉSZ!
Egy hét múlva megjön a szerelő, beüzemeli a lámpát. Ha minden rendben, akkor nem keletkezett sérülés a falon, és a világítás is úgy néz ki, ahogy elképzelted. Akár olyan, akár nem, már így marad a fal, hiszen a lámpához elég nehéz lenne sérülésmentesen hozzáférni. Ez lett az egy napra tervezett festésből: minimum 2 hét, és mégsem biztos, hogy tetszik az eredmény.
Tanulság
Légy őszinte magadhoz és gondolkozz reálisan: ha tényleg csak a falat akarod megváltoztatni, akkor tedd meg. De ha kicsit is zavar bármi más a szobában, akkor ne 1 napra tervezz lakásfelújítást, mert nem fog összejönni.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást