Naplóírás helyett: 10 ötlet amiről minden nap írhatsz, hogy jobban megismerd önmagad és értékeld az életed

Naplóírás helyett: 10 ötlet amiről minden nap írhatsz, hogy jobban megismerd önmagad és értékeld az életed

Címlap / Életmód / Egészség / Naplóírás helyett: 10 ötlet amiről minden nap írhatsz, hogy jobban megismerd önmagad és értékeld az életed

Naplót vezetni olcsóbb, mint terápiára járni, de manapság már szinte senki műveli ezt a méltatlanul elfeledett tevékenységet. Pár éve nagy divat lett a „bullet journal”, ami remek dolog, de főleg csak rendszerezésre használatos és a teendőid/időd beosztásáról szól. Nem arra vágysz, hogy naplót vezess, de valamilyen formában mégis papírra vetnéd a gondolataidat, mint önismereti gyakorlat? Nincs ötleted, hol kezdd? Íme tíz hasznos ötlet amiről minden nap írhatsz, hogy jobban megismerd önmagad és értékeld az életed.

„Ma ezért adok hálát”

Sokszor hagyjuk, hogy elhatalmasodjon rajtunk az elkeseredés, pedig bármilyen nehéz időszakon is megyünk keresztül, sok minden van az életünkben, amikért hálásak lehetünk. Ha minden nap írsz pár dolgot, amiért hálás vagy, jobban fogod értékelni az élet apró örömeit és a boldogságérzeted is bizonyítottan erősödni fog.  

Hirtelen jött ötletek

Hányszor van napközben, hogy támad egy jó ötletünk és nem jegyezzük fel? Biztosan vagyunk benne, hogy emlékezni fogunk rá és aztán soha többet nem jut eszünkbe. Tarts magadnál egy kis noteszt, vagy írd be a telefonodba (az mindig ott van mindenkinél) este pedig jegyezd fel rendesen, így megmaradnak a remek gondolatok.

Teendők összeírása

Nem kell mindent órára, napra, hétre pontosan előre megtervezni, mint egy „bullet journalban”, elég, ha csak nagy vonalakban felvázolod terveid és/vagy vágyaid a jövőre nézve. Ha a kívánságokat papírra veted, bizonyítottan nagyobb eséllyel valósulnak meg. 

Lefekvés előtti és ébredés utáni gondolatok

Mielőtt elaludnál, gondold át a napod: mi volt benne jó és mi nem volt benne jó. Jegyezd fel röviden a jó dolgokat, hogy emlékezz rájuk és írd ki magadból a rosszakat is, mintha ezzel a gyakorlattal detoxikálnál és elengednéd őket. Reggel feljegyezheted ha valamit álmodtál, vagy hogy mit vársz az előtted álló naptól.  

Fontos feljegyzések

Mivel nem naplót írsz, bármit feljegyezhetsz, akár a bevásárlólistádat, vagy az órarended is, így nem kell több különböző naptárban, noteszben vagy elektronikus kütyüben tárolnod az információkat, hanem minden fontos dolgodat megtalálható egyetlen helyen. 

Taryn Elliott/pexels.com

Húsz kérdés

Ezek a kis kérdezz-felelek játékok hasznos önismereti gyakorlatok, csak írd be Pinteresten, hogy „20 kérdés” és válaszolj meg egy ilyen ön-interjút.

Egy év múlva újra olvasd el és nézd meg, ugyanazt válaszolnád-e.

Idézetek

Vannak olyan mondatok, melyek mintha csak hozzád szólnának. Akár egy könyvből vagy filmből való, egy fontos idézetet mindig hasznos feljegyezni és időnként újra elolvasni, hogy inspiráljon.

Rajzok, firkák

Ha nem rajzolsz jól, akkor is jót tesz az agynak, ha firkálsz egy kicsit, ezért érdemes pár üres oldalt kihagyni ennek a tevékenységnek. Online találsz gyakorlatokat is, hogy milyen személyiségfejlődéshez vagy célhoz miket kell rajzolni. Nem kell izgulni, ezekhez nem szükséges sem komoly kézügyesség, sem kreativitás. 

Kötetlen gondolatfolyam

Az igazi „freestyle”, azaz teljesen szabad naplóírás egyik leghasznosabb eleme, mikor bármiféle gondolat vagy terv nélkül ülünk le a lapok elé és hagyjuk, hogy a tudatalattink vezesse a kezünket. Az ilyen kötetlen gondolatfolyamok papírra vetése sok érdekes dolgot elárul magadról.

A személyes fejlődés nyomon követése

Minden évben ugyanakkor érdemes átnézni, megvizsgálni és kiértékelni a jegyzeteinket. Elértük- e céljainkat, túltettük-e magunkat bizonyos dolgokon, miben fejlődtünk, emberileg milyen irányban változtunk. Egy ilyen visszatekintés által jobban megismered önmagad és értékeled az életed. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást