A zabpelyhes reggeliknek rengeteg előnye van. Például, hogy rettentően finomak, hiszen egy tápláló zabkását szinte bármivel megbolondíthatunk, legyen szó pár szem bogyós gyümölcsről, egy kis csokiról vagy néhány manduláról. Aztán itt a következő előnyük, hogy gyorsan elkészíthetők, és szinte azonnal készen vannak. Végül, de nem utolsó sorban érdemes megemlíteni a zab egészségügyi előnyeit is, hiszen ez az értékes tápanyagokkal teli finom csemege igazi vitaminbomba! Mutatjuk, mire számíthatsz, ha zabpelyhet reggelizel!
VIDEO Nyári horoszkóp: Mit hoznak idén nyáron a csillagok?
Az utóbbi időben rengeteg recept forog a zab – azon belül is a zabpehely körül, és egy ideig nem igazán értettem, hogy mire fel ez a hatalmas felhajtás. Aztán egyik reggel lusta voltam rendes reggelit készíteni, így mikor kihúztam a fiókot, és kikandikált belőle egy üvegben a zabpehely, gondoltam miért is ne tehetnék vele egy próbát? Egy pici vizet felforraltam, hozzáöntöttem a zabot, vártam kicsit, míg megszívják magukat a szemek, majd növényi tejjel kiegészítettem a kását. Mézet tettem a tetejére, pár szem epret vágtam bele, és mivel nem tudok meglenni édesség nélkül, bevallom, két kocka csokit is rátördeltem. Hát valami isteni volt! Onnantól kezdve én és a zab szinte elválaszthatatlan és szétrobbanthatatlan barátok lettünk.
A finom íz élménye mellett azonban több változást is észrevettem magamon, amit – véleményem szerint – a zabpehelynek köszönhetek. Mint kiderült, nem véletlen, hiszen van mindenre tudományos magyarázat is!
Értékes antioxidáns, tele rosttal és vitaminnal
A zabpehely a mai egészséges táplálkozás, és a sporttal összekapcsolható életmód alappillére. Nem véletlen, hiszen a zab értékes tápanyagokkal és vitaminokkal rendelkezik, melyekkel támogatja az egészséget. Bővelkedik B-, E- és K-vitaminban, folsavban és magnéziumban. Nagyon sok rostot tartalmaz, melyek által csökkenti a vér koleszterinszintjét – ezáltal hozzájárul a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának minimalizálásához.
Az biztos, hogyha minden reggel egy adag zabbal indítod a napot, jótékonyan fog hatni a vércukorszintedre is. Mivel a zab a gyomorba érve gélszerű anyagot képez annak nyálkahártyáján, lassabban ürül a gyomor tartalma, és a cukor is lassabban szívódik fel, ezáltal később kerül a véráramba. Éppen ezért a cukorbetegek étrendjébe is szokták ajánlani a zabot, hiszen a diabéteszeseknek is remek csemege.
Ne felejtsük, hogy a zab antioxidánsok tömkelegét tartalmazza, mely által védi a szervezetet a szabad gyökök káros hatásától és az oxidatív stressztől. Ha sűrűn fogyasztasz zabpelyhet, azt a tested is meg fogja hálálni, hiszen kisebb valószínűséggel alakul ki a szervezetedben gyulladás általa. A zabpehely polifenoljai kitágítják az ereket, ami jobb véráramláshoz vezethet, a benne lévő béta-glükán pedig még a vérnyomásszabályozásban is segítségedre lehet.
