Nagyon hullik a hajad? 5 tudományosan elismert módszer, amivel véget vethetsz ennek

Nagyon hullik a hajad? 5 tudományosan elismert módszer, amivel véget vethetsz ennek

Címlap / Stílus / Haj / Nagyon hullik a hajad? 5 tudományosan elismert módszer, amivel véget vethetsz ennek

Kutatások szerint egy bizonyos életkoron túl a nők 50%-a tapasztal jelentősebb hajhullást, ami egy idő után már nem csak hajmosás során mutatkozik meg, hanem a hétköznapi tevékenységek során is. De a férfiak sincsenek védve, hiszen átlagosan 35 év felett kezdődik náluk a hajszálak ritkulása. Rengeteg dolog szerepet játszik ebben, ezért érdemes megfogadnod az alábbi tudományosan alátámasztott megoldásokat!

Amit eszel és iszol

Az első, és egyben legfontosabb dolog, hogy alaposan szemügyre kell venned az étkezésed. Az egészséges táplálkozás ugyanis a hajad állapotára is befolyással van! Szakértők szerint fontos odafigyelni arra, hogy az étrended tele legyen vitaminokkal és egészséges összetevőkkel, mert ez képes csökkenteni a hajhullás mértékét. Ugyanez a helyzet a vízfogyasztással is! A hajszálak növekedése és a tested hidratáltságának mértéke között nagy a kapcsolat. Ha nem iszol eleget, sokkal lassabban növekszenek, és egy idő után a kiszáradás miatt akár hullani is kezdhetnek. A legjobb, ha napi nyolc pohár vizet megiszol!

A megfelelő hajfesték

Nem véletlenül mondják, hogy a hajfestés roncsoló hatással van a frizurádra. Hiába érzed úgy, hogy a szőke tincsek jobban állnak neked, a festés és leszívás során a hajszálak védelmező funkciója roncsolódik, ezáltal megvékonyodnak, majd gyorsabban is sérülnek egy egyszerű fésülködés közben is. Fontos odafigyelni arra, hogy mennyire gyakran és milyen típusú festékkel fest a fodrászod, valamint neked is hangsúlyt kell helyezned az otthoni hajápolásra, ha nem szeretnél egyre több elhullott hajszálat látni hajmosás során.

Wavebreakermedia/depositphotos.com

Nedves hajjal óvatosan

A haj nedves állapotában a legkiszolgáltatottabb, könnyebben törik és sérül már egy szimpla fésülködés során is. Ezért hajmosás után sose kezdd el alaposan kifésülni a tincseidet! A legjobb megoldás, ha egy nagyon ritka fogú kefével futsz át a hajadon óvatosan, vagy akár a kezeddel is megpróbálhatod óvatosan szétszedni a csomókat. A lényeg, hogy ne húzd és tépd a hajad, mert attól rengeteget károsodik, pláne, ha ezt követően még hajszárítóval át is futsz rajta.

Túl szoros fonatok

Figyelj oda arra, hogy sose hordd túl szorosan összekötve vagy felkontyolva a hajad. Ugyanis idővel nem csak annyit fogsz érezni, hogy gyakran fáj a fejed nap végére! Azáltal, hogy a hajad és a fejbőröd folyamatos húzó érzésnek van kitéve, meggyengülnek a hajszálak, és előbb-utóbb ki is hullanak. Ez az oka annak, hogy ha valaki minden nap szoros kontyban hordja a tincseit, előbb-utóbb a halántéka felett észreveheti, hogy elkezdett visszahúzódni a hajvonala.

Samantha Gades/unsplash.com

Magas hőfokú készülékek

Hiába spórolunk meg sok időt a hajszárítóval, sajnos ez, és a többi elektronikai kütyü (például hajsütővas, hajvasaló) mind károsítják a hajunkat, és sajnos a kihullás mértékét is növelik. Attól, hogy a nedves hajadat forró hővel próbálod szárítani, sokkal szárazabbá, töredezettebbé válik, pláne, ha nagyon közel tartod a készüléket magadhoz. Ha semmiképp sem akarod megvárni, hogy magától száradjon, figyelj arra, hogy legalább 15 cm-es távolságban legyen tőled a hajszárító. Ami pedig a hajformázó készülékeket illeti, egyrészt a hővédők alkalmazása elengedhetetlen, másrészt pedig próbáld meg limitálni a használatukat, mert sajnos ezek különösen károsak a hajadra nézve!

VIDEO 10 ecset, ami nélkül lehet sminkelni, de nem érdemes

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!