Gyerekkoromra visszagondolva, teljesen mások voltak a fogyasztási szokásaink. Nem falun nőttem fel, ahol ez hatványozottabban jelen lehetett, de így is emlékszem, hogy a nagymamám mindig megpróbált spórolni.
2/4 Praktikus konyhai megoldások
A mai felnőttek nagyszülei nem, vagy még viszonylag keveset dolgoztak főállásban, helyette gyermeket neveltek és a ház körüli teendőket látták el. Ezért ott fogták a pénzt, ahol tudták: a konyhában. Én csak most kezdek ismét megismerkedni ezekkel a rutinokkal újra. Néhány éve kezdtem saját zöldséget és gyümölcsöt termelni, most pedig olyan módszereket tanulok, amikkel gyakorlatilag ingyenes lehet a tartósítás. Fagyasztás helyett befőzök, fermentálok, a sütő és a gépek járatása helyett a napon aszalok, szárítok. Már évekkel korábban vásároltam egy kuktát, azóta is mindennapos társam a konyhában, rendkívül lerövidíti a főzést. De lehet spórolni azzal is, ha egymásba illeszthető edényeket használunk, és mindig rájuk tesszük a fedőt.
A spórolási praktikákon túl említsük meg azt is, hogy régen nem voltak mindennaposak az állati eredetű ételek. Sok családban legfeljebb vasárnap került hús az asztalra, de később is heti rendszerességgel tartottak böjtöket. Ez az egészség szolgálása mellett nagyon erős spórolási lehetőséget is jelentett, továbbá – bár ezt akkor még nem tudták – az ökológiai lábnyomot is jelentősen csökkentette. Ugyanez igaz a helyi, szezonális termékekre, amiknek kedvező(bb) árát manapság is élvezheted, pláne, ha legalább részben magad termeled őket. Ha ehhez még hozzávesszük a maradékmentő praktikákat és azt, hogy semmi sem ment kárba… Rengeteget tudsz spórolni azzal is, ha ezekre fokozott figyelmet szentelsz.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!