Arc / Stílus

Nagy sminkútmutató minden pattanásfajtára: így tüntetheted el teljesen

Nagy sminkútmutató minden pattanásfajtára: így tüntetheted el teljesen

Azt már tudjuk, hogy egy jó smink csodát tehet a bőröddel, és még a legmakacsabb pattanásokat is láthatatlanná teszi – elég csak a teljes átváltozásokat bemutató sminkvideókra gondolni. De vajon hogyan működik a valóságban az, amit ezekben a videókban látsz? Nos, az attól függ, hogy pontosan mi okozza a problémádat. Pattanás és pattanás között ugyanis különbség van, és nem mindet ugyanazzal a módszerrel lehet láthatatlanná tenni. Segítünk, hogy megtudd, a te bőrödön hogyan érheted el a legjobb eredményt!

Mitesszerek

Hogy néz ki? Eltömődött, sötét felületű pórusok, amelyek olyanná teszik a bőröd felszínét, mint az eper külseje.

Mit csinálj? Válassz olyan primert, ami simábbá, egyenletesebbé teszi a bőrfelszínt.

Jó, ha van benne például cetil-etil-hexanoát – ez egy bőrkondicionáló, ami segít megakadályozni a száraz foltok kialakulását. Használj közepes fedésű, folyékony alapozót, a sűrűbb, nehezebb alapozók csak kiemelik a bőröd egyenetlenségét. Nagyobb méretű, bolyhos, puha ecsettel, körkörös mozdulatokkal oszlasd el az alapozót, és csak annyit használj, amennyit valóban szükséges, így érheted el a legsimább, legegyenletesebb hatást.

 

Zárt komedók

Hogy néz ki? Apró kis dudorok fehér középpel. Nem gyulladtak, inkább a mitesszerekhez hasonlóak, csak zártabbak és világosak. Angolul „whiteheadnek” is szokták nevezni őket.

Mit csinálj? Semmiképpen se próbáld kinyomni őket, mert elfertőződnek és még rosszabbul fognak kinézni. Használj inkább szalicilsavas, vagy teafaolajat tartalmazó, bőrt egységesítő arcápolókat. Használj sűrűbb folyékony alapozót, olyat, ami építhető és közepes fedőképességű. Az alapozót tiszta kézzel vidd fel a bőrödre és oszlasd el, majd azokon a területeken, ahol szükséges, az ujjaiddal ütögess fel finoman még egy réteget.

 

Ciszták

Hogy néz ki? Nagy, piros dudorok, amik közvetlenül a bőröd alatt vannak.

Mit csinálj? Egy kíméletes kémiai hámlasztóval készítsd elő a bőrt, hogy megszabadulj az elhalt hámsejtektől. Egy hidratáló krémmel tedd simábbá, egyenletesebbé a bőrfelszínt, így az alapozót is egyenletesebben tudod majd eloszlatni. Használj színkorrektort: a pirosságot valamilyen zöld alaptónusú korrektorral tudod semlegesíteni, ha pedig a cisztáid inkább lilásak, akkor sárga korrektorral fedd be őket. Használj jó fedőképességű, matt alapozót, majd egy Beautyblender segítségével nyomkodd bele a bőrbe ahelyett, hogy csak a felszínen hagynád. Várj 15 percet, majd használ egy vékony réteg púder állagú alapozót ott, ahol szükség van rá egy nedves Beautyblenderrel. Fontos, hogy kivárd a 15 percet, mert ha hamarabb teszed fel a folyékony alapozóra, mint ahogyan az megszárad, sokkal vastagabb hatást fog kelteni.

 

Piros pöttyök

Hogy néz ki? Pontosan úgy, ahogyan hangzik: apró, piros, esetleg gyulladt pattanások a bőrön.

Mit csinálj? Használj színkorrektort: a pirosságot zöld, a lilásabb elszíneződéseket sárga korrektorral tudod eltüntetni, ehhez használj egy lapos szintetikus ecsetet. Használj valamilyen krémes állagú, szilárd alapozót és szivaccsal ütögesd a bőrre a tökéletes fedésért és a természetes hatásért.

 

Hiperpigmentáció

Hogy néz ki? Lapos, a bőrszínednél sötétebb foltok amik a pattanások helyén maradnak.

Mit csinálj? Használj „blurring” hatású primert, ami segít elhomályosítani a bőrhibákat. Válassz egy teljes fedést biztosító alapozót, de ne rögtön az arcodra tedd, hanem tegyél kicsit a kézfejedre, és innen vidd fel az arcra egy szivaccsal, pontozó mozdulatokkal, hogy elkerüld az indokolatlanul vastag réteg kialakítását. A simító vagy körkörös mozdulatok helyett ez a pontozós technika segít, hogy az alapozó jobban megtapadjon a bőrödön.

 

Pattanás utáni hegek

Hogy néz ki? Attól függően, hogy milyen a bőrtípusod, illetve milyen pattanás után maradtak, sokfélék lehetnek, de alapvetően valamilyen mélyedést, egyenetlenséget hagynak az arcodon, texturálttá téve a bőrfelszínt.

Mit csinálj? Tisztítsd meg az arcod, mert ha bármilyen krém vagy zsír van a felszínén, akkor a következő lépés nem fog működni. Vigyél fel egy vékony réteg ásványi púdert, hogy kiegyenlítsd a bőr felszínét. Használj valamilyen feltöltő hatású – például hialuronos – szérumot, hogy kitöltsd a bőrhibákat. Használj sűrű, teljes fedést biztosító alapozót. Ha a bőröd zsírosodásra hajlamos, az alapozót fixáld púderrel, ha inkább száraz, akkor permettel.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást