Munkahelyi etikett: hogyan kezeld, ha nehéz eset a főnököd?

Munkahelyi etikett: hogyan kezeld, ha nehéz eset a főnököd?

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Munkahelyi etikett: hogyan kezeld, ha nehéz eset a főnököd?

Egy ideális munkahelyen a főnök olyan, mint egy jó mentor. Segít megoldani a problémákat, inspirál, hogy kihozd magadból a legtöbbet. Ha kedves a felettesed, máris könnyebben megy a munka és értékesnek érzed az erőfeszítéseidet. Egy rossz főnök esetén viszont, rettegve, gyomorgörccsel kezdődhet minden nap. Tiszteletlenség, szóbeli bántalmazás, túlzott elvárások? Ismerős? Ha igen, fogadd meg ezt a pár tanácsot amit összegyűjtöttünk Neked!

Te mindig légy korrekt!

Elsőként győződj meg arról, hogy biztosan nincs semmi olyan a munkádban vagy a magatartásodban, viselkedésedben, amire a főnöködnek valóban lenne oka panaszkodni.

Ha esetleg találtál valami hibát a te gépezetedben is, légy korrekt!

Ismerd el, kérj elnézést és javítsd ki!

Tisztelet

Ha a problémák megbeszélésére kerül a sor, Te mindig maradj nyugodt és higgadt. Figyelj oda a gesztusaidra, nehogy tiszteletlennek tűnj. Hidd el, egy-egy arckifejezés többet elárul Rólad, mint bármi más.

Még akkor is legyen önuralmad, ha esetleg felemeli a hangját.

Gondolj arra, ha neked is elborul az agyad, nem segítesz a helyzeteden, csak később ezt is felhasználhatja ellened. Tisztelettudóan, visszafogottan mondd el az aggályaidat.

Ha úgy látod, ettől csak még mogorvább lett, inkább ajánld fel, hogy folytathatjátok a beszélgetést egy másik időpontban.

Jegyzetelj!

Ha a főnököd sorozatosan tiszteletlenül, sértően viselkedik, kezdd el feljegyezni dátummal együtt ezeket az eseteket.

Az is jó, ha a köztetek folyatatott e-mailezéseket is lemented, hogy később esetleg bizonyítani tudd a felettesed problémás viselkedését.

Még jobban tudod magad igazolni, ha a kollégáidnak is megmutatod a jegyzeteidet, és ők is alá tudják támasztani, hogy nem csak egy elégedetlen munkatárs miatt alakult ki konfliktus, hanem a főnököd viselkedése negatívan befolyásolja az irodai hangulatot.

Állj ki magadért!

Fontos, hogy ismerd a jogaidat. Attól, hogy te vagy az alkalmazott és az alárendelt szerepben, nem azt jelenti, hogy mindent el kell viselned a főnöködnek.

Állj ki magadért! Ha minden kötél szakad és már nincs más út, ne félj megtenni a szükséges lépéseket!

Kérj segítséget a kollégáktól, HR-esektől. Hátha, még a gyökerénél el lehet vágni a problémát, és okos tanácsot adnak Neked.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást