6 munka, ami 30 év múlva teljesen eltűnhet a Föld színéről

6 munka, ami 30 év múlva teljesen eltűnhet a Föld színéről

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / 6 munka, ami 30 év múlva teljesen eltűnhet a Föld színéről

A technológia fejlődése rengeteg lehetőséget teremt a munka világában is. Jobb gépeken tudunk dolgozni, gyorsabban és kényelmesebben végezhetjük a feladatainkat, azonban szakértők szerint itt még nem állunk meg. Egyes felmérések szerint rengeteg olyan munka van most, amit 15-30 éven belül már nem emberek, hanem gépek fognak végezni; és ezek nagy eséllyel közöttük vannak!

Gyári munka

Az egyik legnagyobb változás azon gyári munkások körében jelentkezhet, akik a szalag mellett végeznek összeszerelési munkákat. Egyre több helyen váltják le ugyanis az emberi munkaerőt gépekre, hiszen a cégek ezekkel maximalizálni tudják a hatékonyságot, kevesebb hibát ejtenek, ráadásul olcsóbbak is, tekintve, hogy nem kell nekik fizetést adni, csak a karbantartást finanszírozni. 

lucidawaters/depositphotos.com

Gyorséttermi felszolgálók

Japánban már most vannak olyan gyorséttermek, ahol emberek helyett robotok és gépek veszik fel a rendeléseket, és egyre több feladatot automatizálnak. Persze a háttérben, a konyhán még emberek sütik az ételeket, és rakják össze a rendeléseket, de szakértők szerint a jövőben már inkább csak a gépekkel kommunikálunk majd, és nem valódi emberekkel a pénztárgép mögött.

Erre egyébként már itthon is van példa, hiszen egyre több gyorsétteremben tudod leadni a rendelésed akár online, a sorban állva, vagy a kiállított monitorokon.

Pénztári dolgozók

Elég csak besétálnod bármelyik nagyobb élelmiszerláncba, és láthatod, hogy egyre több önkiszolgáló kasszát létesítenek. Tekintve, hogy ma már a telefonoddal is tudsz fizetni, és akár úgy is bevásárolhatsz, hogy nem kell egyetlen szót sem váltanod másokkal (sőt, az élelmiszert házhoz rendelheted), nagy az esélye annak, hogy rövidesen ezt az állást is automatizálják.

Valószínű, hogy mindig lesznek a boltokban emberek, akik segítenek, ha problémád van, de tény, hogy egyre kevesebb kasszásra lesz szükség az önkiszolgálók mellett.

nejron/depositphotos.com

Reptéri munkák

Akadnak olyan repülőtéri állások is, amelyekre nagy eséllyel automatizálás vár. Az egyik ilyen kategóriába esnek a légi irányítók, ahol óriási figyelem és koncentráció szükséges, tekintve, hogy a legapróbb hiba is komoly katasztrófához vezethet. Sokan úgy vélik, ha ezeket a feladatokat ki tudnák váltani a gépekkel, kisebb lenne a hibákra való esély.

Ugyanez a helyzet a pilótákkal is! Noha a gondolat, hogy egy olyan repülőn utazz, amit senki sem vezet, rendkívül ijesztő, a legtöbb esetben amúgy is robotpilóta irányít, így nem kizárt, hogy pár évtizeden belül már csak egy olyan személy tartózkodik majd a fülkében, aki felügyeli a rendszert.

Utazási ügynökség

Valószínűleg egyre kevesebb utazási ügynökséget láthatsz majd a jövőben, tekintve, hogy ma már a temérdek weboldalnak köszönhetően te is össze tudod állítani könnyedén a nyaralásodat. Noha könnyebbséget jelent, hogy valaki mindent leszervez helyetted, neked pedig csak el kell utaznod, az utóbbi időben már egyre kevesebb volt erre az igény, hiszen pár óra böngészéssel a legjobb árakat találhatod meg.

Ezért könnyen lehet, hogy az utazási ügynökségeket pár évtizeden belül a netes foglalások teljesen leváltják.

Y-Boychenko/depositphotos.com

Taxisofőrök

Már ma is léteznek olyan autók, amelyek sofőr nélkül képesek elvezetni magukat bárhova, a lehető legóvatosabban. Noha ez még nagyon távolinak érződik, elérkezik majd az a pont, hogy több ilyet látsz az utakon, mint megszokott gépjárműveket.

Épp ezért valószínű, hogy a taxisofőrök lehetőségei is lecsökkennek, tekintve, hogy sok cég inkább az automatizált autókat használja majd az emberi sofőrök helyett. Noha ez még nagyon messze van, a tendenciák erősen ebbe az irányba hajlanak!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást