Női mumus, a frigiditás

Női mumus, a frigiditás

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Női mumus, a frigiditás

A frigiditás napjainkban is komoly probléma, hiszen sokan szenvednek benne. De ez a kór gyógyítható, és ha legyőzzük, akkor újra élvezetet és orgazmust hoz majd a szex.

Frigiditás

Orgazmushiány. A legtöbben ezzel azonosítják ezt a fogalmat, pedig ennél azért összetettebb a dolog.
A frigiditás fogalomköréhez a csúcs elérésének képtelensége mellett hozzá tartozik a szexuális vágy hiánya, a szexuális ingerekre való érzéketlenség valamint az érzelmi élmény és kielégülés hiánya az aktus alatt. 

Mi okozza?

Sokan úgy képzelik, hogy a frigiditás a nők hibája, éppen ezért ezt nekik kell kezelni. Pedig ez nem mindig igaz.
Az tény, hogy sok esetben testi rendellenesség, például hormonzavar okozza, de az is igaz, hogy gyakran lelki háttere van, ami nem feltétlenül csak a nőhöz köthető.

Orvosi okok

Az orvosok által kezelhető okok között, mint már említettük, előkelő helyen szerepel a hormonzavar.
Emellett azonban még számos kiváltója lehet a frigiditásnak. Előfordul, hogy csak a fogamzásgátló okoz némi eltérést, de az is megesik, hogy neurológiai, vagy nőgyógyászati gondok állnak a háttérben. Éppen ezért ha úgy érzed, tartósan gondjaid vannak a szexualitásoddal, akkor érdemes egy teljes kivizsgálást is kérned.

Lelki okok

A másik nagy hányadát a frigiditás kialakulásának a lelki okok teszik ki. Itt azonban már nagyon sok minden szerepelhet. Az elsődleges a túlzott akarás, amikor annyira rágörcsöl a szexre a nő, hogy képtelen lesz élvezni azt.
Kiváltó lehet sok gyermekkori sérülés és szexuális sokk, de akár ide sorolható a terhesség miatti szorongás is. Sőt, sokszor éppen az a kiváltó ok, hogy a nő túlzottan is önmagára koncentrál, megtesz mindent, az orgazmusáért, és közben megfeledkezik arról, hogy miért is akarta az aktust.

Partner

Sajnos a frigiditás kialakulásában sokszor a partner is szerepet játszik. Ilyenkor tulajdonképpen egy olyan párkapcsolatról van szó, melyben a nő benne ragadt, amit már nem élvez, és egyáltalán nem kíván.
Ez az elutasítás a partner iránt frigiditás formájában is jelenezhet. Ekkor bizony komoly beszélgetés áll előttünk, és mindenképpen lépni kell, lezárni a nem működő kapcsolatot.

Környezet

Az is előfordulhat, hogy a környezeti feltételek nem teszik lehetővé, hogy a nő kikapcsoljon.
Ez azt jelenti, hogy ha lopott pásztorórákból áll a szexuális életed, és folyton attól rettegsz, hogy valaki megláthat, vagy rátok nyithat, akkor az is vezethet oda, hogy elveszíted a szex élvezetének képességét.

Szintek

A frigiditásnak vannak szintjei, nem azonnal és hirtelen lesz valaki teljességgel érdektelen a szexualitás felé. Az első szint még nem is olyan feltűnő. Itt a ritka orgazmusok a jellemzőek, illetve az, hogy hosszabb ideig tart, amíg a partner közeledése reakciót vált ki a nőből.
A második lépcsőfokon a nő elveszíti az érdeklődését a szex iránt, mivel orgazmusa már egyáltalán nincs, és így tovább. Az utolsó szinten már odáig fajulhat a dolog, hogy a nő tökéletesen elveszíti az érdeklődését a szex és egyáltalán a férfiak iránt, sőt, el is utasítja azokat.

Gyógyítása

Szerencsére a frigiditás jól gyógyítható, bár megesik, hogy sok időt vesz igénybe. Az orvosi okokat doktorok, a lelkieket pedig pszichológusok kezelik, de sokszor segíthet az is, ha mi magunk megértjük, felismerjük a helyzetet, és elkezdünk dolgozni rajta.
A frigiditás sokszor éppen azért alakul ki, mert görcsösen rettegünk attól, hogy valamit nem jól csinálunk. A szex egy örömforrás, egy csodálatos dolog, így a megfelelő partnerrel nincs más dolgunk, mint élvezni.
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást