Párkapcsolat / Szerelem

Nem mondja ki, de már érzed: mások lesznek a mozdulatai, ha eltávolodott tőled

Nem mondja ki, de már érzed: mások lesznek a mozdulatai, ha eltávolodott tőled

Biztos te is találkoztál már azzal a monológgal, miszerint a „nőknek hihetetlenül jók a megérzéseik”. Saját magamon is észreveszem, hogy meglehetősen sűrűn történik velem olyan dolog, amit mintha előre éreztem volna. Azonban ennek az egésznek nem csupán ezoterikus vonatkozása lehet, a megérzéseket gyakran a tudatalattink befolyásolja. De mi hat a tudatalattinkra? Például a testbeszéd, a metakommunikációs jelek sora, amik alapján már azelőtt levonunk bizonyos következtetéseket, hogy azok megtörténtek volna. Igaz ez a párkapcsolatunkra is: sokszor elég ránézni, a szavát hallani a másiknak és máris tudjuk, hogy baj van…

Bármi, ami új

Az érzelmeink nagyon bonyolultak, és sokszor még magunk sem jutunk dűlőre velük. Ez különösen igaz akkor, ha valamin változtatni készülünk, például éppen szakítás előtt állunk. Ilyenkor gyakran megesik, hogy idegeskedünk, zavarba jövünk, olyan mozdulatokat, pótcselekvéseket használunk, amik korábban nem voltak jellemzőek. Ugyanez igaz a barátodra is, ha éppen azon töri a fejét, hogy kilép a kapcsolatotokból. Ha idáig kifejezetten nyugodtnak, harmonikusnak tűnt, most viszont állandóan tesz-vesz, a telefonjához nyúlkál, erőteljesen gesztikulál, megérinti a nyakát, az arcát, akkor az vagy titkolózásra, vagy egy nem várt lépés időszerűségére utal.

Nem enged közel, sőt, ignorál

Azt igazán könnyen észreveheted, ha a másik feled nem enged közel magához, hiszen ezzel automatikusan sérül a köztetek levő intimitás.

Nem ölelitek, pusziljátok meg egymást annyiszor, amennyiszer szoktátok, és szinte úgy érzed, szánt szándékkal kerüli azokat a helyzeteket, amikben ezekre alkalmatok lenne.

Szinte már égbekiáltó jel, ha elhúzódik tőled, vagy kifogásokat keres, amikor megpróbálsz közeledni, megfognád a kezét, vagy éppen megcsókolnád. Ennél kevésbé feltűnő, de nem észrevehetetlen, ha ignorál a partnered. Például rá nem jellemző módon böngészi a telefonját, amikor kettesben vagytok, úgy veszed észre, máshol járnak a gondolatai, amikor beszélsz hozzá, távolabb helyezkedik tőled, testével elfordul, lábfejeivel nem az irányodba mutat.

Rád erőlteti a távolságtartást

Egy idő után azt veheted észre, hogy te sem akarsz olyan intenzíven közeledni hozzá, ám könnyen lehet, hogy erre nem találsz konkrét magyarázatot. Mi állhat mindennek a hátterében? Az, hogy ha valaki elutasító, rideg, vagy éppen komoly környezettel szembesül, akkor automatikusan visszafogja magát. Jó példa erre, hogy mennyire másként beszélgetünk egy baráti összejövetelen vagy egy hivatalos alkalom során.

Amikor a barátod távolságot tart tőled, akkor te is automatikusan alkalmazkodsz hozzá, és egy idő után azt veszed észre, hogy gyakorlatilag semmilyen kontaktus nincs köztetek. Szerencsére idáig nem olyan könnyű intő jelek nélkül eljutni, ugyanis a testbeszéd árulkodik. A keresztbe tett lábak, karok egyértelműen elutasításra, az érdeklődés hiányára utalnak, valamint a korábban említett elfordulás is ide sorolható.

Ha úgy fonja össze a karjait, mintha közben saját magát ölelné, az egyfajta védekező felállás, azt sugallja, hogy valami titkolnivalója van és attól tart, hamar kirobban köztetek a vita.

A csípőre tett kezek is hasonlóra utalnak, ám ebben van némi kihívás is. Az a férfi, aki sokszor áll így a barátnője társaságában, részben meg akarja mutatni, hogy az ő kezében van az irányítás, de egyúttal lekezelően fejezi ki, hogy a kapcsolat, a beszélgetőpartner nem igazán fontos számára.

Aprócska, mégis árulkodó jelek

Az igazán szemfülesek az egészen apró jeleket is észrevehetik, és ha tudatosan odafigyelsz, nem is lesz olyan nehéz rajtakapnod a partneredet, ha az kicsit eltávolodott tőled. A pupilla kitágul a sötétben, valamint félelem és érdeklődés esetén – ha a barátodnál ezt sosem tapasztalod, akkor valószínűleg nem érdeklődik irántad annyira, mint szeretnéd. Nem konkrétan testbeszéd, de mégis a testi jelek közé sorolhatjuk a fokozott izzadást, ami nyilván akkor válik erőteljesebbé, ha a másik izgul, valamitől tart a társaságodban.

Érdemes megfigyelned azt is, hogyan beszél, nem csak azt, mit mond: ha dadog, sokszor elakad, jellemző rá a nyelvbotlás, akkor alighanem hazudik.

A többség ennek leküzdésére lassabban, vontatottabban beszél, de ezt szintén észreveheted egy olyan ember esetében, akit jól ismersz. Ha mindezen felül más szavakat használ, úgy tűnik, a megszokottnál körülményesebben beszél, akkor pedig biztos, hogy titkol valamit előled, vagy csak még nem tudja, hogyan mondja el, hogy megváltoztak az érzelmei.

Kép forrása: anyaberkut/Depositphotos.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást