4 módszer, amivel megrövidítheted a fürdő felújításának kiadásait – nem mennek a látvány rovására

4 módszer, amivel megrövidítheted a fürdő felújításának kiadásait – nem mennek a látvány rovására

Címlap / Otthon / Dekor / 4 módszer, amivel megrövidítheted a fürdő felújításának kiadásait – nem mennek a látvány rovására

A fürdőszoba felújítása szinte az egyik első dolog, amire sor kerül az otthonok frissítése során. A konyha mellett ez az a helyiség, amit meglehetősen sűrűn használunk, így a benne található anyagok, szaniterek is gyorsan veszítenek esztétikumukból, funkciójuk pedig sérülhet. Ha te is a felújítás előtt állsz, bizonyára szeretnéd a lehető legolcsóbban megúszni a munkálatokat – de vajon hogyan rövidíthetsz a kiadásokon anélkül, hogy az a látvány rovására menne? Nálunk négy alapszabály volt, amit betartottunk, és könnyedén megfogtuk a kiadásokat. Mutatom őket!

Első szabály: az alaprajz pontos megtervezése

Ha felújításról beszélünk, akkor már használjátok az adott fürdőszobát, ami abból a szempontból óriási előny, hogy tisztában vagytok a hibákkal. Érdemes ilyenkor a frissítés mellett orvosolni a problémás részeket: testre szabni a túl szűk, vagy az éppen kihasználatlan átjárót, odébb fúrni a kevésbé praktikus csapot, vagy éppen bővíteni a mosdókagylók számát.

Képek forrása: 1 / 2 / 3

Mivel a fürdőszoba a legtöbb esetben nem éppen a legnagyobb helyiség a házban, nem igazán lehet hibázni, minden centi számít. Emiatt nagyon lényeges a pontos mérés és tervezés, amibe bizony bele kell kalkulálni azt is, hogy az új burkolatok is szűkíteni fogják a teret. Ha kevésbé vagy rutinos felújító, akkor feltétlenül ülj le a burkolóval, aki pontosan meg tudja neked mondani a várható méreteket – nem csak a felületeket tekintve.

Ehhez a ponthoz kapcsolódik a vezetékek felújítása is, amire szükségszerűen kell áldozni, de ha nem muszáj, a komplett újratervezést inkább hagyd ki. Ez minden esetben komoly pluszkiadás, ráadásul garantáltan véséssel és extra hulladékkel jár, aminek a lerakásáról ugyancsak gondoskodnod kell.

Második szabály: nem kell mindenhova csempe

A csempe felrakása alaposan megdobja a költségeket, de szerencsére manapság már nem kell ragaszkodnunk a hidegburkolathoz a fürdőszobában sem. Egészen bámulatos, hogy milyen újdonságokat dobtak piacra az elmúlt években – ennek megfelelően nemhogy melegburkolat kerülhet a fürdőbe, még tapéta is juthat a zuhanykabinba.

Képek forrása: 1 / 2 / 3 

Természetesen ezek megvásárlása és felrakása is pénzbe kerül, de a csempe kétségtelenül az egyik legdrágább módja a felújításnak. Nem csupán magát a csempét kell megvenned, annak megfelelő felrakásához komoly és pontos alapra van szükség, amire rájön még a fuga és persze a szakmunkás bére. Érdemes tehát beleásnod magadat az új lehetőségekbe, és még ha nem is veted el teljesen a megszokott alapanyagot – elvégre részleteiben is lehet csempézni egy fürdőszobát –, egy költségvetést feltétlenül célszerű készítened az új termékek felhasználásával kapcsolatosan.

Harmadik szabály: csak amire szükség van

Ez minden felújítás alapszabálya, legalábbis akkor, ha a költségcsökkentés alapvető szempont. A fürdőszobákat illetően remek példa a fürdőkád, aminek a megvásárlása nagyban megdobhatja a költségeket. Persze, akadnak olcsóbb, kevésbé jó minőségű kádak is, ám ezeket – a lábonálló változatok kivételével, amik viszont már csak az elrendezésük miatt is több helyet foglalnak – még a helyükre kell tenni, oldalukat burkolni stb., tehát az adott darabon szereplő ár messze nem a végső kiadás.

Képek forrása: 1 / 2 / 3 

A kádak nagyon sok helyet elfoglalnak a fürdőkben, ezért sem praktikusak. És akkor még nem is beszéltünk arról, hosszútávon mennyi pénzt tudsz spórolni a gyors zuhanyzással, szemben a kádban fürdéssel… Persze, ha számodra nem fürdőszoba a fürdőszoba kád nélkül, akkor más módon is spórolhatsz, de ezzel a lehetőséggel is célszerű számot vetned.

Negyedik szabály: ragadd meg az akciókat

A felújítás során mindig remek alternatívákat kínálnak a különféle akciók, márpedig ezekkel érdemes élned sőt, akár várnod rájuk. Amennyiben nem életbevágó a felújítási projekt, akkor az is jó ötlet lehet, ha apránként vásárolod meg a szükséges alapanyagokat, éppen, amikor kedvezményes áron kaphatóak. Ha még ennél is többet spórolnál, jó ötlet érdeklődni a kiállított darabok iránt.

Képek forrása: 1 / 2 / 3 

A különféle bemutatótermeket időről időre megújítják, és a dekorációként használt termékeket rendszeresen áron alul adják. Ezzel a módszerrel ugyancsak sokat spórolhatsz, de persze nem árt óvatosnak lenned, mert hiába kedvező az ára, a hibás darabok csak ronthatnak a felújítás összképén. Ugyanakkor ezt a lehetőséget is érdemes megfontolnod sőt, az aukciós portálokon szintén szétnézhetsz. A felújítások, építkezések során rengetegen követnek el hibákat, és gyakran teljesen új termékek kerülnek fel a netre pusztán azért, mert a tulajdonosuk valamit rosszul mért fel.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást