Mitől lesz egy kórház bababarát?

Mitől lesz egy kórház bababarát?

Címlap / Életmód / Család / Mitől lesz egy kórház bababarát?

Divatos kifejezésnek számít manapság, hogy egy kórház bababarát. De mit is jelent ez valójában? Lássuk a hivatalos listáját azoknak a kritériumoknak, aminek egy igazán bababarát kórháznak meg kell felelnie!

Írásos szoptatási irányelvek

A bababarát kórházaknak minden esetben rendelkeznie kell írásos szoptatási irányelvekkel. Az irányelvek pontos és rendszeres ismertetését meg kell oldania a kórháznak mind a dolgozók, mind pedig a kismamák irányában.

Szoptatási ismeretek

Minden bababarát kórház egyik elsődleges feladata, hogy minden egyes, náluk szült kismamát alaposan tájékoztassanak a szoptatás és az anyatej előnyeiről, valamint kötelességük minden kellő ismeretet átadni a szoptatás módjával, technikájával kapcsolatban is.

Mellretétel

A bababarát kórházakban minden egyes újszülött születésénél törekedni kell arra, hogy a megszületést követő percekben a babát tegyék az anya mellére.

Ezáltal nem csak a szülés élményét teszik szebbé, de elősegítik a tejtermelés biztosabb és minél gyorsabb megindulását is.

Technikák tanítása

A frissen szült anyukáknak minden segítséget meg kell kapniuk ahhoz, hogy megtanulhassák a megfelelő mellretételt és minden más, a szoptatást segítő módszert és technikát.
A nővérek vezetésével ezeknek az információknak az összes anyukához el kell jutniuk a szülés utáni első napokban.

Egyéb táplálás

A bababarát kórházakban az anyatejen kívül csak abban az esetben kaphatnak bármi más ételt az újszülöttek, ha azt az orvos indokoltnak tartja.
Sok kórházban adnak ugyanis tápszert vagy más pótlékot, amíg az anyatej termelődése el nem indul.

Rooming in

A Rooming in szolgáltatás azt jelenti, hogy a baba nem egy külön helységben tartózkodik az anyától, hanem együtt vannak a nap legnagyobb részében.
Ez megkönnyíti a gyakori mellretételt, ami sokat segít a tejtermelődés megindulásában. A bababarát kórházak mindegyikének biztosítani kell ezt a szolgáltatást az anyák felé.

Igény szerinti szoptatás

Szoptatási rendszerek szerint létezik a rendszeres, azaz néhány óránkénti szoptatás, illetve az igény szerinti megoldás, amikor az anyuka akár minden alkalommal adhat anyatejet a kicsinek, amikor úgy érzi, hogy szükség van rá.
A bababarát kórházak ez utóbbit, a baba igényeit jobban szem előtt tartó és eleve természetközelibb megoldást ajánlják.

Anyacsoportok

A bababarát kórházakban az ápolóknak és az orvosoknak kötelességük felhívni a mamák figyelmét arra, hogy milyen előnyökkel jár rájuk nézve, ha úgynevezett anyacsoportokat alakítanak.
Itt lehetőség nyílik a tapasztalatok megbeszélésére, a megoldási lehetőségek feltárására és nem utolsó sorban az anyaság első vagy akár későbbi nehézségeinek átvészelésére is.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást