Tudtad? Ezt jelenti, ha valaki veled álmodik és ha te álmodsz mással

Tudtad? Ezt jelenti, ha valaki veled álmodik és ha te álmodsz mással

Címlap / Életmód / Lélek / Tudtad? Ezt jelenti, ha valaki veled álmodik és ha te álmodsz mással

A legtöbben arra gondolnak, bizonyára azért jelenik meg valaki az álmukban – vagy mi az övékben – mert gyengéd érzelmekről van szó és szó szerint ábrándozunk a másikról. Az álomfejtők szerint azonban ez nem feltétlenül van így. Inkább arról van szó, hogy átvitt értelemben mit jelentünk a másiknak, vagy az illető mit jelent nekünk.

A kontextus nagyon fontos

Ilyenkor a legfontosabb az, hogy mi a kontextus, milyen körülmények vagy események között jelenik meg a személy, az álmok ugyanis mindig szimbolikusak.

Egy személy álombeli megjelenése inkább egy hozzá kötődő gondolatot vagy érzelmet jelenít meg, ami csak ritka esetben a szerelem.

Ez azt jelenti, hogy nem az a fontos, ki szerepel az álomban, hanem az, hogy mi társul hozzá, hiszen ez inkább szól rólunk, mint róla. Ez lehet egy érzelem, amit elnyomunk, egy gondolat amit a való életben elhessentünk, vagy bármilyen belső konfliktus, amit még nem dolgoztunk fel.

Ha például valaki azt álmodja, hogy nem találja a párját, az azt jelentheti, hogy félti a biztonságát. Ha egy régi ismerős jelenik meg az álomban, nem feltétlenül magában a személyben van a megoldás, hanem abban, amit jelképez az életedben. Ha például az illető szomorú volt, mikor utoljára láttad, akkor az a saját szomorúságodat jelentheti. 

Mik történtek veled?

Az álomfejtésben segít, ha agyunkra olyan értelemben gondolunk, mintha egy számítógép lenne, ami adatokat dolgoz fel. Az a sok esemény, gondolat és élmény, ami egész nap ért minket és lefekvés előtt a fejünkben kavarog, az elalvás után is tovább dolgozik az agyban és ezek jelennek meg álmainkban. Ez az oka annak, hogy összevissza, zavaros és véletlenszerű dolgokról álmodunk. Így akár egy konkrét személy is – a legtöbb esetben – pusztán egy „feldolgozandó adat”, semmi több. 

Ha te jelensz meg valakinek az álmában, valószínű, hogy csak a képed által dolgoz fel valami gondolatot, érzelmet vagy emlékezteted valamire, ami aznap történt vele. Az utóbbi jelenség neve „nap reziduum”, azaz „üledék, maradék” aznapról.

StefaNikolic/istockphoto.com

Az álmok jelentése

Sokan áltudománynak tartják az álomfejtést, pedig vannak határozott álmok, amelyek a szakértők szerint szinte mindenki számára ugyanazt jelentik. Például ha álmunkban üldöznek, akkor egy probléma elől menekülünk, ha valaki meghal, akkor valamit magunk mögött szeretnénk hagyni stb. A pszichológusok nagy része szerint azonban ez is mindössze metafora-erőltetés, semmi több.

Az álomfejtők és a tudósok egyedül abban értenek egyet, hogy alvás közben agyunk az álom segítségével próbálja meg feldolgozni azt, ami az életben történt velünk. 

Ha tehát egy exeddel álmodtál, nem kell megijedned, nem azt jelenti, hogy még mindig szereted. Ha veled álmodott valaki sem jelenti, azt, hogy szerelmes beléd. Az álom megfejtésének kulcsa mindig annak a kezében – vagy fejében – van, aki álmodik. Az ő érzéseihez vagy gondolataihoz van köze, a személy az álomban csak egy eszköz, ennek kivetülése. 

Ha fejlettebb lesz a „neuroimaging” technika, azaz rá tudunk majd csatlakozni az agyra és „megnézni”, ki mit álmodik, akkor többet tudunk majd, addig viszont marad a találgatás.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást