Párkapcsolat / Szerelem

Mire szoktál figyelni a randikon? Erre kell!

Mire szoktál figyelni a randikon? Erre kell!

A randikon sok minden eldől, és ilyenkor nem csak arra kell figyelned, hogy magadról jó képet fess, hanem arra is, hogy mennyi mindent tudhatsz meg potenciális partneredről. Erre persze léteznek különböző trükkök és népi bölcsességek, de a legújabb kutatások azt támasztják alá, hogy eddig talán nem a megfelelő jeleket figyeltük.

Humor

A humor fontos tényező, és természetes, hogy azt, akinek a társaságában nevetünk, szimpatikusabbnak is találjuk, így az általános igazság az, hogy ha egy randin sokat nevettél, akkor jó eséllyel kellemes partnert találtál. 
Ugyanakkor Claudia Chloe Brumbaugh és Chris R. Fraley tanulmányai arra a megállapításra jutottak, hogy az sem szerencsés, ha valaki végigvicceli az első néhány randevút, mert ezzel talán a saját bizonytalanságát, esetleg kedvezőtlen tulajdonságait próbálja elrejteni. 
A nevetés mindig jó, egy randin pedig különösen, de ha kezded úgy érezni magad, mintha egy humorest nézője lennél, és egyetlen komoly mondatot sem sikerül előcsalnod a másikból, az intő jel lehet.

Megosztom veled

Általában azt mondjuk, hogy aki végig zárkózott, távolságtartó egy randid, azzal nem valószínű, hogy lesz következő is, míg aki megnyílik, bizalmas dolgokat is megoszt magáról, azzal valószínűleg egy hullámhosszon vagytok, és ezt jó jelnek tekintjük. 

Pszichológusok azonban arra hívják fel a figyelmet, hogy aki szokatlanul sok és nagyon bensőséges információt oszt meg veled már a legelső randik egyikén, az valószínűleg csak az emberek, és nem a te figyelmedre szomjazik. 
Persze, van úgy, hogy két ember az első pillanatban egymásra hangolódik, és rögtön a bizalmukba fogadják egymást, de ha valaki rögtön az első találkozáskor a kisgyermekkori sérelmeit kezdi el ecsetelni, az többnyire nárcisztikus személyiségre utal.

Hogyan mondja?

A kutatók szerint szintén hibát követünk el, amikor lényegesen nagyobb figyelmet fordítunk arra, mit mond a partnerünk, mint arra, hogy hogyan mondja azt. Az első randevúkon hajlamosak vagyunk tényeket vadászni a másikról, holott a személyiségéről talán sokkal többet elárul az, hogyan mond el egy történetet. 

Kívülállóként írja le az eseményeket, vagy a saját érzelmeiről is árulkodik? Van valami üzenete, vagy csak önmagát próbálja jó színben feltüntetni vele? Következetesen mesél, vagy csapong? Érdemes ezeket a jeleket is figyelni.

Hazugságok

Egy felmérés szerint az emberek 85 százaléka állít magáról valami valótlanságot az online randevús profiljában, elsősorban a magasságát, súlyát, életkorát vagy anyagi helyzetét illetően. Érdekes adalék, hogy ez az arány nagyjából megegyezik férfiak és nők esetében is. 

Noha a hazugságot értelemszerűen nem jó dologként tartjuk számon, egyes pszichológusok úgy vélik, nem kell rögtön temetni az olyan kapcsolatot, amelynek az elején kisebb füllentésen kapjuk a másikat. 
Persze, ha egy elhallgatott feleségről van szó, az már nem megbocsájtható, de a szakemberek arra is emlékeztetnek, hogy ilyenkor mindenki izgul, és jó képet próbál festeni magáról, ezért egyszerűen csak nem mer még bevallani néhány személyes dolgot. Ha csak apró csúsztatáson kapod a másikat, de úgy ítéled, ez még belefér, akkor ne félj második esélyt adni a dolognak.

Nyitottság

Pszichológusok szerint érdemes megfigyelni azt is, hogyan viselkedik a másik akkor, amikor bizalmas információt oszt meg magáról. Van, aki számára ez könnyebben megy, folyékonyan, gördülékenyen mesél, van, aki vissza-visszaugrik részekhez, kihagy jeleneteket, próbálja függetleníteni magát az eseményektől. 

Egyes szakemberek szerint ezt sokat elárul például arról, hogy hogyan kezeljük az ilyen helyzeteket a mindennapokban, és ha két ember nagyon különbözően reagál, akkor az hosszabb távon egyre mélyebb konfliktusokhoz és nézeteltérésekhez vezethet közöttük.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást