Életmód / Család

Mi mindenre jó az anyai csók?

Akinek van gyereke, vagy csak valaha látott már elszomorodott, síró kisgyereket, aki az édesanyja vigasztalására megnyugszik, az tökéletesen tisztában van vele, hogy mi mindenre jó az anyai érintés, ölelés, és főleg az anyai csók. Sajnos receptre nem kapható, de igazán univerzális gyógymódról van szó, amely meglepő funkciókkal is rendelkezhet.

Fájdalomcsillapítás

Ki ne látott vagy hallott volna kisgyereket, aki ha beütötte valamijét, vagy fáj valamije, azt anyukájával pusziltatja meg. A legtöbb kisgyerek a művelet után határozottan állítja is, hogy a sebesülés már nem is fáj, így az anyai csókot egyértelműen minősíthetjük hatásos fájdalomcsillapítónak.

Hogy ennek a hatásnak mekkora része lelki hátterű, az más kérdés, de az vitathatatlan, hogy a „gyógymód” száz százalékban természetes, vegyi anyagoktól mentes és a sok ezer kis „beteg” visszajelzése alapján egyértelműen eredményes is. A mellékhatásoktól való mentességről pedig már ne is beszéljünk – bár a rászokás bizony könnyen lehetséges.

Megnyugvás

Gyakori jelenség az is, hogy az anyukák ösztönösen csókolgatják gyerekük fejét, arcát szinte minden olyan esetben, amikor a gyerek csak testközelbe kerül. Az anyai csók része a megnyugvásnak, az alvásra való ráhangolódásnak, a stressz oldásának és nem utolsó sorban a szoros összetartozás adta megnyugtató érzés kialakításának is.

Olvastad már?  5 szívmelengető mese a feltétel nélküli szeretetről

Vagyis az anyai csók nem csak hatékony fájdalomcsillapító, de erős nyugtató, altató és kiváló antidepresszánsnak is számít, természetesen a szó legtermészetesebb (és semmiképpen sem gyógyszertári) értelmében. Hatása megspékelődik azzal, hogy kettős természetű, mivel nem csak arra hat, aki kapja, de azt is jó érzéssel tölti el, aki adja.

Elsősegély

Létezik azonban egy még a fentieknél is kézzelfoghatóbb, bizonyítottan hatásos, sőt minden anyukának erősen ajánlott módszer, amelyet akár tényleges elsősegélyként is alkalmazhat gyermekénél. Biztosan sokan találkoztunk már azzal a jelenséggel (jobb esetben csak hírből hallottuk és nem saját tapasztalat), hogy a gyerekek valami érthetetlen oknál fogva kisebb-nagyobb tárgyakat dugaszolnak az orrukba.

Ezeket természetesen később nem képesek kivenni, és ez nem csak fájdalommal, de ijedtséggel és akár komolyabb sérülésekkel is járhatnak, és nagyon gyakori, hogy a gyerek által érthetetlen helyzet pánikhoz is vezethet. Extrém esetben a fulladás veszélyével is számolni kell, így nem árt, ha képnél van egy igazán hatékony eszköz, a csók.

Vagyis ilyenkor az édesanya a gyerek szájára teszi a száját, befogja azt az orrlyukat, amelyik üres, és egy erősebb fújással egyszerűen kifújja a tárgyat a gyerek orrából. A módszer az esetek nagy részében hatásos, és lényegesen kevesebb fájdalommal jár, mint az orron keresztüli, ujjal vagy csipesszel való próbálkozás. Természetesen csak akkor alkalmazzuk, ha nincs szakértő segítség a közelben és nem látunk más lehetőséget a probléma megoldására. Ha néhány fújás nem hoz eredményt, vagy legalább azt nem érezzük, hogy a bedugott tárgy kijjebb csúszott a gyerek orrából, akkor inkább vigyük be a gyereket az ügyeletre és bízzuk szakértőre a dolgot.

Az édesanyák feladata nem csak szép és szórakoztató, de bizony sok nehéz helyzettel is együtt jár. Tény az is, hogy mivel az anyukák vannak a legtöbb időt a gyerekkel, ezért értelem szerűen arra is nekik van a legnagyobb esélyük, hogy az ő jelenlétükben történjen bármi gond a gyerekkel. Nem árt ezekre felkészülni, és tisztában lenni azzal, hogy melyek azok az eszközök, amik bárhol, bármikor a rendelkezésünkre állnak.

Az anyai csók univerzális volta hozzásegíthet minden édesanyát ahhoz, hogy azon túl, hogy segítségével megnyugtatja a szomorú kisgyerek, egyben nagyobb biztonságérzetet is eredményez, hiszen egy gyakran előforduló szituációban is a segítségünkre siethet.