Te is érezted már azt, hogy semmi nem megy gördülékenyen, amíg meg nem iszod a napi első kávédat? Nos, a jó hír az, hogy ha például cappuccino vagy latte macchiato helyett reggel megelégszel egy eszpresszóval is, akkor Veronai Egyetem egy új tanulmánya szerint számos előnyre számíthatsz. Vagyis kifejezetten jó ötlet, ha akár minden reggel megiszol egy eszpresszót. De hogy pontosan miért?
1/4 Jó néhány betegséget segíthet megelőzni
Akárcsak közülünk, az olaszok közül is rengetegen rajonganak az eszpresszóért, így nem is csoda, hogy egy új olasz tanulmány éppen a rendszeres fogyasztásának a hatását helyezte a középpontba. Az eredmények, amelyeket a kutatók a Journal of Agricultural and Food Chemistry című folyóiratban tettek közzé, arra engednek következtetni, hogy az eszpresszó rendszeres fogyasztása segíthet az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór kialakulását is megelőzni.
Úgy tűnik ugyanis, hogy a napi reggeli eszpresszónk elkortyolgatása képes megállítani a fehérjelerakódások csomósodását az agyban, ami az Alzheimer-kór és a Parkinson-kórban szenvedő betegeknél is előfordul. Ennek legfőbb oka eszpresszóban található koffein, és a kávé néhány további értékes összetevője, a trigonellin, a genistein és a teobromin, amelyek együttesen megakadályozzák azoknak a rostoknak a lerakódását az agyban, amelyek egyébként gyakrabban fordulnak elő az Alzheimer--kórban szenvedő betegeknél.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!