Minden nap látod, de felismered a kép alapján? Érdekes részletek a budapesti épületeken

Minden nap látod, de felismered a kép alapján? Érdekes részletek a budapesti épületeken

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Minden nap látod, de felismered a kép alapján? Érdekes részletek a budapesti épületeken

Lehet, hogy minden nap elhaladsz mellettük, de felismered őket egy-egy részlet alapján? Cikkünkben először Budapest épületeinek csak egy kis szeletét láthatod, majd továbbkattintva az egész épületet is. Te hányat ismertél fel az első fotó alapján?

A Pannónia felirat

Az egykori Pannónia Hotel neve máig az épületet díszíti, noha az egészen más célokat szolgál ma már.

Sokaknak lehet ismerős, és sokan meg is fordulhattak benne, de ha fölfelé nem néztek, akkor ők most valószínűleg nem fogják tudni, hogy hol is áll ez a zöld épület.

Megfejtés: Az ELTE Rákóczi úti épülete

Az Astorián található kampusz Rákóczi útról nyíló épületében volt éppen egy szabad kredites órám, amikor a tanár ezt a fotót mutatta nekünk, és megkérdezte, ki tudja, hol áll, az egykori Pannónia Hotel.

Őszintén bevallom, meglepett, amikor kiderült, hogy éppen benne ülünk. Kifelé menet megnéztem, és tényleg még mindig ott van a felirat, amit soha nem vettem észre, hiába járok már ide évek óta.

Ekkor jutott eszembe, hogy írni kellene erről egy cikket.

Itt se szoktál felfelé nézni

A következő épületünk talán nem is tűnik különösebben jellegzetesnek, azt is mondhatnád, hogy bármelyik belvárosi ház is lehetne.

Mégis szinte biztosak vagyunk benne, hogy ismered, sőt, talán már jártál is itt, de itt se szoktál fölfelé nézni.

Pedig, ha a bejáratot mutatnánk, jó eséllyel rögtön a homlokodhoz csapnál: hát persze, hogy ismerem!

Megfejtés: Toldi Mozi

A Bajcsy-Zsilinszky úton álló művészmozi kávézóként, nyáron pedig kiülős iszogatós helyként is népszerű, és valószínűleg nincs olyan, aki jártas lenne a budapesti kultúrszcénában, és ne ismerné fel a bejáratát.

Ez is egy jó példa arra, hogy néha a legismerősebb házakat is csak szemmagasságig tudjuk beazonosítani.

Segít a felirat

Ez most egy kicsit könnyebb feladvány lesz, de még így is könnyen lehet, hogy beletörik valakinek a bicskája: ez az épület nem csak központi helyen áll, így szinte biztos, hogy nagyon sokszor haladtál már el mellette, de az egykor rajta díszelgő felirat nyomai, ha ki tudod venni őket, akkor a helyszín meghatározásában is segítenek.

Megfejtés: Deák Ferenc tér, egykori Anker Biztosító

Az egykori Anker Biztosítón még mindig kivehető a felirat nyoma, amiből persze könnyű kitalálni, hogy az Anker köz sarkán áll a hatalmas, sárga épület.

A hajdani Gödörből is pont rálátni, így biztosan sokszor nézegetted már, de most, a részlet alapján sikerült felismerni?

Vagy csak a teljes képet látva esett le, hogy hol is járunk?

Torony és oszlopok

Szintén sok belvárosi épület büszkélkedhet ilyen oszlopokkal és kis tornyocskával is, de ez az egy annyira központi helyen van, hogy egyszerűen nem is lehet elkerülni.

Segítsünk egy kicsit?

Biztosan láttad már, amikor metró lépcsőjéhez tartottál, esetleg a buszra várva bámészkodtál, vagy a villamosmegállóban álldogáltál.

Na melyik csomóponton lehet?

Megfejtés: Blaha Lujza tér

A Blahán álló épület aljában lévő boltba biztosan sokan ugrottunk már be egy ásványvízért, de lehet, hogy a tornyot magát csak kevesebben ismerik fel.

Pedig a városban közlekedve szinte minden nap megfordulunk ezen a téren, és bár itt, a földszinti magasságban kissé elhanyagolt, ha fölfelé is nézel, ilyen érdekességeket lehet itt látni.

A titokzatos sarki épület

Szintén központi, turisták által is gyakran látogatott helyszínről beszélünk, de annyi itt a látnivaló, hogy az ember ritkán néz fölfelé.

Én is egészen véletlenül pillantottam meg a múltkor ezt a sarki épületet, de rögtön megragadott ezzel a piszkos, gótikus benyomással, amitől persze lehet, hogy kicsit elhanyagoltnak tűnik, de szerintem éppen ettől olyan izgalmas.

A megfejtés: Szabadság téri épület

A Szabadság tértől a Parlamenthez vezető utca sarkán áll ez a szép, de kissé megkopott fényű ház, ami kicsit úgy néz ki, mint valami itt felejtett kísértetkastély a patinás környezetben.

Én kifejezetten szeretem, ha most nem is ismerted fel, legközelebb nézd meg, mikor erre jársz!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást