Párkapcsolat / Szerelem

Minden kapcsolat tartós lehet, ha az alábbi 5 dolog megvan benne – A pszichológusok szerint

Minden kapcsolat tartós lehet, ha az alábbi 5 dolog megvan benne – A pszichológusok szerint

Néha úgy tűnhet, egyes kapcsolatok elkerülhetetlenül megromlanak, pedig a pszichológusok szerint ez nem feltétlenül igaz. A sikeres kapcsolatok mindig ugyanazon a három alappilléren nyugszanak: egyenlőség, elfogadás és szeretet. Ez egyszerűnek tűnhet, de mindhármat fenntartani hosszú távon bizony nem kis erőfeszítésbe kerül. A pároknak folyamatosan dolgoznia kell a kapcsolaton, mert ha nem teszik és magától értetődőnek veszik, hogy a másik örökre szeretni fogja őket, könnyen csalódhatnak. Azok az emberek azonban, akik érzik, hogy párjuk szereti őket, valóban elkötelezettek a kapcsolatért.

Teljesen normális, ha nem értetek egyet mindenben, egészséges vitáitok vannak és a másik nem minden tulajdonságát szeretitek, hiszen tökéletes kapcsolat nem létezik. Sőt, valójában ezek a kis triviális tökéletlenségek azok, amik hosszú távon megerősítik két ember kapcsolatát. Ha tehát egymással tervezitek leélni az életeteket, érdemes odafigyelni erre az 5 dologra.

1. Külön élet

Semmi gond nincs azzal, ha sok időt szerettek együtt tölteni, de kell, hogy mindkettőtöknek legyen élete a kapcsolaton kívül is. Mindannyian ismerünk olyan feleségeket, akiket elhagyott a férje és utána évekig nem találtak magukra, hiszen addigi életüket semmi más nem töltötte ki, mint a férj és a család. Nem jó, ha valaki csak ezáltal határozza meg önmagát, hiszen kellenek külön barátok, hobbik és programok.

Az egészséges kapcsolati dinamika egyik alapvető feltétele, hogy ne töltsetek együtt egészségtelenül sok időt.

2. Megértés

Ha valakivel komolyan tervezzük a közös jövőt, elengedhetetlen, hogy megbízzunk benne. És ezt most nem arra értem, hogy hűséges legyen, hanem arra, hogy mindent elmondhassunk neki és ő is nekünk. Egy bizalomra épülő párkapcsolatban nincs helye az ítélkezésnek, egymás múltját és hibáit is elfogadják a felek. Tudnunk kell, hogy bármi titkunk is legyen, vele érzelmi biztonságban vagyunk, és ha kérésünk vagy mondanivalónk van, ő meghallgat minket és együttérez velünk.

3. Rózsaszín szemüveg

A sikeres kapcsolatban élő emberek a pszichológusok vizsgálatai szerint 5 az 1-hez arányban gondolkodnak pozitívan a párjukról.

Ez azt jelenti, hogy partnerük minden rossz tulajdonságára öt jó tulajdonság jut. Ha ez az arány elkezd a negatív felé hajlani, akkor viszont problémákra számíthatunk. Vagy mi kezdjük el egyre idegesítőbbnek és elviselhetetlenebbnek látni partnerünket, vagy ő kezdhet el egyre kritikusabban és elégedetlenebbül viselkedni velünk. A boldog kapcsolathoz fontos, hogy mindig az 5:1 arányú pozitív lencsén keresztül lássuk egymást.

4. Humor

A humor az élet minden területén nagy segítőtárs, legyen szó munkáról, barátságról vagy családról, de talán a legfontosabb az ember intim kapcsolataiban. Ha nem találjátok egymást humorosnak, vagy ha idegesít a másik humora, valószínűsíthető, hogy a kapcsolat nem fog sokáig tartani. A nevetés mindenre gyógyír, és a felmérések szerint a hosszú, boldog kapcsolatok egyik alappillére.

Egy 2016-os kutatás szerint azok a párok, akik sokat nevetnek együtt, sokkal nagyobb elégedettségről számoltak be házasságukkal kapcsolatban.

5. Megbocsátás  

Szinte bármelyik idős párt kérdezzük házasságuk sikerének titkáról, a megbocsátás mindig ott szerepel a felsorolásban. Senki sem tökéletes és mindannyiunk személyiségének vannak hiányosságai. Azonban fontos, hogyha szeretjük egymást, ezeket – észérveken belül – elnézzük. Ha olyan dologról van szó, amin nem tud változtatni, de bocsánatos bűn, akkor érdemes adnunk egy újabb esélyt. De csak akkor, ha látszik rajta, hogy őszintén megbánta. Fontos, hogyha már egyszer megbocsátottunk neki valamiért, többet ne emlegessük fel, mert az még több kárt okoz.

Kép forrása: Rawpixel/depositphotos.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást