Nem mindegy mennyi marad hó végén! Spórolási tippek a mindennapokra

Nem mindegy mennyi marad hó végén! Spórolási tippek a mindennapokra

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Nem mindegy mennyi marad hó végén! Spórolási tippek a mindennapokra

A nagy hajtásban a hónap végére sokszor azt vesszük észre, hogy elfogyott a pénzünk. De akárhogy is erőltetjük az agyunkat, elképzelésünk sincs, hogyan. Ne rágd magad, ha veled is megesett, inkább változtass egy – két dolgon, így sokat tehetsz azért, hogy a pénztárcád ne legyen drasztikus fogyókúrán.

Ne rohanj!

Azzal, hogy folyton rohansz, rengeteg plusz költségbe vered magad. Hogy hogyan? Egyszerű: amikor reggel felkelsz egyszerűen nincs időd reggelizni, vagy egy kávét meginni, ezért kénytelen vagy azokat megvenni egy péknél, ami persze így sokkal többe kerül.

Ebédnél is venned kell valahol ételt, ami megint csak nem olcsó dolog, és tökéletesen kiküszöbölhető lenne. Ha meg tudod oldani, akkor érdemes ezekre egy kis időt szánni, és otthon főzni, majd azt elvinni.

Nem csak azt tudod ezzel kontrollálni, hogy valójában miket is eszel, hanem havonta komoly összegeket tudsz megspórolni.

Vásárlás

Akármilyen bután is hangzik, mielőtt vásárolni mennél az ABC-be, egyél valamit.

Ha éhesen indulsz neki, akkor biztosan több mindent veszel majd, amikre nincs is szükséged, és esetleg egy kis csoki is becsúszik, ami azonban nem tesz jót az alakodnak.

Ha nem teljesen üres a hasad, akkor nem csábulsz el olyan könnyen, amikor valami olyasmi előtt mész el, ami nagyon is a fogadra való.

Raktározz

Azon is rengeteget lehet spórolni, ha nagyobb tételben gondolkozol. Az élelmiszerek nagyobb kiszerelései olcsóbbak lehetnek, így azok jobban megérik.

Ez persze csak akkor igaz, ha nem romlandó az adott dolog, ellenkező esetben, ha nem eszed meg időben, akkor pénzkidobás.

Ráadásul a raktározással azt is megúszhatod, hogy csak egy tésztáért, vagy cukorért kelljen leugrani a boltba, amivel időt, és adott esetben benzint is spórolhatsz.

Tisztítás

A mosószerek, vízlágyítók, fehérítők, fertőtlenítők és egyéb tisztítószerek elengedhetetlen kellékei egy háztartásnak. Ezzel nem is vitatkozunk, de biztos, hogy súlyos ezreket kell kiadni a különböző vegyszerekre?

Nagyanyáink módszerei a mai napig megállják a helyüket, és lényegesen olcsóbbak (és nem károsak ránk nézve), mint a bolti szerek.

Már azzal is rengeteget spórolhatsz, ha csak néhány készítményt helyettesítesz természetes anyagokkal.

9 természetes tisztítószer

Víz

A tusolás üdítő, gyors, és sokkal kevesebb vizet használ el, mint a kádfürdő. Igaz, hogy nem ugyanolyan a hangulata, de te is jobban fogod magad érezni, amikor megkapod a számlát, és attól is, hogy tudod, véded a földet.
Ez persze nem azt jelenti, hogy le kell mondanod a habok nyújtotta kényeztetésről, csupán mérsékeld a számát heti 1-re. Ezzel a szála akár a felére is apadhat.

Tömegközlekedés

Való igaz, ma már nem éppen olcsó tömegközlekedni, de még mindig kifizetődőbb és gyorsabb, mint a dugóban araszolni.
Ráadásul, amíg a buszon ülsz, akár egy jó könyvet is olvashatsz, amit autóvezetés közben bajos lenne megtenni. Ahhoz, hogy elkerüld a „heringjáratokat” egy kicsit korábban indulj el, mint ahogyan a tömeg nekilódul.

Hitel

A hitel egy nagyon jó dolog akkor, amikor az ember egy olyan dolgot vásárol, ami nagyon drága, és rengeteg időbe, vagyis évtizedekbe kerülne összeszedni rá a pénzt. Ellenben nem olyan jó ötlet akkor, ha csak a bevásárláshoz, vagy egy új ruhához használod.

Bármennyire is csábító a lehetőség, nem éri meg, hiszen a kamatai sokba kerülnek, így adott esetben rosszabbul is járhatsz, mint ha nem vettél volna semmit.

Inkább próbálj meg félretenni egy kicsit, és ha hónap végén marad pénzed, akkor lepd meg magad az áhított ruhadarabbal.

Ezzel egyrészt nem vered magad felesleges adósságba, másrészt jobban is fogsz örülni, hiszen tökéletesen magadnak köszönheted, hogy tellett erre is.

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!