Divat / Stílus

Milyen színek állnak jól neked? Mutatjuk, honnan tudhatod!

Milyen színek állnak jól neked? Mutatjuk, honnan tudhatod!

Biztos te is észrevetted magadon, hogy ha belebújsz egy ruhába, az állhat csodálatosan és borzasztóan is. Ennek nem csak a fazon lehet az oka, hanem a színválasztás is, ami legalább olyan fontos. Egy jól eltalált szín üdévé, frissé és fiatalossá varázsol, míg egy kevésbé ideális választás sápaszt, öregít és megtöri a harmóniát. De honnan tudhatod, mi áll jól neked?

A színtípusok

A színeket illetően megkülönböztetjük egymástól a hideg és a meleg színeket – hogy a divatban egyszerűbb legyen a csoportosítás, évszakok alapján bontották szét a szakértők az árnyalatokat. A hideg típusok közé tartozik az nyár és a tél, a meleg típusba pedig a tavasz és az ősz sorolható. Most, hogy ezzel tisztába kerültél, már szerencsére könnyű a dolgod: csak azt a fontos szempontot kell megjegyezned, hogy ha a meleg típusok közé tartozol, akkor a meleg színek, ha a hideg típusok közé, akkor pedig a hideg színek állnak jól neked.

A kérdés már csak az, hogy melyik típushoz tartozol! Ennek eldöntésében a szemeid, a bőr-és a hajszíned súghat neked.

Így döntsd el, hova tartozol

Tavasz típus vagy, ha a bőröd barackos árnyalatú, világos színű. A hajad is inkább szőkés, aranyszínű, vagy nagyon világos barna, esetleg vöröses, szemeid pedig a legtöbbször szintén világos árnyalatúak. Lehetnek barnák is, de mindenképpen melegséget sugárzó, nem pedig hideg a tekinteted.

Nyár típus vagy, ha a bőrödnek van egy enyhe hűvös, porcelános beütése, és rózsás alap jellemzi. Szemeid és a hajad világos színű, jellemzően hamvas barna, vagy szőke.

Milyen színek állnak jól neked? Mutatjuk, honnan tudhatod!

Ősz típus vagy, ha a bőröd inkább sárgás árnyalatú, de mindenekelőtt meleg alaptónusú és világos, aranybarna, sárgásbarna színű, nem pedig rózsaszínes. Szemeid változatos színekben pompázhatnak, de jellemző módon meleg tónusúak, és inkább zöldesek, barnásak. A hajad pedig barna, vörösesbarna, némi arany beütéssel.

Tél típus vagy, ha nagyon világos a bőröd, vagy annak ellentettje, kifejezetten kreol vagy – ám ekkor is megjelenik egy kékes alaptónus, ami jellemző rád. Hajad leginkább sötétbarna, vagy fekete lehet, de előfordulhat, hogy a szürkével, fehérrel vetekedő szőke. Szemeid feltűnőek, általában kékek, világoszöldek, vagy mogyoró barnák, feltéve, hogy kifejezetten ragyogóak.

Milyen színeket válassz típusod szerint?

Ha a felsorolás ellenére sem tudtad magadat besorolni egyik csoportba sem, akkor érdemes tenned egy próbát a színekkel. Nézd meg, az egyes típusokhoz milyen színek tartoznak, és válassz belőlük egy-egy ruhát, majd tedd természetes fényben az arcod mellé. Ha a választott szín feltűnően jól áll, akkor sikerült rájönnöd, melyik évszakhoz tartozol, viszont, ha egyértelműen sápaszt és öregít, akkor az adott évszakot lehúzhatod a listádról.

Ez áll jól neked, ha tavasz típus vagy

A típus a meleg csoportba sorolható, ezért a meleg, élénk és világos színek állnak jól neked. Bátran viselheted a rózsaszínt, a sárgát, a friss gyümölcsös pirosakat, a világoszöldet, de még a türkizt és a kék többi árnyalatát is. Szépségedet különösen jól kiemelik a tavasz üde pasztell színei, vagy a nyár vibráló fagylalt árnyalatai is.

Amit kerülnöd kell: a sötét tónusú, erőteljes színeket, de a túl erős neonszínekkel is csínján kell bánnod.

Milyen színek állnak jól neked? Mutatjuk, honnan tudhatod!
Forrás: 1, 2, 3, 4

Ez áll jól neked, ha nyár típus vagy

Ez a típus a hideg csoportba sorolható, ezért leginkább a világos és hideg színek fognak jól állni neked. Viselhetsz sötét színeket is, de fontos, hogy inkább a pasztelles árnyalatok felé húzz, tehát inkább a szürkét és a szürkéskéket próbáld ki. Feltűnően jól fog állni a lila és a visszafogottabb, hűvös alaptónusú rózsaszín és zöld is, továbbá a szürkésfehér. Összességében minden színt viselhetsz, ha az hideg tónusú – akár egy őszies barna is, ha hideg irányba viszi el az összhatást.

Milyen színek állnak jól neked? Mutatjuk, honnan tudhatod!
Forrás: 1, 2, 3, 4

Ez áll jól neked, ha ősz típus vagy

Ez a típus szintén a meleg csoportba sorolható, ezért a meleg, tipikusan őszi színek fognak jól állni neked. A mély, élettel teli tónusok, mint a narancssárga, a vörös, az olíva zöld neked kifejezetten tökéletes, míg más típusokat nagyon sápaszt. Érdemes próbát tenned a barnás, szürkés-kékes árnyalatokkal is!

Milyen színek állnak jól neked? Mutatjuk, honnan tudhatod!
Forrás: 1, 2, 3, 4

Ez áll jól neked, ha tél típus vagy

Hideg típusként neked leginkább a világos színek állnak igazán jól, de a feltűnő, élénk árnyalatok esetében sem kell visszafognod magadat. A fekete, a fehér és a szürke is jó választás, de te bátran viselhetsz pink, királykék, tűzpiros, vagy éppen lila színeket is.

Milyen színek állnak jól neked? Mutatjuk, honnan tudhatod!

Forrás: 1, 2, 3, 4

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást