Milyen sűrűn szexelnek a házasok? Érdekes statisztikák

Milyen sűrűn szexelnek a házasok? Érdekes statisztikák

Címlap / Szerelem / Szex / Milyen sűrűn szexelnek a házasok? Érdekes statisztikák

Manapság már mindent vizsgálnak a kutatók, így aztán nem is csoda, hogy egy, mindannyiunkat érdeklő témát is folyton górcső alá vesznek: ez a szex.

Milyen sűrűn szeretkeznek a házaspárok?

A házasságon belüli szexről nagyon nehéz átfogó statisztikát készíteni. Aki valaha élt komoly kapcsolatban, az pontosan tudja, hogy meglehetősen rapszodikus, hullámzó a házas élet. Akadnak nehéz élethelyzetek, hullámvölgyek és persze jól sikerült időszakok is, nem beszélve arról, hogy teljesen mást igényel az, aki húszévesen házasodik és az, akit ötven fölött kérdeznek meg ugyanerről.

Azonban, ahogy mindent, úgy ezt is igyekeztek már mérni a kutatók. Mi lett az átlag? Az amerikai felnőttek átlagosan évente 80 alkalommal szeretkeznek, ami havi 6 és heti 1-2 alkalmat feltételez.

Normális, ha a párok eltérő nemi vággyal bírnak?

Ezt a kérdést talán már az előző pont alapján is egyértelműnek láthatod: igen, ez teljesen normális. Sokszor nagyon más eredményeket hoznak a különféle statisztikák, amelyek alátámasztják, hogy a párok libidója rendkívül eltérő lehet, a szakértők szerint sincs ezen a téren olyan, hogy „normális”.

Mivel minden ember szexuális vágya eltérő, minden házaspárnak más a napi életvitele, a sok tényező miatt nem lehet megmondani, mi tekinthető átlagnak. A kérdés a szakértők szerint is az, hogy a két fél elégedett-e a mennyiséggel és a minőséggel. Ha a válasz igen, akkor teljesen felesleges „normálisról” és „átlagról” értekezni.

Mennyi szex kell a boldogsághoz?

Avagy milyen gyakran kell egy házaspárnak szeretkeznie ahhoz, hogy elkerüljék az eltávolodást, a hűtlenséget, a kapcsolat megromlását? A boldogságot könnyű összefüggésbe hozni az egészséges szexuális élettel. Talán elsőre úgy tűnhet, hogy minél több a szex, annál jobb lesz a kapcsolat, de ez nem teljesen így van.

Egy rendkívül átfogó tanulmányban 30 000 házaspárt követtek 40 éven keresztül: a kutatók szerint a heti egy átlag már stabil boldogságot jelentett. Ugyan kiemelték, hogy általában a több szex növelte a boldogságot, de nem akkor, amikor minden nap szerepelt a programban. A heti egy alkalom feletti együttlétek nem mutattak jelentős boldogság-emelkedést.

nd3000/istockphoto.com

Mikor okoz eltérő gondot az eltérő szexuális igény?

A szakértők szerint az egészséges szexuális vágy minden embernél más és más. Normális, ha magasabb a libidód, mint a partnerednek, ahogy az is, ha ez fordítva áll fenn esetetekben.

A kutatók szerint mindössze két dolgot kell mérlegelned: az egyik, hogy a fentebb említett „átlagot” tekintve nagyon eltérőek-e az igényeitek, illetve, hogy a ti, párkapcsolaton belül igényeitek eltérnek-e.

Ha a válasz nem, akkor a legkevésbé sem kell aggódnod. Egyedül az jelenthet problémát rátok nézve, ha nagyon nagy különbség van a párkapcsolaton belüli igényeiteket tekintve. De ekkor sem mindegy, hogy aktuális és időszakos ez az eltérés, vagy hosszútávon fennáll. 

Hányan élnek szexmentes házasságban?

Természetesen ezt a kérdést is vizsgálták a kutatók és kiderült, valóban akadnak olyan párok, akik teljesen szexmentes házasságban élnek. A szakértők úgy találták, hogy néhány emberből egyszerűen hiányzik a szexuális vágy: az ok lehet hormonális, egészségügyi, valamilyen gyógyszer mellékhatása és számos egyéb, lelki tényező (pl. korábbi zaklatás, szexuális probléma) is állhat a háttérben. A Newsweek magazin szerint a párok 15-20 százaléka él lényegében „szex nélküli” házasságban – a meghatározás szerint ez az évi kevesebb, mint 10 együttlétet jelenti. 

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!