Párkapcsolat / Szerelem

Milyen apa lesz belőle?

Milyen apa lesz belőle?

Mikor családot tervezünk, természetesen biztosak szeretnénk lenni abban, hogy párunk a lehető legjobb apukává fog válni. Ismerd meg azokat a jeleket, amelyek azt jelzik, hogy jó apa válhat belőle!

Türelem

Ha párunk általában türelmes típus, akkor jó eséllyel a gyerekhez is lesz elég türelme. Figyeljük meg, hogy odafigyel-e másokra, megadja-e az időt a zárkózottabb embereknek arra, hogy kinyíljanak és őszintén kommunikáljanak.

Ha így van, akkor minden valószínűség szerint lesz elég türelme ahhoz, hogy felnevelje é figyelemmel kísérje közös gyermekeitek mindennapjait. 

Empátia

Sokszor a türelem nem elég, mert hiába szánja rá valaki az időt a másikra, mégis képtelen megérteni, mert nem tudja a helyébe képzelni magát. Ha párunk képes mások szemszögéből is nézni a dolgokat, akkor ideális apuka válhat belőle.

Fontos és hasznos tulajdonság lesz ez akkor, amikor el kell majd magyarázni a gyerekeknek a játszótéri konfliktusokat, vagy bármi más problémás helyzetet. Óriási előnyben lesz az, aki képes a másik szemével is látni az adott szituációt.

Gyermeknevelési elvek

Járassuk bölcsődébe vagy sem? Felkeljünk-e hozzá mindig, vagy sem? Hogyan jutalmazzuk és hogyan büntessük? A gyerekvállalás előtt a párok sokszor megbeszélik, hogy milyen elvek alapján szeretnék nevelni a gyereket.

Hallgassuk végig, hogy párunk hogyan vélekedik ezekről, mit tart fontosnak és mit nem. Ha véleménye nagyon távol áll a miénktől, akkor próbáljuk meg sok beszélgetéssel közelíteni az álláspontokat. Nagyon sokat meg fogunk tudni párunk gondolkodásáról.

Agresszió

Ha a férfi néha nem tud uralkodni magán, és nem csupán feszült, hanem néha agresszív is, akkor biztosra vehetjük, hogy a gyerekkel szemben is ilyen lesz, és ugyanezt a habitust fogja átadni neki.

Gondolkodjunk el, hogy szeretnénk-e ezt, és ha igen, akkor beszéljük meg a párunkkal, hogy milyen szabályokat szeretnénk lefektetni a családi béke és nyugalom érdekében.

Próbáljunk ezek a szabályok szerint élni még a gyerek nélküli időszakban. Ha nem sikerül, akkor ne ringassuk magunkat abba az illúzióba, hogy a helyzet megváltozik a gyerek érkezésével.

Összetartás

Lehetnek eltérő vélemények az életvitellel, gyerekneveléssel vagy bármi mással kapcsolatban, de a legfontosabb, hogy érezzük, hogy egy felé tartunk, és segítjük egymást a cél elérésében. Ha ez a szemlélet megvan a kapcsolatotokban, akkor könnyen túl lesztek minden nézeteltérésen.

Gondold végig, hogy párod hogyan viselkedett, mikor bajban voltál, esetleg kiszolgáltatott helyzetbe kerültél? A nők nagyobb része a gyerekvállalás első éveiben nehezebben mozdul ki otthonából, és anyagilag is a párjára van utalva. Ha eddig az ilyen akadályokat könnyen vettétek, akkor valószínűleg nem lesz komoly problémátok a gyerekvállalás nehezebb pillanataiban sem.

Ha rákérdezünk

Egyszerű módszer, mégsem használják túl sokan. Ha az érdekel bennünket, hogy milyen apa lesz belőle, és egyáltalán szeretne e már az lenni, akkor ezt a kérdést nyugodtan feltehetjük neki.

Ha idegesen válaszol, vagy zavarba jön, akkor próbáljuk megbeszélni vele viselkedése okát, és egyelőre még ne erőltessük a gyerekvállalást.

Ha azt mondja, hogy még nem tudja, akkor azt higgyük el neki, valószínűleg tényleg így van, de könnyen lehet, hogy ez a beszélgetés alapján elgondolkozik a lehetőségen.

Ha viszont kérdésünkre elzárkózik és azt mondja, hogy nem szeretne gyereket, azt vegyük komolyan. Akár egy gyermekkori negatív élmény áll a válasza hátterében, vagy bármi más, mindenképpen meg kell próbálni rákérdezni válasza okára. Könnyen lehet, hogy új dolgokat tudunk meg a másikról, ami csak előrébb viszi a kapcsolatot.

Ha azonban tényleg nem szeretne gyereket, azt higgyük el, és ne ringassuk magunkat hiú ábrándokba.

Jó kedvre derül gyerekek láttán

Vannak férfiak, akik kifejezetten ingerültek lesznek gyerekek közelében, hiszen zavarja őket a ricsaj vagy az élénk szaladgálás. Ha párodon látod, hogy jó kedvre derítik az energikusan szaladgáló gyerekek, akkor valószínűleg tisztában van azzal, hogy ez egy életkori sajátosság.

Ilyenkor joggal következtethetsz arra, hogy megérett az apaságra, hiszen már nem csupán a saját kényelmét tarja elsődlegesnek. Ha azonban feszült lesz, esetleg nem tud jól koncentrálni gyerekzsivajban, akkor érdemes halasztani a gyerekvállalás szépségéről való meggyőzését.

Ha gyerekvállalásról kérdezik

Minden családban van minimum egy olyan rokon, aki folyamatosan a családalapításról faggatja a 25 év feletti családtagokat. Figyeld meg párod reakcióját: ha ideges lesz, elzárkózik, akkor valószínűleg még nem áll készen a feladatra.

Ha kedvesen leszereli a rokont, vagy esetleg rejtélyesen csak annyit mond, hogy „Meglátjuk, talán nemsokára”, akkor szinte biztos lehetsz benne, hogy párod már többször komolyan elgondolkozott a gyerekvállaláson és nem zárkózik el tőle.

Gyereksírás étteremben

Nehéz szituáció, hiszen kifejezetten zavaró, ha a szomszéd asztalnál hangosan sír egy kisgyerek, és a szülei nem tudják megnyugtatni. Ha párod ilyenkor türelmetlen lesz, vagy akár szól a pincérnek, hogy nagyon zavarja a zaj, akkor érdemes még várni kicsit a családalapítás fevetésével.

Próbáld inkább elmagyarázni neki, hogy a gyerekek sírása általában nem irányítható folyamat, szegény kisbaba nincs tisztában azzal, hogy hány embernek okoz kellemetlenséget. Emellett a szülőkre se haragudjon, hiszen lehet, hogy akár egy éve is most mozdultak ki először, hogy megünnepeljék a házassági évfordulójukat vagy bármi más alkalmat.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást