Életmód / Táplálkozás

Milyen élelmiszerekben van alkohol? Meg fogsz lepődni!

Milyen élelmiszerekben van alkohol? Meg fogsz lepődni!

Mennyire káros az alkohol az élelmiszerekben? Elvileg az alkohol kis mennyiségben ártalmatlan, és a szervezetünk a természetes erjedési folyamatok által valamelyest már hozzászokott az alkoholhoz. Ezenkívül a szervezetünk is termel valamennyi etanolt, ami alkoholtartalmú …

Mennyire káros az alkohol az élelmiszerekben?   Elvileg az alkohol kis mennyiségben ártalmatlan, és a szervezetünk a természetes erjedési folyamatok által valamelyest már hozzászokott az alkoholhoz. Ezenkívül a szervezetünk is termel valamennyi etanolt. Az alkoholtartalmú élelmiszerek miatti kockázat jelentéktelen. 
Ha többnyire otthon főzünk, és az ételeinket frissen fogyasztjuk, nem készen vesszük, biztosan elkerülhetjük az ételekben előforduló alkoholt. Hacsak nem teszünk mi magunk bele, amikor például a gombás rizottóra még egy kis fehérbort is öntünk, vagy ha a sült húst vörösborral készítjük, a desszertbe rumot teszünk stb. Azonban sok készételben eleve található alkohol, és a címkén ezt nem mindig tüntetik fel. Még az alkoholmentesként árusított sör is tartalmaz némi alkoholmaradványt.    Alkoholtartalom feltüntetése az árucímkén   Az alkoholt az összetevők listáján fel kell tüntetni. Az árucímkéken az alábbi neveken szerepelhet: etilalkohol, etanol, alkohol, borszesz, szesz, spiritusz, C2H5OH (az alkohol kémiai képlete).   Az alkoholt azonban csak 1,2 térfogatszázalék felett kell megadni. 0,5 térfogatszázalék alatt az élelmiszer az „alkoholmentes“ jelzőt kapja. Az alkoholt tartalmazó élelmiszerek csomagolásán ezt fel kell tüntetni, mégis van egy sor kivétel, amikor erre nem kerül sor.    Nem alkalmaznak jelölést a következő termékek esetében:  – éttermekben és büfékben kapható mártások és szószok, flambírozott ételek, gyümölcssaláták; – cukrászdák csomagolatlan élelmiszerei, például sütemények, fagylaltkelyhek; – édességek (pl. marcipán, praliné) – élelmiszerek kisméretű kiszerelésben (pl. húsvéti csokitojások töltve, befőttek és lekvárok kicsi üvegben); – élelmiszeraromák, melyekben az alkohol oldószerként van jelen Alkoholt tartalmazó élelmiszerek   Az ecetben, a kefirben, a kenyérben és a bio gyümölcslevekben levő elenyésző mennyiségű alkohol a természetes erjedési folyamat eredménye. A teában szaporodó kombucha gomba is termel alkoholt.

Egyes készételeknél az alkoholt ízfokozóként vagy tartósítószerként használják. Ez az édességek, a levesek, a halételek, a szószok és a befőttek némelyikére jellemző. Számos gyógyszerben szintén van alkohol, mivel a gyógynövény hatóanyagai alkoholban oldva fejtik ki a hatásukat. A táplálékkiegészítőkben is gyakran van alkohol (pl. svéd keserű). 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást