Miért nem hat a terápia? 5 ok, ami a háttérben állhat

Miért nem hat a terápia? 5 ok, ami a háttérben állhat

Címlap / Életmód / Egészség / Miért nem hat a terápia? 5 ok, ami a háttérben állhat

Lehet, hogy a barátaid győztek meg, hogy rádférne egy kis segítség, lehet, hogy te érezted úgy, hogy itt az ideje végetvetni az önsajnálatnak és végre a tettek mezejére lépsz: elmentél terápiára. Szorgalmas vagy, gyakran jársz és mindent megteszel, de legbelül úgy érzed, hogy mégsem hat. Milyen okok állhatnak a háttérben, ami miatt mégsem tudsz továbblépni? Lássuk, hogy mi az, ami segíthet!

Nem érzed, hogy releváns

Előfordulhat, hogy már néhány kezelés után, de lehet, hogy csak több hónap múlva ébredsz rá arra, hogy valójában az a probléma, amivel szakemberhez fordultál olyasmi, amit ő, veled ellentétben még sosem élt át.

Nem azt mondjuk, hogy ezekben az esetekben reménytelen, hogy segítsen, de mégis a tudat, hogy valaki olyan próbál neked segíteni, aki még sosem volt abban a cipőben, amiben te, az kontraproduktív lehet.

Ha ez már többször eszedbe jutott, és úgy érzed, hogy tényleg ez is állhat a gyógyulásod útjában, akkor válts szakembert és legyen ez az új keresési szempontod a különböző terápiák és szakemberek között!

Nem a megfelelő módszer

Lehet, hogy mindent jól csinálsz és a szakember, akihez jársz, szintén profi a szakmájában, mégsem tudtok egyről a kettőre jutni.

Előforulhat, hogy az a probléma, hogy nem ez a neked való terápia, nem ez az a módszer, ami segíteni fog neked.

Nem mindenkinél működik ugyanis az, ha kibeszéli magából a problémákat, sőt valaki egyáltalán nem is tud beszélni arról, ami a gondjait okozza, mert maga sem tudja, hogy mi az.

Ha lehet, hogy ez áll a dolgok hátterében, akkor érdemes egy kicsit jobban belemélyedned a különböző terápiás típusokba, és ha jól utánaolvastál, akkor kipróbálni egy-két olyat, ami talán közelebb áll majd hozzád!

Valahol megakadtál

Sok esetben érezheted úgy egy terápiás kezelés során és a gyógyulási folyamat hosszú hetei alatt, hogy nem haladsz előre, egyszerűen megakadtál. Semmi gond, most szólunk, hogy ez teljesen normális.

Ilyenkor mindig gondolj a fiatal hajtásra, ami a földben hosszú hónapokig küzd és növekszik azért, hogy egy nap kitörjön a földből és meglássa a napfényt. Sokáig kilátástalannak tűnik, és általában a legvége a legnehezebb, de megéri.

Ha neked nem megy úgy, hogy szétmarcangolod és aztán újra helyre teszed az érzéseidet és magadban próbálsz rendet rakni, akkor kezdd kívülről, a környezeteddel.

Nem baj, hogy nálad fordítva működnek a dolgok, hiszen az egyik vonzza be a másikat, ezek alapján pedig mindegy melyik végén kezded el a munkát.

Nem megfelelő időzítés

A terápia sem csodaszer, nem mindenkinél működik ugyanúgy és nem mindig olyan lineáris, ahogy azt elképzeljük.

Ahogy az életben mindenhez, a belső változásokhoz – sőt csak azokhoz igazán – szükség van egy kis időre, amíg hozzászoksz.

Jó példa a hegymászók esete, akik egy bizonyos magasság elérésével valamennyi időt töltenek az alaptáborokban, hogy hozzászoktassák a szervezetüket a változáshoz.

Pontosan ez az, amit neked is tenned kell, hiszen lehet, hogy eljutottál már egy szintre, és innen már legszívesebben tovább is mennél, de valami megállít.

Ha ezt a hangot hallod belülről, akkor ne erőltesd, hagyd, hogy egy picit hozzászokj a jelenlegi állapothoz, majd egy kis idő elteltével ugorj neki újra a feladatnak!

Nem mindig jó megoldás a terápia

Egyrészt szuper, hogy foglalkozol a saját fejlődéseddel és vetted a fáradtságot arra, hogy elmenj terápiára és segíts magadon.

Másrészt viszont nem szabad mindig áthelyezni a felelősséget a terápiára és a szakemberre, hiszen lehet, hogy te is rég tudod a megoldást, csak nem mersz lépni.

Ezekben az esetekben a terápia sokszor csak hiánypótló vagy időhúzó tevékenység, amivel valójában saját magadtól veszed el az időt.

Lehet, hogy csak egy bizonyos személlyel kell tisztáznod a konfliktusodat, lehet, hogy attól a személytől kell csak elszakadnod, aki visszahúz mindenben, és amit már régóta te is tudsz, csak valami mégis ott tart.

Ne felejtsd tehát, a terápia szuper módszer, de te is ugyanúgy kellesz hozzá!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást