Miben különbözik egyik szobakerékpár a másiktól?

Miben különbözik egyik szobakerékpár a másiktól?

Címlap / Életmód / Egészség / Miben különbözik egyik szobakerékpár a másiktól?

A kerékpár régebben sokkal inkább minősült közlekedési eszköznek, mint hobbi célra használt járműnek. Ma már merőben más szemmel tekintünk ezekre a kétkerekűekre. Nagyobb hangsúlyt kaptak a kényelmi- és tuning elemek, praktikus kiegészítőkkel igazítjuk a saját igényeinkhez, stílusunkhoz őket. Elsősorban sportra, kikapcsolódásra használjuk hegyi túrákon, sík terepen. A bringázás élményén túlmenően acélosodik az izomzat, nő a tüdőkapacitás, javul a vérkeringés, csökken a testzsír, energizáltak és fittek leszünk. Napról napra többen vannak a kerékpár rajongói közt az elszánt kerekezők, akik – az egyre inkább teret nyerő közlekedési fejlesztéseket kihasználva – kerékpárral járnak be munkába. (x)

Télen azért a mostoha körülmények szinte szó szerint az arcunkra fagyasztják a mosolyt. Nem elég a hideg, még a folyamatos menetszél is szinte szántja az ember arcát. Persze ez nyáron nagyon kellemes, és jól is jön, viszont a mostoha időjárási körülmények sokakat elrettentenek a téli bringázástól. A jeges, csúszós terep sem feltétlenül motiváló, főleg, ha még közben valami esik is. A hideg hónapokban ezért sok kerékpár alussza téli álmát garázsban, erkélyen, tárolókban. Azonban nem szükséges lemondani erről a fantasztikus hobbiról, hiszen bőven válogathatunk a szobakerékpárok közt is. A kondink nemcsak megmarad, de még fejlődik is, és közben akár a kedvenc sorozatunkat is nézhetjük. Nem mindegy viszont, hogy milyen edzést szeretnénk végezni, mi a célunk, ez határozza meg ugyanis, hogy milyen szobakerékpár típus mellett döntsünk!

Klasszikus szobakerékpár

A klasszikus szobakerékpár a legelterjedtebb és legkönnyebben hozzáférhető típus. Szinte minden nagyobb, sportszereket árusító üzletben ezek közül válogathatunk. Általában elektromágneses vagy mechanikus ellenállással rendelkezik, és kiválóan alkalmas otthoni edzésekhez. A többi típushoz képest kevésbé „területspecifikus”, általános használatra tökéletes az egész család számára. Kényelmes ülés és széles kormány, standard pedál jellemző rájuk, és persze különféle edzésprogram beállítási lehetőségek, amelyeket szabályozva változatosan edzhetünk. Kezdőknek és haladóknak is remek választás, mindenki megtalálja benne azt a programot, ami az igényeinek megfelel – legyen az fogyás vagy például állóképesség javítás. A klasszikus szobakerékpár kategóriában mindenképp megemlítendők a háttámlás szobabiciklik. Ezek kényelmi szempontból a legmagasabb szintet képviselik. Ha valamilyen mozgásszervi betegségből épülünk fel, esetleg jelentős túlsúlytól szeretnénk megszabadulni, ez a legkomfortosabb megoldás. Tehermentesíti a gerincoszlopot, a legkíméletesebb edzést biztosítja lábadozás során, ugyanakkor ezen is „széthajthatják” magukat akik a keményebb edzéseket preferálják. A kis helyigényű, összecsukható slim szobakerékpárokat pedig azok részesítik előnyben, akik helyszűke miatt nem engedhetnek meg maguknak egy terebélyesebb szobakerékpárt. Kisebb lakásokba, panelekbe ideális választás. Ezek könnyen mozgathatók, néhány mozdulattal el is dughatjuk őket, nem foglalnak nagy helyet.

Spinning szobakerékpár

Ha a standard szobabicikli által nyújtott kihívásokra szeretnénk egy lapáttal rátenni, akkor célszerű a spinning kerékpárok mellett dönteni. Ezeket kifejezetten spinning órákhoz tervezték. A spinning egyre népszerűbb, csoportos edzéstípus, melyhez általában hozzá tartozik az ütemes, lendületes zene, és egy szigorú edző folyamatos motivációs tevékenysége. Ez a kombináció garantálja, hogy kihozzuk magunkból a maximumot, és csúcsra pörgessük a pedálokat és a teljesítményünket. Előfordulhat, hogy hiába rajongunk a spinningért, lehetetlen az életünkbe beiktatni az edzőtermet. Ez lehet akár a munkaidő beosztásunk miatt, vagy túl sok időt venne el az utazás, és még számos egyéb indok. Ha emiatt inkább otthonunkban szeretnénk űzni ezt a szenvedélyt, ezt a szobabringa típust is választhatjuk. Ezek a szobabiciklik általában több állítási lehetőséggel bírnak, mint standard társaik (például az ülés, a kormány több dimenzióban állítható, a pedál szinte mindig „belebújós”), és dinamikus, gyors, hiperintenzív edzésre alkották őket. Robosztus, nagy terhelést bíró szerkezetük lehetővé teszi, hogy kiállva tekerjünk rajtuk, azaz a klasszikus szobabiciklivel ellentétben állva is hajthatók.

Speedbike

A speedbike típusú szobakerékpárok – bár társaikhoz hasonlóan ezek is egyhelyben állnak – szintén a sebesség fanatikusainak javasolt. Az otthon kényelmében ezek adják vissza leginkább a versenybringázás élményét. Leginkább profiknak, félprofiknak javasolt, ha télen sem szeretnének kijönni a formából. Ha erre esik a választásunk, mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni, mivel ezek jellemzően drágábbak előző társaiknál. Cserébe tökéletesen szimulálhatjuk rajtuk a versenykerékpározást, és ez a típus a leginkább testreszabható a beállítások tekintetében (variálható versenykormány, versenyülés). A speed kerékpárok célja a gyors, intenzív edzés, ideális választás lehet azok számára, akik a versenyzés érzését keresik egy otthoni edzés során. Valahol a speedbike és a spinning szobakerékpár közt félúton helyezkednek el a spin szobabiciklik. Funkcióban és kinézetben gyakorlatilag a két típus ötvözeteként, szintén a sebesség, a tartós, intenzív edzést kedvelőknek javasolt.

VIDEO Íme a 10 legolcsóbb szobanövény, amit imádni fogsz

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!