Mi alapján válasszunk beltéri ajtót?

Mi alapján válasszunk beltéri ajtót?

Címlap / Otthon / Dekor / Mi alapján válasszunk beltéri ajtót?

Otthonunk berendezésekor az egyik legfontosabb lépés a megfelelő beltéri ajtók kiválasztása. Mivel minden szobához tartozik egy ajtó, ezért a funkcionalitás mellett oda kell figyelni az esztétikára is – a beltéri ajtók ugyanis nagyban befolyásolják egy otthon stílusát. A nagy kínálatban azonban könnyű elbizonytalanodni, de ha kicsit leszűkítjük a tényezőket, máris sokkal kevésbé nyomasztó a helyzet. (x)

Válasszuk ki a stílust

A beltéri ajtók esetében a dizájn kulcsfontosságú, miután nagymértékben meghatározza otthonunk belső tereinek hangulatát és megjelenését. Figyeljük meg a helyiségek méreteit – ha például kis szobához díszesebb ajtót választunk, az túlzottan „elfoglaltnak” tűnik. Át kell gondolni, hogy milyen szobához szeretnénk, annak mekkora a belmagassága, milyen anyagú a padló és így tovább. Tipp: a GIL-Trade több, mint 3000 féle beltéri ajtó opcióval rendelkezik – termékeik korszerű, magas szakmai tartalommal és gyönyörű asztalosmunkával párosulnak.

A beltéri ajtónak azonban nemcsak stílus, hanem funkcionalitás szempontjából is meg kell állnia a helyét. Ha nekünk elsősorban a dizájn a meghatározó az ajtót illetően, számtalan opció közül választhatunk: teljes üveglapos, kazettás, mart vagy akár tapétaajtó és még más egyéb kialakítás. Egy dolgozószoba esetében azonban szükség lehet biztonsági funkciókkal is ellátni a nyílászárót, hogy a fontos dokumentumokhoz és titkos információkhoz való hozzáférők számát korlátozni tudjuk.

Merre nyíljon az ajtó?

A következő feladat meghatározni, hogy merrefelé nyíljon az ajtó – ez határozza meg ugyanis a zsanérok elhelyezkedését. Akkor szeretnénk belendíteni a beltéri ajtót, amikor belépünk, vagy amikor kilépünk a szobából? A hálószobák esetében általában az ajtó befelé szokott nyílni a helyiségbe, de egy nagyobb és forgalmasabb térben, pl. egy nappaliban éppen ellenkezőleg. Gondoljuk át, hogyan lenne számunkra a legkényelmesebb – vagy éppen a praktikusabb – besétálni a szobába, és csak azután döntsünk.

A beltéri ajtó anyaga

Beltéri ajtók többféle anyagból is készülhetnek, pl. fa, üveg, műanyag, ezek kombinációja, de lehetne említeni még sok más matériát is. Az anyag tekintetében főként egyéni preferenciák alapján válasszunk, azonban egy dologra nagyon figyeljünk: ez pedig a minőség. Miután beltéri ajtót évtizedekre vásárolunk, egy silányabb minőségű anyag idő előtt tönkremegy, ami utóbb csak még többe fog nekünk kerülni anyagilag.

Válasszuk ki a tökéletes árnyalatot

A szín kiválasztásánál ki nem mondott igazság, hogy az adott helyiségben található dekorációhoz próbáljuk meg igazítani az ajtó megjelenését. Természetesen jelentős ráhatása van a kérdésre az ottlakók személyes preferenciáinak – szeretnénk inkább visszafogottabb árnyalatokat, amelyek nyugalmat és meghittséget sugároznak? Esetleg merészebb, tüzesebb színű beltéri ajtókban gondolkodnánk az elevenebb, pörgősebb hangulatért? Ha erre a két dologra figyelmet fordítunk a színválasztás alkalmával, biztosan megtaláljuk otthonunkba a tökéletes árnyalattal rendelkező beltéri ajtót.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!