Dekor / Otthon

Metrócsempe a gyakorlatban: ezekre figyelj, ha a divatos burkolatot választod

Metrócsempe a gyakorlatban: ezekre figyelj, ha a divatos burkolatot választod

A metrócsempének szerintem már a neve is zseniális, de én oda vagyok az urbánus, indusztriális hangulatú lakásokért. Anyukám arcán viszont láttam végigsuhanni a kételyt, amikor lelkendezve meséltem neki arról, hogy ilyen burkolat lesz az új konyhámban.

Mióta tényleges valójában látta, hogyan is néz ki (lásd az első képen), azért ő is megnyugodott szerencsére, még ha nem is jött annyira lázba az izgalmas burkolattól, mint én magam.

Tény, hogy a metrócsempe nem feltétlenül passzol minden stílusba – bár a legtöbbe be lehet illeszteni – ha valaki a klasszikus, nagy méretű, négyzet alakú, mókás mintákkal díszített csempét részesíti előnyben a konyhában, és ugyanezt, virágos változatban a fürdőszobában, akkor annak a metrócsempe valószínűleg nem lesz a kedvence.

Ám szerencsére nem vagyunk egyformák, és még nagyobb szerencsénkre a lakberendezési áruházak mindenki igényét kielégítik. Metrócsempét is jóformán bárhol lehet már kapni, néha nagyobb áruházakban is; én egy szentendrei lerakatból szereztem, ahol egyébként cementlapokat is árulnak, és ha éppen egy akciót is kifog az ember, akkor megkockáztatom, hogy olcsóbban kijön, mint valamelyik áruházlánc termékeivel. (Ugyanakkor itt meg kell jegyeznem, hogy anyagárban nem vagyok jó, tekintve, hogy az egész lakásom 15 négyzetméter, nem sokat számolgattam, hogy mennyivel jönne ki olcsóbban az egyik vagy másik burkolat ekkora tételben. Minden esetre a metrócsempét egész normális áron is be lehet szerezni, ez biztos.)

Egy anyag, sok stílus

Az addig rendben van, hogy a metrócsempe nem tetszik mindenkinek, de akiknek tetszik, azok sokféleképpen szeretik. Először is nem feltétlenül csak a konyhában, de a fürdőszobában, sőt akár egy előszobában is jól mutat, és egészen más hatást kelt, ha tökéletesen egymás fölé, vagy éppen elcsúsztatva van rakva – én az utóbbit választottam a konyhámba, mert nekem egyébként kissé kórházinak hatott volna a fehér csempe, de ez ízlés dolga.

Mivel én a padlóra egy merészebb burkolatot választottam, a falra már egyszerűbb csempét szerettem volna, ezért a matt fehér mellett döntöttem, de tulajdonképpen szerelmese vagyok a színes csempéknek is.

Amire figyelni kell

Megint csak személyes vélemény lesz, de azt gondolom, fontos észben tartani a metrócsempe betervezésekor, hogy olyan burkolatról van szó, ami ugyan az aluljárókban régóta jelen van, a lakásokba látványosan most tette be a lábát. Amikor valami ennyire egy bizonyos korhoz kötődik, megkockáztatjuk vele, hogy a trend múlásával meghaladottá, esetleg egyenesen nevetségessé válik – mint mondjuk egy néhány évtizede rendkívül menőnek számító bőr puff. Éppen ezért a metrócsempe esetében különösen fontos odafigyelni arra, hogy jól illeszkedjen a helyiség hangulatához, passzoljon a kiegészítőkhöz, szaniterekhez. Így évtizedekkel később sem azt fogja sugallni, hogy fejvesztve követtünk valami éppen aktuális trendet, hanem egységes, átgondolt, és a trendektől függetlenül ízléses benyomást kelt majd.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást