Egy merész páros: eképpen használd a burgundit és aranyat a lakberendezésben

Egy merész páros: eképpen használd a burgundit és aranyat a lakberendezésben

Címlap / Otthon / Dekor / Egy merész páros: eképpen használd a burgundit és aranyat a lakberendezésben

Elég merésznek hangzik elsőre. De ha jobban belegondolunk… hát, másodikra is. A burgundi és az arany azonban nem csak az őszi esküvők kedvenc színtémája, egyre gyakrabban jelenik meg a lakberendezésben, és amennyire mellé lehet vele lőni, olyan nagyon jól is működhet. Mutatjuk, hogyan!

Így ne!

Ha sok van belőle, akkor a burgundi és az arany tényleg nagyon nyomasztó tud lenni, ezért egyik színt sem érdemes nagy felületen használni, vagy ha már mégis, akkor érdemes legalább a kiegészítőket szellősen tartani, és hagyni a szemnek nyugvópontot.

A jó hír viszont az, hogy mivel ebből a színből tényleg kicsi is elég, sőt éppen csak annyi kell, akár egyetlen délután is felfrissítheted vele a nappalit vagy bármelyik másik szobát, ha pedig mégsem tetszik, nem lesz nehéz visszarendezni mindent.

 

Használd semleges színekkel!

Amikor erős színeket használunk, mindig alapszabály, hogy a többi árnyalat legyen semleges, természetes árnyalat, különben a végeredmény könnyen túl sok lesz.

A burgundi és az arany esetében különösen igaz ez, még akkor is, ha csak néhány kiegészítőn jelennek meg ezek a tónusok.

Egy finom agyagszín a falon például remek lehetőséget teremt, hogy a kiegészítők variálásával bármikor megváltoztasd a szoba hangulatát, és a burgundi-arany párosnak is jó alapja lesz.

A finom vízkék és a halovány rózsaszín szintén szépen finomítják a két karakteres árnyalat erejét.

 

Vagy legyél bevállalós

Egy ennyire erőteljes színpár esetében az is működhet, ha tényleg beleállsz a dologba, és a kiegészítőkkel, vagy a burgundi és arany színű tárgyakkal is jelzed, hogy tudod, hogy mennyire merész árnyalatot választottál, és biztos vagy a döntésedben.

Egy budoár stílusú ágyvég vagy egy meredek, arany színű koponya az éjjeliszekrényen olyan, mint 21-re lapot húzni, de ha bevállalós vagy, és persze ha tudod, hogy mit csinálsz (és nem utolsó sorban ilyenkor is figyelsz arra, hogy a szoba többi része letisztult legyen!), akkor izgalmas, de működő enteriőr lesz a végeredmény.

 

Sikkes és nőies

Ha úgy érzed, a földszínek nem a te világod, akkor lágy, nőies színekkel is finomíthatod a burgundi és az arany merész párosítását.

Egy lágy pasztell rózsaszín egy csepp mustársárgával lényegében a burgundi és az arany finomabb, jobban használható és vállalható változatai, így szinte csak kiemelkednek belőlük ezek a színfoltok, anélkül, hogy túlságosan hangsúlyosak lennének.

 

Kis helyeken csak óvatosan!

A kisebb, rosszul megvilágított helyiségekben sem tilos ennek a merész párosnak a használata, de érdemes óvatosnak lenni!

Ilyenkor jobb választás lehet, ha inkább az arany kap egy picit nagyobb hangsúlyt, burgundi helyett pedig egy finomabb rózsás árnyalatot választasz, és a mélyvörös szín csak egy-egy apró foltban, akár egy csokor virágon jelenik meg – ez utóbbi azért is jó ötlet lehet, mert ilyenkor maga a textúra is frissebbé teszi a helyiséget, így a burgundi nehéz, drasztikus hatása tovább lágyul.

 

Komoly helyekre is illenek

Természetesen ha aranyról és burgundiról beszélünk, mindenképpen meg kell említeni az orientalista stílust, ami néhány éve nagy siker volt a lakberendezésben itthon is, mostanra viszont kissé elcsépelt lett.

Egy elegáns kékkel finomítva, természetes kiegészítőkkel azonban még mindig érdekes és drága, komoly benyomást kelt.

Nézd meg, mennyire megváltoztatja ennek a szobának az összhatását az arany függönykarnis és a bársony függöny!

 

Játssz a kiegészítőkkel!

Nem vagy benne biztos, hogy neked való ez a merész színkombináció, de szívesen kipróbálnád, mit tud a te otthonodban?

Akkor csak helyezz el néhány kiegészítőt, például egy gyertyatartót, asztali díszt vagy párnahuzatot, és pár napon keresztül próbáld ki, hogyan érzed magad ebben az enteriőrben!

Ha tetszik, eldöntheted, hogy ennyinél maradsz, vagy kicsit még hangsúlyosabbá teszed a burgundi-arany párost, ha pedig mégsem jönne be, bármikor visszaállíthatsz mindent az eredeti állapotába.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást