Mentális zavar és önbizalomhiány – Tényleg erről árulkodik, ha túl sok szelfit készítesz?

Mentális zavar és önbizalomhiány – Tényleg erről árulkodik, ha túl sok szelfit készítesz?

Címlap / Életmód / Egészség / Mentális zavar és önbizalomhiány – Tényleg erről árulkodik, ha túl sok szelfit készítesz?

Álszentség lenne azt állítani, hogy szelfizni rossz, hiszen az emberi természethez önmagunk vizsgálata és megörökítésének igénye mindig is hozzátartozott. De vajon mikor válik károssá ez az késztetés? A kutatóknak erre is megvan a válasza!

Mennyire vagy szelfi-függő?

Ha hiszed, ha nem, az „önfotózást” már tudományos oldalról is megvizsgálták, a kutatás végén pedig három kategóriába osztották a rendszeresen szelfizőket, az önfotózási vágyuk erőssége szempontjából. 

A borderline selfitis csoportba sorolják azokat, akik egy nap maximum három képet készítenek magukról, ám nem osztják meg az összes képet a közösségi oldalakon. Az acute selfitis csapatba azok tartoznak, akik legalább három fényképet lőnek egy nap, és ezeket meg is osztják másokkal. Végül a chronic selfitis csoportját azok erősítik, akik folyamatosan fotózzák magukat, és minimum hat alkalommal meg is osztják a képeiket a platformokon.

Nem ennyire súlyos a helyzet?

De ne hidd, hogy nyugodtan hátradőlhetsz akkor, ha az előbbi kategóriák közül egyikbe sem tartozol! 

A nem ilyen súlyos, mégis rendszeres (napi szintű) szelfizést ugyanis szintén kényszerbetegségként, mentális zavarként diagnosztizálják (feltéve, hogy a fotók megosztásra is kerülnek).

A kutatások ugyanis rávilágítottak, hogy a szelfik készítésének és posztolásának késztetése mögött legtöbbször alacsony önbecsülés és önbizalomhiány áll. 

Nem ment fel a társaság

Ez alól pedig nem hoz felmentést az sem, ha egy barátnőddel, a szerelmeddel, vagy éppen a házi kedvenceddel fotózkodsz. Ugyan ez egy kissé álcázott formája a szelfiknek, a lényeg attól még ugyanaz: megerősítésre, támogatásra vágysz a segítségükkel.

Egyébként nem is olyan régen vizsgálták, mit árulnak el a szelfizési szokások egy párkapcsolatról. A kutatásból kiderült, hogy általánosságban azok voltak a legboldogabbak, akik csak nagyon ritkán, félévente-évente töltöttek fel magukról közös fotót.

Veszélyes, ha mások véleményétől függsz

Az önfotózással egyébként az a legnagyobb gond, hogy egy-egy kép hatással lehet az egész napodra. Márpedig rettentően veszélyes, ha attól függ a kedved és a magadról alkotott véleményed, hogy hány lájkot vagy kommentet kapsz!

Sokan azzal takaróznak, hogy ők bizony „maguknak készítik” a képeket, de az igazság persze az, hogy ha ez így lenne, akkor semmi szükség nem lenne a fotók megosztására… A közösségi oldalakon posztolt fotók ugyanis mindig a nagyközönségnek szólnak, amiken ráadásul mindenki próbálja a legjobb oldalát mutatni (az már más kérdés, mindez mennyire felel meg a valóságnak, illetve mekkora mértékben célja az irigység felébresztése).

Hogyan hat az életedre?

Ha túl sok szelfit osztasz meg magadról, idővel unalmassá válsz mások szemében. Persze lesznek hódolóid is, de azért mérlegelned kell, ez mennyire fontos vagy zavaró számodra. Ugyanis nem csak a kiszemelted fogja megnézni a szexi fotóidat, hanem pl. a főnököd, a volt tanárod, vagy éppen a rokonaid is!

Emellett abba is érdemes belegondolni, hogy ha párkapcsolatban élsz, a barátod sem fogja feltétlenül jó szemmel nézni, hogy ilyen sok külső megerősítésre van szükséged. Ha pedig egyedülálló vagy, azzal érdemes számolnod, hogy esetleg nem vesznek majd túl komolyan (vagy nem úgy értékelnek, ahogy szeretnéd), ha minden nap, vagy héten új, kihívó képeket lősz magadról. 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást