Mennyit ér egy kutya élete? Ezt is kiszámolták

Mennyit ér egy kutya élete? Ezt is kiszámolták

Címlap / Hírek / Mennyit ér egy kutya élete? Ezt is kiszámolták

Egy igazi gazdi szereti a kutyáját, a szeretet pedig nem mérhető pénzben – ez tény. A közgazdaságtan azonban már csak olyan dolog, hogy szereti mindennek meghatározni az értékét, még akkor is, ha a hétköznapi ember számára ez furának vagy egyenesen bizarrnak tűnik.

A kérdés különös, a válasz viszont szükséges

Az emberek számára értékes a kutyájuk – mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy az Amerikai Egyesült Államokban egy év alatt 70 milliárd dollárt ( 21 130 200 000 000 Ft) költenek az emberek négylábú kedvenceikre – írja a psychologytoday.com oldalán dr. Stanley Coren. Ebből az összegből nagyjából 20 milliárd dollárt állatorvosra, 16 milliárd dollárt különféle kiegészítőkre, kellékekre, 32 milliárd dollárt pedig a kutyák élelmezésére fordítottak.

Ahol a kutya családtag, a kérdésre, hogy mennyit ér az élete, nyilván minden gazdi azt feleli, hogy megfizethetetlen.

Mégis vannak helyzetek, amikor egy kutya értékét forintosítani kell: például amikor egy kutya valaki hibájából elpusztul, és a bíróság kártérítést akar megítélni, vagy amikor az államnak el kell döntenie, hogy mennyit hajlandó fordítani az állatok biztonságára, például az állateledelek biztonságának ellenőrzésére.

Deven Carlson vezetésével az Oklahoma Normanban található Oklahoma Egyetem kutatócsoportja megkísérelte meghatározni a kedvtelésből tartott kutyáink pénzügyi értékét, hogy ezt utána hivatalos eljárások során felhasználhassák.

Új módszerekkel számoltak

A probléma a közgazdaságtan számára nem új keletű, az emberi élet értékét korábban is határozták már meg. Erre az egyik módszer az, hogy megvizsgálják, mennyit tesz hozzá az adott illető a közösséghez, mennyire vesz részt a gazdaság fenntartásában. Ez a módszer persze több problémát is felvet, hiszen ha kizárólag ezt vesszük figyelembe, egy dolgozó férfi élete jóval többet ér, mint egy gyesen lévő anyukáé, egy óvodás vagy egy nyugdíjas élete pedig szinte értéktelen lenne.

Hogy a módszert csiszolják, a kutatók inkább úgy tették fel a kérdést: mennyit ér az embereknek, hogy elkerüljék a halált? Mennyit fizetnének érte, hogy életben maradjanak? A biztos halál elkerülésére persze nyilván mindenki minden pénzt megadna, a kutatók ezért azt kérdezték: mennyit fizetne valaki azért, hogy az életben maradási esélyeit ezen a napon csökkentse – vagyis egy-egy rizikópontért mennyit lenne hajlandó költeni.

Ezzel a válasszal és egy bonyolult matematikai képlettel aztán már valamivel árnyaltabban válaszolható meg a kérdés, hogy mennyit is ér az élet – és ezt a módszert használták a házi kedvencek életének értékének megítélésekor is.

Mennyit ér az élet?

A kutatók 4 682 kutyatartót vontak be egy kutatásba, és az alábbi helyzetet vázolták fel nekik: tegyük fel, hogy kitör egy kutyákra veszélyes járvány, amiben feltehetően a környéken élő kutyák 12%-a elpusztul. Létezik azonban egy oltás, amivel a kutya halálának esélye 12%-ról 2%-ra esik. Ez az oltás egy évig hatásos. Mennyit lenne hajlandó fizetni érte 5 dollár és 3 000 dollár között?

A válaszok kiértékelése után a kutatók azt állapították meg, hogy egy kutya életének értéke valahová 5 és 9 ezer dollár, azaz nagyjából másfél millió és 2,7 millió forint közé tehető.

A kutatók ez után még hozzátették a kutya emocionális értékét is ehhez az összeghez, azaz hogy mekkora érzelmi veszteséget jelentene az állat elvesztése egy családnak – természetesen ezt is pénzbe átváltva. Úgy találták, ez az összeg 1 000 amerikai dollár, így egy kutya életének felső határa 10 000 dollár, vagyis körülbelül 3 millió forint lehet.

A kutatók az eredményekhez hozzátették: valószínűleg kevesen lesznek boldogak vele, hiszen az emberek egy része azt fogja mondani, ennél is sokkal többet megadna, hogy a kutyáját életben tartsa, míg mások túlságosan magasnak ítélik majd a számot. A jogi ügyekben azonban így legalább lesz mire hivatkozni és miből kiindulni az egyébként nagyon nehezen megválaszolható kérdésben: mennyit ér egy kutya élete?

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!